Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

KΛΕΙΣΤΕΣ ΛΕΣΧΕΣ

Του Μανώλη Κοττάκη

Το είπε στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν σε μία σπάνια στιγμή διαύγειας ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και επειδή έχει την σημασία του το μεταφέρω σε ελεύθερη απόδοση : Το πρόβλημα που έχουν τα κόμματα στην Ελλάδα -είχε πεί- είναι ότι συγκροτούνται από ανεπάγγελτους του κομματικού σωλήνα αλλά και από αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων που δεν έχουν καμία επαφή με την κοινωνία.

 Δεν έλεγε ψέμματα : Τις αποφάσεις που οδήγησαν τον τόπο σε χρεοκοπία τις έλαβαν γιάπηδες με πτυχίο LSE και τις εφάρμοσαν χωρίς αντιρρήσεις γνωστά αγράμματα κομματόσκυλα. Θυμήθηκα αυτή την φράση του Γερουλάνου μελετώντας την σύνθεση των ψηφοδελτίων Επικρατείας των κομμάτων γιατί από τα ονόματα τα οποία περιελήφθηκαν και τις επιλογές που έγιναν αντιλαμβάνομαι ότι οι ηγεσίες των παρατάξεων μας πολύ λίγα πράγματα αντιλαμβάνονται . 
Επιμένουν στα ίδια λάθη. Από την μία πλευρά του λόφου στις εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου της Αριστεράς βλέπω καθηγητές πανεπιστημίων, το χθές και το προχθές του σημιτισμού , κομματικά στελέχη της Κουμουνδούρου , αποτυχημένους πολιτευτές που αποδοκιμάστηκαν προσφάτως από τον λαό και γνήσια τέκνα της Χαριλάου Τρικούπη, αποστράτους, παλαιούς κολλητούς του Μιχάλη Καρχιμάκη και γνώριμους του Τομέα Τεκμηρίωσης του ΠΑΣΟΚ . 
Από την άλλη πλευρά στις εκλόγιμες θέσεις βλέπω έναν Πρύτανη, τέσσερις δικηγόρους και έναν απόστρατο αξιωματικό- σύμβολο με συμμετοχή στο Κίνημα του Ναυτικού. Μεταξύ των δικηγόρων που περιελήφθησαν στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και ένας που ουδέποτε, νομίζω, άσκησε επάγγελμα γιατί μια ζωή ήταν στέλεχος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ και πρωτοπαλίκαρο του Άκη Τσοχατζόπουλου. 
Επίσης τοποθετήθηκε πρόσωπο με καλές σπουδές στα γνωστά πανεπιστήμια ( Χάρβαρντ κλπ ) το οποίο δεν έγινε και μεγάλη προσπάθεια να ανευρεθεί . Ανήκει στο στενό οικογενειακό περιβάλλον εδώ και πολλά χρόνια . Οι συμπτώσεις είναι πολλές . 
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαλύεται αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ , το ΠΑΣΟΚ της Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα .Μεταμφιεσμένο- όπως οι παλαιοί κομμουνιστές της Σοβιετικής Ένωσης που έγιναν καπιταλιστές σε μία βραδιά- βρίσκει με άνεση στέγη σε τιμητικές θέσεις των ψηφοδελτίων Επικρατείας των δύο μεγάλων κομμάτων. Η ελίτ των κολλητών είναι επίσης εδώ .
 Ψάχνεις να βρείς στις εκλόγιμες θέσεις των ψηφοδελτίων Επικρατείας των κομμάτων ανθρώπους που να προέρχονται από τον χώρο της ελεύθερης οικονομίας και από τον κόσμο της μισθωτής εργασίας , την παραγωγική Ελλάδα , εκεί που πονάνε οι παρατάξεις και εκεί που βρίσκεται η γνήσια λαική ψυχή και πλήν του Θεόδωρου Φορτσάκη δεν βρίσκεις κανέναν. 
Τελικά σε καιρούς χρεοκοπίας τα κόμματα εξακολουθούν και είναι λέσχες κολλητών. Αλλά επειδή την στιγμή της μάχης δεν είναι ώρα για κριτική, σταματώ εδώ. Θα επανέλθω στις 26 Ιανουαρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ