Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΟΙ “ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ” ΚΑΙ Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Tου Στέλιου Φενέκου*

Τεράστια εκστρατεία με λεκτικές επιθέσεις και εκφοβισμούς (bullying) έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ (αλήθεια η ΑNΕΛ τι λέει;) για την αλλαγή του όρου “Λαθρομετανάστης” σε “Παράνομος” μετανάστης.

Κύριες και Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ας κάνουμε εννοιολογική ανάλυση των όρων για να αντιληφθείτε το τεράστιο λάθος που κάνετε!
Η λέξη λαθρομετανάστης δομείται από δύο λέξεις της Ελληνικής “Λάθρα” που σημαίνει κρυφά και Μετανάστης. Αυτός δηλαδή που λάθρα (κρυφά) μετανάστευσε στη χώρα μας. Περιγράφει δηλαδή ακριβώς αυτό που έκανε. Και ο όρος είναι πολύ πιο σαφής και δίκαιος από το “Παράνομος Μετανάστης” ή το “illegal immigrant” των ξένων, γιατί όταν κάποιος μπαίνει λάθρα (κρυφά) στη χώρα, δεν σημαίνει εκ των προτέρων και “de facto” ότι είναι και παράνομος.

Η έννοια της παρανομίας είναι αξιολογικός προσδιορισμός σε σχέση με παραβίαση κάποιου νόμου που αποδίδεται από κάποιο δικαιοδοτικό όργανο.
Δηλαδή εάν κάποιος κάνει κάτι κρυφά, δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι είναι και παράνομος έστω κι αν μπήκε χωρίς άδεια στη χώρα, γιατί μπορεί να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας που του επιβάλλον να περάσει τα σύνορα. Π.χ. να κινδυνεύει η ζωή του διωκόμενος, να βρίσκεται καταμεσίς στο πέλαγος κινδυνεύοντας ή να μην γνωρίζει τίποτε για ειδικές άδειες, αφού μπορεί να μην έχει ιδέα για το ποια είναι τα σύνορα, όπως πολλοί εκ της Αφρικής που δεν γνωρίζουν καν την έννοια αυτή.

Συνεπώς για να χρησθεί κάποιος παράνομος όπως πολύ επιπόλαια και ιδεοληπτικά τον χαρακτηρίζετε, θα πρέπει να αποφανθούν οι επίσημες αρχές γι αυτό, αφού εξετάσουν την κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά με τις δικές της παραμέτρους.
Υπάρχουν π.χ, αυτοί που θα χαρακτηριστούν πολιτικοί πρόσφυγες, αυτοί που θα πάρουν προσωρινή άδεια παραμονής κατόπιν αιτήσεως τους, αυτοί που δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα αλλά θεωρούν το εαυτό τους διερχόμενο και θέλουν να φύγουν, και αυτοί που χαρακτηρίζονται παράνομοι πλέον, όταν η χώρα δεν τους δίνει καμία άδεια παραμονής (λόγω π.χ. δήλωσης ψευδών στοιχείων ή διώξεως τους στη χώρα τους για παρανομίες, κλπ και οι οποίοι πρέπει να απελαθούν). Επίσης παράνομος μπορεί να χαρακτηρισθεί όποιος μπήκε λάθρα στη χώρα και δεν φροντίζει να δηλώσει τη παρουσία του αν και έχει κληθεί να το κάνει σε εύθετο χρόνο από τις τοπικές αρχές.

Συνεπώς χαρακτηρίζοντας τους λαθρομετανάστες “a priori” και “de facto” “παράνομους”, στην ουσία τους αδικείτε, αδικείτε την “δημοκρατική σας αντίληψη”, όπως και την ίδια τη γλώσσα σας λόγω ιδεοληψιών και προκαταλήψεων.

*Πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ