Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Τι συνέβη στα Capital Controls της Κύπρου

Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες αποτελεί το σοβαρότερο πλήγμα στα τραπεζικά ιδρύματα καθώς για να αρθούν πρέπει να εξαλειφθούν οι λόγοι για τους επιβλήθηκαν, κι αυτό μπορεί να χρειασθεί πολύ καιρό.
Aς δούμε, όμως, αναλυτικά, τι είχε αποφασιστεί στην Κύπρο την άνοιξη του 2013, όταν επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί έλεγχοι στο τοπικό χρηματοπιστωτικό σύστημα:
Πρώτον, ο νόμος προέβλεπε τη δυνατότητα ημερήσιων αναλήψεων έως και 300 ευρώ ημερησίως ανά άτομο (μαζί με τις κινήσεις πιστωτικών και χρεωστικών καρτών), συνολικά από όλες τις τράπεζες της χώρας.
Επειδή όμως δεν υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου, αρκετοί Κύπριοι μπορούσαν να αναλαμβάνουν έως 300 ευρώ ημερησίως από κάθε τράπεζα που είχαν καταθετικό λογαριασμό.
Δεύτερον: Όσοι Κύπριοι ταξίδευαν στο εξωτερικό δεν μπορούσαν να εξάγουν πάνω από 1.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ στο εξωτερικό μπορούσαν να «σηκώνουν» από τα συνεργαζόμενα ATM έως 300 ευρώ ημερησίως.
Επίσης, οι πληρωμές ή οι πληρωμές στο εξωτερικό μέσω μεταφοράς ή χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας επιτρεπόταν έως 5000 ευρώ.
Επιταγές
Τρίτον: οι επιταγές γίνονταν δεκτές μόνο για καταθέσεις στο όνομα του δικαιούχου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο χρηματοδότησης στο εμπόριο και στις συναλλαγές γενικότερα.
Οι προθεσμιακές καταθέσεις που έληγαν μέσα στον επόμενο μήνα πήραν παράταση
Τέταρτο: οι προθεσμιακές καταθέσεις που έληγαν μέσα στον επόμενο μήνα είχαν πάρει παράταση για τουλάχιστον ένα μήνα και στη συνέχεια μόνο ένα ποσοστό αυτών μπορούσε να μεταφερθεί σε λογαριασμό όψεως.
Πέμπτο: σε φοιτητές του εξωτερικού επιτρεπόταν να αποσταλούν (φυσικά κατόπιν ελέγχου) περιορισμένα ποσά για διατροφή, δίδακτρα και λοιπά έξοδα.

Πρώτο Θέμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ: Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Σίμο

Ραγδαίες εξελίξεις στο σημερινό επεισόδιο του β κύκλου της σειράς Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ που βλέπουμε στον ALPHA. Η απόφαση της Αμαλίας και του Σίμου να ζήσουν...