Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ανεβαίνοντας στο Έβερεστ

Επίκαιρο λόγω του καταστροφικού σεισμού που έπληξε το Νεπάλ είναι το βιβλίο του Στράτου Παρασκευαΐδη «Ανεβαίνοντας στο Έβερεστ» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λυκόφως.

Στο βιβλίο περιγράφεται η πρώτη προσπάθεια που έγινε από Έλληνες ορειβάτες για την κατάκτηση του Έβερεστ. Ο Στράτος Παρασκευαΐδης έζησε συγκλονιστικές εμπειρίες ως επικεφαλής της πενταμελούς ομάδας του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου. Το βιβλίο δεν εξαντλείται στην παρουσίαση της αναρριχητικής προσπάθειας, αλλά επεκτείνεται και στην καταγραφή των ηθών, των εθίμων και του τρόπου διαβίωσης των λαών και των φυλών της περιοχής. Επίσης, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια κατανόησης των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή των Ιμαλαΐων.

Με ύφος άλλοτε γλαφυρό και άλλοτε απέριττο, καθώς και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, προβάλλεται με κάθε λεπτομέρεια, βήμα – βήμα, η συλλογική αυτή προσπάθεια που έγινε κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, πολικές θερμοκρασίες, χιονοθύελλες και χιονοστιβάδες, σε μεγάλα υψόμετρα, χωρίς οξυγόνο, πάνω σε όρθιους πάγους, παγωμένα βράχια και διασχίζοντας επικίνδυνους παγετώνες.

Στο βιβλίο απεικονίζεται η πορεία που ακολούθησε η ελληνική αποστολή μέσα από καταπράσινες κοιλάδες και δύσβατα φαράγγια του Νεπάλ, έως τα άγονα υψίπεδα και τις παγωμένες στέπες του Θιβέτ, περνώντας από χωριά και μοναστήρια. Το βιβλίο περιλαμβάνει πληροφορίες που φέρνουν τον αναγνώστη σε επαφή με τα παράξενα ήθη και έθιμα, καθώς και τις θρησκευτικές παραδόσεις των λαών – φυλών που ζουν σε αυτές τις περιοχές.

Στην εισαγωγή, ο Στράτος Παρασκευαΐδης παρουσιάζει στοιχεία για την ανακάλυψη και την ονομασία του βουνού, καθώς και βιογραφικά στοιχεία του Sir George Everest.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει τρία κεφάλαια. Ένα για την προετοιμασία της αποστολής, ένα σχετικά με την αναχώρηση για το Νεπάλ και ένα σχετικά με την αναχώρηση για το Θιβέτ. Το τελευταίο κεφάλαιο αναφέρεται στη διάσχιση της οροσειράς των Ιμαλαΐων προς τα υψίπεδα του Θιβέτ, ενώ αποτελεί ένα οδοιπορικό στα θιβετιανά χωριά και μοναστήρια.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνονται η αναχώρηση για την Κατασκήνωση Βάσης του Έβερεστ και οι προσπάθειες για εγκλιματισμό στο υψόμετρο, καθώς και η διάσχιση παγετώνα.

Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει την αναρρίχηση στο Βόρειο Διάσελο και τη Βόρεια Ράχη, τις προσπάθειες για προσέγγιση της κορυφής του Έβερεστ και την κατάβαση της αποστολής στον δρόμο της επιστροφής.

ΤΙΤΛΟΣ: Ανεβαίνοντας στο Έβερεστ

ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ: Η πρώτη ελληνική προσπάθεια ανάβασης στην «Στέγη του Κόσμου» – Το θεοκρατικό Θιβέτ – Λαογραφία

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Στράτος Παρασκευαΐδης

ΣΕΛΙΔΕΣ: 158

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 17*24

ΤΙΜΗ: 20 ευρώ

ISBN: 978-618-80488-8-1

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Λυκόφως

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ