Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Η κυβέρνηση των συντεχνιών έτοιμη για νέο χτύπημα! Υπ. Παιδείας: Θα εξισώσουμε τα πτυχία Πολυτεχνείων, Γεωπονικής με μάστερ

Ένα ακόμα πάγιο αίτημα των ισχυρών συντεχνιών, ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ,  που είναι κράτος εν κράτη στην Κολομβία των Βαλκανίων, ετοιμάζεται να ικανοποιήσει το υπουργείο Παιδείας της πιο φιλικής κυβέρνησης που εμφανίστηκε ποτέ στα συντεχνιακά συμφέροντα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο παλαιοπασόκος πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Σπίρτζης έγινε υπουργός της κυβέρνησης , ενώ για πρώτη φορά το ΓΕΩΤΕΕ απέκτησε γραφείο μέσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δίπλα σ αυτό του υπουργού. 
Τα νέα σχέδια,λοιπόν, είναι με μάστερ να ισοδυναμούν τα πτυχία που χορηγούν τα Πολυτεχνεία, οι Πολυτεχνικές και Γεωπονικές Σχολές ύστερα από ενιαίες και αδιάσπαστες πενταετείς σπουδές, εφόσον περάσει η διάταξη που μελετά το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» ο υπουργός Παιδείας κ. Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος προέρχεται από το Πολυτεχνείο της Αθήνας, έχει σκοπό να συμπεριλάβει την νέα διάταξη σε πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

Η αναβάθμιση αποτελούσε πάγιο αίτημα των Πολυτεχνείων και του ΤΕΕ από τότε που λειτούργησαν και απέκτησαν επαγγελματικά δικαιώματα τα ΤΕΙ και την είχαν υποσχεθεί χωρίς να τολμήσουν να την πραγματοποιήσουν αρκετοί από τους προηγούμενους υπουργούς Παιδείας.

Για το θέμα αυτό ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, συναντήθηκε κάποιες ημέρες νωρίτερα με την αντιπρόεδρο του ΤΕΕ και πρώην αντιπρύτανη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, Τώνια Μοροπούλου, η οποία επανέφερε το αίτημα των Πολυτεχνείων της χώρας, να θεσμοθετηθούν αδιάσπαστες πενταετείς σπουδές που θα οδηγούν σε μάστερ πλάι στις διασπασμένες (σε τρία χρόνια για πτυχίο και 1-2 ακόμη για μάστερ) που παρέχουν αγγλοσαξονικές Σχολές Μηχανικών.

Αν περάσει τελικά η νέα διάταξη για τις Πολυτεχνικές σχολές δεν αποκλείεται να είναι αναδρομική η αναβάθμιση των πτυχίων και έτσι οι απόφοιτοι του Πολυτεχνείου μέχρι ενός χρονικού σημείου να θεωρούνται κάτοχοι μάστερ ώστε να μπορούν να αναβαθμιστούν βαθμολογικά αν, για παράδειγμα, εργάζονται στο Δημόσιο.

Αγκάθι για τη διάταξη αποτελούν οι προβλέψεις της συνθήκης της Μπολόνια καθώς αν προχωρήσει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας τότε τα ελληνικά πολυτεχνεία θα εισαγάγουν τη μορφή του «απευθείας μεταπτυχιακού» παραβιάζοντας τους προβλεπόμενους τρεις κύκλους σπουδών από τη συγκεκριμένη συνθήκη.

Λογικά κατά τον υπουργό Παιδείας, οι πτυχιούχοι Ιατρικής θα πρέπει να είναι αναγνωρίζονται ως κάτοχοι δύο master

protothema.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ