Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

“Τσίμπησαν” χθες οι τιμές των καυσίμων

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια της Αθήνας, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία που δηλώνονται και ανακοινώνονται μέσω του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης. Έτσι με βάση τις τιμές που δηλώθηκαν χθες υπάρχει μια σαφής τάση μείωσης των πρατηρίων με χαμηλότερες τιμές από το μέσο όρο, δηλαδή των “φθηνών” πρατηρίων με τιμές κάτω από 1,5 ευρώ το λίτρο. Αντίθετα όλο και περισσότερα πρατήρια εμφανίζονται να δηλώνουν τιμές ακριβότερες από το μέσο όρο, ξεπερνώντας το 1,6 ευρώ το λίτρο φτάνοντας έως και το 1,7 ευρώ το λίτρο.

Πιο συγκεκριμένα χθες και μέχρι σήμερα τα ξημερώματα στην Αθήνα στο παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου ανάπτυξης δήλωσαν νέες τιμές συνολικά 284 πρατήρια καυσίμων. Από αυτά μόλις 4 δήλωσαν τιμή κάτω από 1,5 ευρώ το λίτρο όταν ο αντίστοιχος αριθμός των πρατηρίων με τιμές κάτω του 1,5 ευρώ την περασμένη εβδομάδα είναι 13. Αντίθετα 119 πρατήρια δήλωσαν χθες τιμές πάνω από 1,6 ευρώ το λίτρο, φτάνοντας μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οριακά κάτω από το 1,7 ευρώ το λίτρο. Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί μπορούν να αναζητήσουν τα περίπου 161 πρατήρια που κινούνται κοντά στο μέσο όρο με τιμές από 1,5 έως 1,6 ευρώ το λίτρο.

Πάντως αυτή η ανοδική τάση των τιμών είναι δικαιολογημένη σύμφωνα τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, αφού σύμφωνα με τις τιμοληψίες που έγιναν από τους ελεγκτές δε διαπιστώθηκαν περιστατικά υπερτιμολογήσεων. Στην ίδια ανακοίνωση της ΓΓΕ τονίζεται ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά ενώ ο γενικός γραμματέας εμπορίου κ. Παπαδεράκης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους φορείς της αγοράς και τις επιχειρήσεις στον κλάδο των καυσίμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Σε σχέση τέλος με τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν με τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση πήρε διαβεβαιώσεις από τα διυλιστήρια αλλά και από μεγάλες εταιρείες εμπορίας ότι θα γίνονται αποδεκτές στα δικά τους δίκτυα.

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ