Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ – ΞΑΝΘΗ 2-0

Την παραμονή του στη Super League εξασφάλισε ο Πανθρακικός, επικρατώντας 2-0 της Ξάνης στο… ελ θράκικο.

Oι χοροί της Θράκης έχουν εντυπωσιακό ρυθμό, συμμετρία και συντονισμό κινήσεων. Συνήθως είναι κυκλικοί και γεμάτοι ομοψυχία. Αυτοί θα συνεχίσουν να εμφανίζονται εις διπλούν και στην επόμενη Superleague, αφού στο Θρακικό ντέρμπι ο Πανθρακικός πήρε αυτό που ήθελε και με το 2-0 επί της Ξάνθης ανανέωσε την παραμονή του στην μεγάλη κατηγορία.
Η ομάδα της Κομοτηνής είχε πετύχει το δύσκολο στις προηγούμενες αγωνιστικές. Με τέσσερα τρίποντα στις τελευταίες επτά αγωνιστικές είχε καταφέρει αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο πριν από μερικές εβδομάδες: να έχει την κατάσταση στα χέρια του.
Σε ένα κατάμεστο γήπεδο, όπου δεν έπεφτε καρφίτσα και απέναντι σε μία Ξάνθη όπου παρατάχθηκε με εναλλακτική ενδεκάδα από την οποία απουσίαζαν οι παίκτες που έχουν σημειώσει τα 33 από τα φετινά 44 γκολ της (Κλέιτον, Γούτας, Μπέρτος, Ομπόντο, Σολτάνι, Καπετάνος), ο μπροστάρης του χορού ήταν γνωστός από την αρχή.
Αρκούσε μία λάθος απομάκρυνση του Μπαξεβανίδη (19’) και ένα τέλειο πλασέ του Κάσες για να μπει η ομάδα του Ρόκα μπροστά στο σκορ και να βάλει τις βάσεις για την νίκη-παραμονή. Αυτή οριστικοποιήθηκε με την συμπλήρωσε του ημιώρου και την έξοχη ατομική ενέργεια του Ίγκορ, ο οποίος με συρτό αριστερό σουτ από το ύψος της περιοχής έκανε το 2-0.
Τι είχε να αντιπαρατάξει η Ξάνθη; Λίγα πράγματα. Το πρώτο της κόρνερ το κέρδισε μετά την συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού. Καθαρή ευκαιρία δεν έκανε. Το μυαλό ήταν (λογικά) στον τελικό Κυπέλλου. Παίκτες όπως οι Γκαραβέλης, Ορφανίδης έκαναν ντεμπούτο, οι βασικοί ξεκουράστηκαν (ή προφυλάχθηκαν), οι σκουριασμένοι… ξεσκούριασαν. Ποιός μπορεί να ψέξει τους Θρακιώτες που με τον τρόπο τους βοήθησαν τον πλησίον τους;
Πανθρακικός (Χουάν Ρόκα): Αθανασιάδης, Μελίσσης, Ποτουρίδης, Μπαϊκαρά, Χρήστου, Μεχία, Μαρτινς, Τζάνης (89’ Μπαλτά), Κάσες (62’ Χασομέρης), Μαρτινς, Ιγκορ (80’ Σέτι).
Ξάνθη (Ραζβάν Λουτσέσκου): Γκαραβέλης, Γκομσι, Μπαξεβανίδης, Τριάδης (31’ Βάλτερ), Λουσέρο (62’ Γουάλας), Παπάζογλου, Βασιλακάκης, Παπαστεριανός, Καρυπίδης, Μπέλιτς (80’ Ορφανίδης), Ράνος.
Ο MVP: Όχι μόνο του συγκεκριμένου αγώνα, αλλά ολόκληρης της σεζόν ο Ίγκορ Ντε Σόουζα. Για δεύτερη σερί σεζόν ο Βραζιλιάνος επιθετικός έφτασε σε διψήφιο αριθμό γκολ (11), κάτι απίστευτο για μικρομεσαία ελληνική ομάδα. Ο έμπειρος σέντερ-φορ (πάτησε τα 35) με ένα εκπληκτικό σλάλομ στο δεύτερο γκολ σφράγισε μία ώριμη και ηγετική χρονιά.
Ο Σκληρός: Αν και τοπικό ντέρμπι τα σκληρά μαρκαρίσματα ήταν λίγα. Οι μοναδικοί που παρατηρήθηκαν με κίτρινη κάρτα ήταν ο Τάσος Παπάζογλου και ο Χρήστος Καρυπίδης, που μοιράζονται τον τίτλο.
Ο Αόρατος: Σε σχέση με τις πολύ καλές φετινές του εμφανίσεις, ο Αντριάν Λουσέρο ήταν κατώτερος των περιστάσεων, με τον Αργεντινό μεσοεπιθετικό της Ξάνθης να αντικαθίσταται λογικά λίγο μετά την συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού.
Η Γκέλα: Το λάθος διώξιμο του Μπαξεβανίδη στην φάση όπου ο Πανθρακικός άνοιξε το σκορ ήταν το καθοριστικό λάθος που έκανε την πλάστιγγα να γείρει υπέρ των γηπεδούχων.
Η Στιγμή: Στο 36ο λεπτό ο Ίγκορ κάνει εντυπωσιακό γυριστό σουτ, όμως ο Γκαραβέλης στο ντεμπούτο του στην Superleague με τα γάντια της Ξάνθης έκανε μία από τις πιο εντυπωσιακές αποκρούσεις που έχουν γίνει φέτος.
Η Διαιτησία: Χωρίς προβλήματα η διαιτησία του Τριτσώνη, τον οποίον βοήθησε πολύ η ροή του παιχνιδιού. Οι Ξανθιώτες ζήτησαν πέναλτι χωρίς να έχουν δίκιο στο ξεκίνημα της επανάληψης σε μαρκάρισμα του Ποτουρίδη στον Παπάζογλου.
Οι Στρατηγοί: Η πετυχημένη συνταγή του Χουάν Μανουέλ Ρόκα με τους τρεις στόπερ, την πυκνή μεσαία γραμμή και τους Ίγκορ – Κάσες μπροστά δεν άλλαξε με τον Πανθρακικό να βγάζει και πάλι φοβερή ομοιογένεια στο χορτάρι. Αντίθετα, η Ξάνθη εμφανίστηκε με αρκετά νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα που δεν είχαν πολλές (Γκομσί, Παπάζογλου, Μπέλιτς, Τριάδης) ή καθόλου συμμετοχές (Γκαραβέλης) με αποτέλεσμα να ψάχνεται σε ολόκληρη την διάρκεια του ματς.
Η Εξέδρα: Κατάμεστες (!) οι εξέδρες του Δημοτικού Σταδίου Κομοτηνής, αφού ο κόσμος του Πανθρακικού συναισθανόμενος την ιστορικότητα της στιγμής και της σημαντικότητας του ματς, έδωσε βροντερό παρόν, παίζοντας κι αυτός τον δικό του ρόλο στην επικύρωση της παραμονής. Κυριολεκτικά στο γήπεδο δεν έπεφτε καρφίτσα!
 
ΠΗΓΗ: sdna.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ