Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: Διακόπηκε για την Πέμπτη – Τι είπαν οι δικηγόροι των θυμάτων

Σήμερα ήταν η ημέρα των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής να τοποθετηθούν επί της έντασης της υπεράσπισης για την νομιμότητα παράστασης τους στη δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Οι τοποθετήσεις τους θα συνεχιστούν και την Πέμπτη όταν και αναμένεται να λάβουν τον λόγο και οι δικηγόροι υπεράσπισης για να δευτερολογήσουν.

“Για εργαλειοποίηση των θυμάτων των ενεργείων που αποδίδονται στην δράση της Χρυσής Αυγής σε πολιτικώς ενάγοντες βήτα κατηγορίας” έκανε λόγο στην τοποθέτηση του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών.

“Στο παραπεμπτικό βούλευμα περιγράφεται η δομή μίας εγκληματικής οργάνωσης με απόλυτο αρχηγό τον κατηγορούμενο,Νίκο Μιχαλολιάκο. Υπάρχει ρητή αναφορά στους διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση. Η υπόθεση με θύματα τους εντολείς μου (επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες) συνεδικάζεται με την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δρούσε επί δεκαετίες ανενόχλητη. Εάν η υπόθεση των εντολέων μου δικαζοταν από το ΜΟΔ, στο εδώλιο θα έπρεπε να καθίσουν και οι ηθικοί αυτουργοί. Σε αυτήν την δίκη οι εντολεις μου θα είχαν περισσότερα δικαιώματα από αυτήν την σημερινή. Έρχονται δηλαδή οι αρχές και εργαλειοποιούν τους εντολείς μου σε πολιτικώς ενάγοντες βήτα κατηγορίας οι οποίοι δεν μπορούν να ζητησουν δικαιοσύνη από τους ηθικούς αυτουργούς της υπόθεσης” επισήμανε ο κ. Καμπαγιάννης.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Παπαδάκης, επίσης, συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών επισήμανε στο Δικαστήριο πως στο παραπεμπτικό βούλευμα η επίθεση σε βάρος των εντολέων του συνδέεται άμεσα με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγό ενώ τόνισε, επίσης, πως στο βούλευμα αναφέρονται ομιλίες βουλευτών της Χρυσής Αυγής που εγκωμιάζουν την δράση της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας. Και κατέληξε πως “η δίκη αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για την νομολογία να θέσει μία αποτελεσματική προστασία για τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης”.

Επιπλέον ο κ. Παπαδάκης τόνισε πως η πολιτική αγωγή θα θέσει εκ νέου το ζήτημα της μεταφοράς της δίκης στο Εφετείο της Αθήνας επισημαίνοντας με νόημα: “Είμαστε τρεις μήνες από τον Σεπτέμβριο και την νέα αίθουσα δεν την βλέπουμε ούτε στα χαρτιά. Δεν ξέρουμε καν που είναι. Θα θέσουμε ξανά το ζήτημα όταν θα νομιμοποιηθούμε”.

Στην συνέχεια έλαβαν τον λόγο οι συνήγοροι των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ οι οποίοι δέχθηκαν επίθεση σε βάρος τους στο Πέραμα. “Το περιστατικό σε βάρος των εντολέων μου δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν δεν υπήρχε η ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής” τόνισε ο δικηγόρος, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος.

Νωρίτερα, πρώτοι έλαβαν τον λόγο οι δικηγόροι της οικογένειας του Παύλου Φύσσα οι οποίοι ζήτησαν να παρίσταται στη δίκη και σε βάρος του Νίκου Μιχαλολιάκου και των στελεχών του κόμματος του οι οποίοι κατηγορουνται για το αδίκημα της ένταξης και της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

“Εάν δεν υπήρχε η εγκληματική οργάνωση δεν θα υπήρχε και η δολοφονία του Παύλου! Οι κατηγορούμενοι ενεργούσαν δεχόμενοι εντολή την οποία εκτελούσαν” τόνισαν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, προσθέτοντας πως “η βούληση κάθε μέλους υποτάσσεται στη βούληση της εγκληματικής οργάνωσης”.

“Εχουμε δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής διότι έχουμε ενταγμένα μέλη. Ο Γιώργος Ρουπακιάς δεν έδρασε μόνος αλλά με συντονισμένη δράση μελών μιας οργάνωσης” τόνισε η συνήγορος της αδελφής του Παύλου Φύσσα, Ειρήνης. “Τα μέλη της οργάνωσης δρούσαν συντονισμένα, ανταλλάσσοντας μεταξύ τους τηλεφωνήματα κλπ. Είναι γεγονός ότι έλαβαν εντολη εκ των στοιχείων της υπόθεσης. Καταδείκνύεται τηλεφωνική συνεννοήση στην υπόθεση της δολοφονίας. Τα μέλη εκείνο το βράδυ συνέδραμαν τον Γιώργο Ρουπακιά να αφαιρέσει τη ζωή του Παύλου Φύσσα” πρόσθεσε, επίσης, η συνήγορος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα.

“Για εμάς η υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φυσσα είναι ξεκάθαρη” τόνισε στο Δικαστήριο ο Γιώργος Μαραγκός συνήγορος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα.

“Μετά από δύο χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα έρχεται αυτή υπόθεση εδώ. Στο χρονικό διάστημα που πέρασε αναδείχθηκαν πολλά στοιχεία δράσης. Για εμάς η δολοφονία είναι ξεκάθαρη. Μας ενδιαφέρει η συμπεριφορά του κατηγορούμενου (σσ Γιώργου Ρουπακιά) ο οποίος δεν έδωσε ποτέ εξηγήσεις γιατί το έκανε, ποιος τον έβαλε να το κάνει.

Η θεση η δική μας είναι ότι υπάρχει εγκληματική οργάνωση αλλά υπάρχει και η διεύθυνση εγκληματικης οργάνωσης. Όλα τα αδικήματα οπως εισάγονται έρχονται μετά από μια ανακριτικη διαδικασία και στοιχεία που έχουν προκύψει από αυτήν. Εμείς έχουμε 18 κατηγορούμενους για φόνο του Φύσσα στις 18 Σεπτέμβρη. Η πολιτική αγωγή αναφέρεται σε συγκεκριμένα στοιχεία και έρχεται εδώ για να αναδείξει συγκεκριμένα στοιχεία. Το αποδεικτικό υλικό δεν ευνοεί στο να πει κανείς ότι δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση” τόνισε ο συνήγορος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα στο Δικαστήριο.

“Αν δεν υπήρχει η διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης δεν θα υπήρχε η παράνομη πράξη. Η διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης είναι ο αιτιώδης σύνδεσμος με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα” τόνισε από την πλευρά του ο έτερος δικηγόρος της οικογένειας του αδικοχαμένου μουσικού, Ανδρέας Τζέλης.

Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δικαστηρίου η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμος πρότεινε να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις της υπεράσπισης των κατηγορούμενων οι οποίοι ζητούσαν την αποβολή της πολιτικής αγωγής όσο αφορά την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης για όσους αντιμετωπίζουν μόνο αυτό το αδίκημα, δηλαδή για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τα πρώην και νυν κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η οικογένεια του Παύλου Φύσσα για παράδειγμα εάν γίνει δεκτή η πρόταση της εισαγγελέως θα μπορεί να παρίσταται ως πολιτική αγωγή στη διαδικασία μόνο σε βάρος του Γιώργου Ρουπακιά και των υπόλοιπων κατηγορουμένων οι οποίοι εμπλεκονται στη δολοφονία του Παύλου Φυσσα και στην εγκληματική οργάνωση αλλά όχι σε βάρος του Νίκου Μιχαλολιάκου και των νυν και πρώην κοινοβουλευτικών στελεχών του κόμματος του οι οποίοι κατηγορούνται για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η μάχη ανάμεσα στην άγνοια και τη γνώση!

Τι είναι η αρχή της επικουρικότητας, της αναλογικότητας, τι είναι ο Τρίλογος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τι είναι η διαφοροποιημένη ολοκλήρωση (ευελιξία), ποιες είναι οι αποκλειστικές...