Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Με παλαιοκομματική «μεταμεσονύχτια» μεθόδευση πέρασε η κυβέρνηση στη Βουλή το «καπέλωμα» των Δήμων από τις Περιφέρειες

Την κατηγορηματική του αντίθεση στο περιεχόμενο του άρθρου 45 του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής, κρίσης, που προβλέπει τη δυνατότητα των Περιφερειών να ασκούν την αρμοδιότητα των Δήμων περί άσκησης της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, εξέφρασε με ψήφισμα του, το ΔΣ της ΚΕΔΕ, ζητώντας ταυτόχρονα την απόσυρση του.
Μιλώντας για το ζήτημα σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ο Πρόεδρος ,Γιώργος Πατούλης, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν πέρασε από καμιά διαδικασία ενημέρωσης και υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο που τέθηκε υπόψιν της ΚΕΔΕ στην εξωκοινοβουλευτική επιτροπή, ήταν το προσχέδιο με 33 άρθρα. «Αυτό έγινε νύχτα, δωδεκάμισι η ώρα για την ακρίβεια» είπε, αναφερόμενος στο επίμαχο άρθρο 45 και χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο εισήχθη πρωτόγνωρο.
Σημείωσε επίσης ότι το άρθρο αυτό δεν ήρθε μετά από πρόταση της ΕΝΠΕ, ούτε μετά από κάποια άλλη διαδικασία διαβούλευσης, αλλά ετέθη από έναν Βουλευτή της Αρκαδίας, και ψηφίστηκε την ώρα που ολοκληρωνόταν η διαδικασία στη Βουλή. Αναφέρθηκε δε σε γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΚΕΔΕ κ. Ζυγούρη, σύμφωνα με την οποία το άρθρο είναι πολύ πρόχειρο.
Όσο για την απάντηση που δόθηκε, ότι το άρθρο αφορά την πληρωμή της ΔΕΗ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από την Περιφέρεια, ο κ. Πατούλης αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν αυτό να ισχύει από τη στιγμή που δύο μήνες πριν είχε ανακοινωθεί η πληρωμή της ΔΕΗ. «Δεν την πλήρωσε τελικά τη ΔΕΗ; Δεν υπήρχε άρθρο να την πληρώσει; Τότε γιατί βγήκαν; Εγώ θυμάμαι πρωτοσέλιδα. Ότι η Περιφέρεια πληρώνει τη ΔΕΗ και ότι ανακουφίζονται πολίτες απ’ αυτή την αποπληρωμή» τόνισε και πρόσθεσε:
«Τελικά γιατί υπάρχει αυτό το ασθμαίνον άγχος που βγαίνει, άθελα εγώ πιστεύω, του να έρθουν οι Περιφέρειες αυτό το ανθρωπιστικό που κάνουν οι Δήμοι εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς νόμους, χωρίς άρθρα, να παρουσιάσουν ότι ξέρετε, οι Δήμοι ΟΚ, αλλά εμείς θα πληρώσουμε αυτά. Όλα αυτά είναι φωναχτά ερωτήματα που θα ήθελα να τα ξεπεράσουμε και πρέπει να τα ξεπεράσουμε οι αυτοδιοικητικές βαθμίδες. Και γι’ αυτό καλώ και από αυτό το μικρόφωνο το προεδρείο, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ να κάνουμε μια κοινή συνεδρίαση, για να μπορέσουμε να τα ξεκαθαρίσουμε και να ξέρουμε όλοι τα όρια μας».
Καφαντάρης
Το συγκεκριμένο άρθρο δεν τιμά κανένα, τόνισε ο Α΄ Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Δημήτρης Καφαντάρης. Και αυτό όχι επειδή, όπως είπε, αναφέρει τις Περιφέρειες, αλλά λόγω του τρόπου με τον οποίο επελέγη για να γίνει. Έκανε μάλιστα λόγο για μια κακή αρχή, εξηγώντας ότι γι’ αυτό ήταν σκληρή και η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ σχετικά με το θέμα.
«Ήταν μια καλή ανακοίνωση της ΚΕΔΕ η οποία έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Διότι είμαστε ένα όργανο συλλογικό, που εκφράζουμε την αυτοδιοίκηση και απολογούμεθα και στην αυτοδιοίκηση, στους συναδέλφους μας» είπε και υποστήριξε ότι οι λόγοι που εξυπηρετούνται απ’ αυτό είναι προφανείς.
Κοιμήσης
Την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρχουν συντρέχουσες αρμοδιότητες μεταξύ Α’ και Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης εξέφρασε ο επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» Απόστολος Κοιμήσης, λέγοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν στην πορεία εμπλοκές και προβλήματα, όπως έχουν διαπιστωθεί και στο παρελθόν.
Υποστήριξε μάλιστα ότι η επόμενη κίνηση θα είναι η μείωση των πόρων που πηγαίνουν στις προνοιακές και κοινωνικές πολιτικές «γιατί τα λεφτά δεν φτάνουν», αναφερόμενος πάντα στο ΕΣΠΑ. Πρότεινε λοιπόν να φύγει η συγκεκριμένη διάταξη, και αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό, «με την πρώτη πράξη η ΚΕΔΕ να προσφύγει για να ακυρωθεί αυτή η διάταξη».
Δανιηλίδης
Από μία αναδρομή επί του θέματος ξεκίνησε ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ενώ υπογράμμισε ότι το άρθρο 45 προσκρούει ευθέως και στον κώδικα και στο Σύνταγμα, αλλά πολύ περισσότερο στο ευρωπαϊκό δεδομένο και κεκτημένο, την αρχή της εγγύτητας.
Ξεκαθάρισε δε ότι δεν αντιμετωπίζει το όλο θέμα με καμία διάθεση αντιπαράθεσης με την Περιφέρεια, κάτι που κατά τη γνώμη του υποβαθμίζει το ζήτημα, αλλά μιλάει για τη βασική λογική της αρχής της εγγύτητας, της επικουρικότητας και για το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης.
Μπίρμπας
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», Δημήτρης Μπίρμπας, συμφώνησε με την ανάγκη να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ για να αποσαφηνιστεί ένα καθεστώς που έχει αντιφάσεις.
Και αυτό, επειδή υπάρχει μεν μια συγκεκριμένη νομοθεσία, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει, όπως τόνισε, και η απόφαση και ο νόμος του ΕΣΠΑ που δίνει αποκλειστική διαχείριση του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου στις Περιφέρειες.
Διαφώνησε παράλληλα με τα όσα ειπώθηκαν ότι το συγκεκριμένο άρθρο «ήρθε νύχτα», υποστηρίζοντας ότι στην «επιτροπή της Βουλής το θέμα δεν ήρθε ξαφνικά απ΄ έναν βουλευτή». Όπως είπε , ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραμάνος έθεσε το ζήτημα ότι πρέπει να γίνει σ’ αυτό το νομοσχέδιο τροπολογία συγκεκριμένη που να δίνει τη δυνατότητα και στην Περιφέρεια να κάνει προγράμματα κοινωνικής πολιτικής για να καλύψει τα ζητήματα της πρωτοβουλίας, εντελώς νομοθετικά, της ΔΕΗ. «Δεν ξέρω αν έγινε αντιληπτό από την αντιπροσωπεία μας» είπε και συμπλήρωσε ότι όταν ο κ. Καραμάνος έθεσε το ζήτημα αυτό, κανείς δεν αντέδρασε.
Ζήτησε λοιπόν να πέσουν οι τόνοι και να μην βγαίνουν πολεμικά ανακοινωθέντα. «Εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται αποσαφήνιση το συγκεκριμένο στοιχείο για να μην υπάρχουν προβλήματα. Για να μην μπούμε σε ένα καθεστώς συντρεχουσών αρμοδιοτήτων που το έχουμε καταγγείλει» ανέφερε.
Ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν μπορεί να ψηφίσει το ψήφισμα που προτάθηκε από την πλειοψηφίας και επανέλαβε ότι το άρθρο μπήκε για να καλυφθεί το νομοθετικό κενό στην πρωτοβουλία που πήρε η Περιφέρεια για τη ΔΕΗ.
Πατούλης
Άμεση ήταν η απάντηση του Προέδρου Γιώργου Πατούλη, ο οποίος κάλεσε τους συναδέλφους του να μην είναι εύπιστοι σε πράγματα που πρέπει να είναι δύσπιστοι και επισήμανε ότι στην επιτροπή υπήρξαν εκατοντάδες τοποθετήσεις από φορείς, χωρίς όμως να γίνει καμία τροπολογία απ’ αυτά που ακούστηκαν.
«Τουλάχιστον μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας» τόνισε και κάλεσε τον κ. Μπίρμπα να απαντήσει γιατί, αν όντως είχε συμβεί αυτό, να το φέρει το άρθρο στις δωδεκάμισι η ώρα ένας Βουλευτής από την Αρκαδία.
Επειδή, πρόσθεσε, «η πλάκα πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή σ’ αυτή τη χώρα, ήταν απαράδεκτος ο τρόπος και απαράδεκτες οι εξηγήσεις. Εμείς είμαστε οι πρώτοι, οι οποίοι χειροκροτήσαμε, χειροκροτούμε, για ό,τι θετικό γίνεται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Εμείς χειροκροτήσαμε και χειροκροτούμε τον κύριο Πουλάκη που ήρθε εδώ και δεσμεύτηκε. Αλλά να πουν ότι κάνανε λάθος. Και εφόσον λοιπόν έγινε αυτό το λάθος, μπορείτε να μου πείτε γιατί η κυρία Δούρου δύο μήνες μιλάει ότι πληρώνεται η ΔΕΗ; Πώς την πληρώνει η κυρία Δούρου τη ΔΕΗ λοιπόν; Υπήρχε σχετικό άρθρο»;
Υπογράμμισε λοιπόν ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και σημείωσε ότι αυτό που συνέβη με το άρθρο 45 είναι απαράδεκτο.
«Και δεν είναι απαράδεκτο σαν γεγονός. Είναι απαράδεκτο με τη νοοτροπία την οποία πρεσβεύουν. Δύο μηνών κυβέρνηση στην οποία όλοι ελπίζουμε ως Έλληνες να πάει κάπως καλύτερα η χώρα. Και με τέτοιες νοοτροπίες δεν μπορεί να πάει. Αυτό καταγγέλλουμε σήμερα» επισήμανε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ