Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Προς αποφυλάκιση ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

Τι αναφέρει η αίτηση αναστολής της ποινής που υπέβαλε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Τι προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας

Αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του υπέβαλε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος λόγω αναίρεσης κατά της απόφασης τους Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τον καταδίκασε, κατά πλειοψηφία (3-2), σε12ετή κάθειρξη για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώαπό το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Την απόφαση για την παραμονή στη φυλακή ή την αποφυλάκιση του θα λάβει το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών, σε περίπου 10 μέρες.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπεράσπιση του έγκλειστου πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης κατέθεσε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο ζητώντας να ξαναδικαστεί, από άλλο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο κατηγορούμενος ο οποίος επιμένει στην αθωότητα του.

Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ) προβλέπει την αποφυλάκιση του κατηγορουμένου μέχρι να συζητηθεί η αίτηση αναίρεσης στο ανώτατο δικαστήριο.

Στην αίτηση αναστολής που υποβλήθηκε σήμερα, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι:

-Στην καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου υπάρχει έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας διότι για τη στοιχειοθέτηση της απλής συνέργειας απαιτείται να υπάρχει πρόθεση και, κατά διαφορετικό τρόπο από εκείνο της άμεσης συνέργειας , παροχή οποιασδήποτε συνδρομής στον αυτουργό πριν την τέλεση ή κατά την τέλεση της κύριας πράξης.
-Ο δόλος του απλού συνεργού περιλαμβάνει γνώση της τέλεσης από τον αυτουργό, ορισμένης αξιόποινης πράξης, αφ ετέρου περιλαμβάνει τη θέληση του να συμβάλλει με τη συνδρομή του στην πραγματοποίηση της.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, κατά την ακροαματική διαδικασία, που οδήγησε στην δευτεροβάθμια καταδικαστική απόφαση , δεν προέκυψαν πραγματικά περιστατικά για τη γνώση του συνεργού.

Κατά την μειοψηφούσα γνώμη των δύο εφετών, οι οποίες ζήτησαν την αθώωση του Β. Παπαγεωργόπουλου και του πρώην γ. γραμματέα του δήμου Μ. Λεμούσια, μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο ήταν οι ” αλληλοαναιρούμενες καταθέσεις – απολογίες” του βασικού κατηγορούμενου Παναγιώτη Σαξώνη.

Επιπλέον, οι δικηγόροι του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης επικαλούνται και τα θέματα υγείας που ταλαιπωρούν τον εντολέα τους καθώς, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο Β. Παπαγεωργόπουλος υποβλήθηκε σε εγχειρήσεις αγγειοπλαστικής για να αντιμετωπιστεί η στεφανιαία νόσος απ’ την οποία πάσχει.

Τι λέει ο ΚΠΔ

Σύμφωνα με το άρθρο 471, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, “το ένδικο μέσο που ασκήθηκε από εκείνον που έχει το σχετικό δικαίωμα εμπρόθεσμα και νομότυπα, καθώς και η προθεσμία για την άσκηση, αναστέλλουν την εκτέλεση της απόφασης ή του βουλεύματος που προσβάλλονται , όταν ο νόμος δεν διατάζει διαφορετικά”.

“Το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση μπορεί , μόλις ασκηθεί αναίρεση και εφόσον το ζητήσει ο κατηγορούμενος να αναστείλει την εκτέλεση της”.

“Η αναστολή διατάσσεται εφόσον προβλέπεται ότι η έκτιση της ποινής ωσότου εκδοθεί η απόφαση επί της αναίρεσης θα έχει ως συνέπεια υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για τον κατηγορούμενο ή την οικογένεια του” .

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ