Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Τα έθιμα των Επιταφίων ανά την Ελλάδα

Η πιο ιερή μέρα της εβδομάδας είναι η Μεγάλη Παρασκευή, καθώς κορυφώνεται το Θείο Δράμα με την Αποκαθήλωση από το σταυρό και την Ταφή του Χριστού. Κάθε περιοχή της Ελλάδας από Ρόδο ως τη Κέρκυρα και από την Κρήτη ως τη Θράκη, έχει τα δικά της έθιμα γύρω από την περιφορά του Επιταφίου.

Στη Ναύπακτο, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, ακολουθούν την περιφορά σε πομπές, οι οποίες διέρχονται από το λιμάνι, όπου είναι αναμμένες δάδες ειδικά τοποθετημένες στις τάπες του Κάστρου, γύρω από το λιμάνι. Στο μέσον της εισόδου του λιμανιού οι δάδες σχηματίζουν μεγάλο σταυρό, που φωταγωγεί ολόκληρο το λιμάνι παρουσιάζοντας μία φαντασμαγορική εικόνα.

Στη Σύρο, οι δύο θρησκευτικές της κοινότητες, η Ορθόδοξη και η Καθολική, γιορτάζουν συγχρόνως τις μέρες του Πάσχα. Έτσι, οι Επιτάφιοι των Καθολικών στην Άνω Σύρο ξεκινούν από τον ναό του Αγίου Γεωργίου. Στην Ερμούπολη ο επιτάφιος των Καθολικών ξεκινάει από τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστών, οι επιτάφιοι των Ορθοδόξων, από τις ενορίες Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως και τη Μητρόπολη της Μεταμορφώσεως. Κατά την περιφορά τους συναντώνται στην κεντρική πλατεία Μιαούλη.

Στην Πάρο, η πομπή κατά την περιφορά της Επιταφίου της Μάρπησσας πραγματοποιεί δεκαπέντε στάσεις. Σε κάθε μία από αυτές φωτίζεται και ένα σημείο του βουνού, όπου τα παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση.

Στην Κέρκυρα, από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, ξεκινά ο Επιβλητικός Επιτάφιος. Μέχρι της 9.30 το βράδυ, από κάθε εκκλησία βγαίνει ο Επιτάφιος με την απαραίτητη μπάντα της ενορίας, τις χορωδίες, τους πιστούς. Τελευταίος βγαίνει ο μεγαλοπρεπέστατος επιτάφιος της Μητρόπολης.

Στις 9 το πρωί γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, καθώς το 1574 οι Βενετσιάνοι απαγόρευσαν στους ορθοδόξους την περιφορά του την Μεγάλη Παρασκευή, και από τότε οι Κερκυραίοι πραγματοποιούν την περιφορά μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου.

Στη Λευκάδα, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται στον κεντρικό δρόμο της πόλης, με κατάληξη την παραδοσιακή, ενετική, κεντρική πλατεία, η περιφορά των Επιταφίων των ενοριών, συνοδεία Φιλαρμονικής.

Στη Zάκυνθο η περιφορά του Επιταφίου γίνεται πάντα στις 04.00 τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου. Κατόπιν ακολουθεί λειτουργία και η πρώτη Ανάσταση στην Μητρόπολη του νησιού που συνοδεύεται με το γνωστό σπάσιμο των κανατιών στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η περιφορά του Eσταυρωμένου.
Στην Ύδρα ο Επιτάφιος της συνοικίας Καμίνι μπαίνει στη θάλασσα και διαβάζεται η Ακολουθία, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική. Αυτό γίνεται για να ευλογηθούν τα νερά και να γίνει δέηση υπέρ των ναυτικών που ταξιδεύουν.

Στην Ίο, την Μεγάλη Παρασκευή κατά την περιφορά των δύο Επιταφίων των ενοριών του νησιού, τα εγκώμια ψέλνονται από χορωδίες γυναικών και κοριτσιών, ενώ μετά την αποκαθήλωση οι νέοι του νησιού παίζουν ένα παιχνίδι με μικρές σιδερένιες κόκκινες και πράσινες μπάλες χωρισμένοι σε δύο ομάδες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δολοφονία στο Μενίδι: Θλίψη στην κηδεία της 40χρονης

Σήμερα (18/5) το πρωί γράφτηκε ο επίλογος της τραγωδίας της δολοφονίας της 40χρονης στο Μενίδι από τον πρώην σύζυγό της. Η άτυχη γυναίκα δολοφονήθηκε άγρια...