Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Μια διαφορετική άποψη για το Grexit από το Forbes

Οι ελληνικές εκλογές πλησιάζουν και δεν είναι λίγοι οι Γερμανοί που ισχυρίζονται πως το ευρώ, δηλαδή η Ευρωζώνη, θα μπορούσε σήμερα να αντεπεξέλθει με άνεση ενός Grexit.

O αρθρογράφος Tim Warstall, με άρθρο του στο Forbes, δεν συμφωνεί: άλλα όχι για τους λόγους που είθισται να αναφέρονται. Ο Warstall εξηγεί πως ναι, πράγματι, αν η Ελλάδα έβγαινε σήμερα από το ευρώ, τότε ίσως προκαλούσε -ή και όχι- απότομη άνοδο των επιτοκίων σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία. Ωστόσο, η ΕΚΤ ίσως κατάφερνε να χειριστεί τέτοια ξεσπάσματα, αν όντως συνέβαιναν. Όμως, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο κίνδυνος έγκειται στο ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ και τα πάει καλά, τότε πιθανότατα και άλλοι θα αρχίσουν να αναρωτιούνται «εμείς γιατί δεν κάνουμε το ίδιο;».

Συγκεκριμένα, το επιχείρημα των Γερμανών έχει ως εξής:

Η αποδοχή της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα σηματοδοτούσε την αντιστροφή της θέσης που κράτησε η Merkel καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2009.

Η απειλή μετάδοσης της κρίσης έχει έκτοτε εξασθενίσει, μετέδωσε το Spiegel επικαλούμενο αξιωματούχους της κυβέρνησης. Αναφέρονταν στην ανάκαμψη της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, τα δύο κράτη που σύναψαν συμφωνία για πακέτο στήριξης, καθώς και την ασπίδα προστασίας που προσφέρει το ταμείο στήριξης του μπλοκ και το οικοδόμημα της τραπεζικής ένωσης, μετέδιδε το περιοδικό.

Ο Warstall παραδέχεται ότι έτσι είναι. Η Ιρλανδία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει, έχουν γυρίσει σελίδα. Η Πορτογαλία το ίδιο. Μαζί με την Ισπανία, έχουν τιμωρηθεί ήδη, προσάρμοσαν τις οικονομίες τους και δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να εξέλθουν από το ευρώ για να αποφύγουν κι άλλο πόνο.

Αλλά κατά τον αρθρογράφο δεν κρύβεται εκεί ο κίνδυνος. Η ΕΚΤ μπορεί και θα αγοράσει, αν χρειαστεί, αρκετά κρατικά ομόλογα ούτως ώστε να διασφαλίσει πως τα επιτόκια δεν θα εκτοξευτούν σε μη βιώσιμα επίπεδα. Άρα το πρόβλημα δεν είναι πως αν η Ελλάδα φύγει, θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν και άλλοι. Αυτό που πιστεύει ο Warstall είναι διαφορετικό. Η τυπική λύση στα προβλήματα της Ελλάδας ήταν ανέκαθεν η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και η υποτίμηση του νομίσματός της. Η υποτίμηση του νομίσματος ήταν που βοήθησε τόσους πολλούς τη δεκαετία του 1930. Άρα τι θα συμβεί αν η Ελλάδα ακολουθήσει την κλασική λύση; Η χώρα εγκαταλείπει το ευρώ, οι τράπεζες καταρρέουν (πιθανό, αν και όχι εντελώς σίγουρο) και έπειτα; Σίγουρα οι πρώτοι 12 μήνες θα είναι δύσκολοι αλλά η κλασική λύση προβλέπει πως αργότερα θα δούμε σημαντική και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Δεν αποκλείεται να δούμε συνεχόμενα έτη ανάπτυξης 5-10%. Και τι θα γίνει μετά; Θα επιλέξει η Ιταλία, που ήδη βρίσκεται στις αρχές ενός θανατηφόρου σπιράλ χρέους, το δρόμο του εσωτερικού αποπληθωρισμού; Ή θα αρχίσει να τυπώνει λίρες; Τι θα γίνει στη Γαλλία που φλερτάρει με τα ίδια προβλήματα; Το Βέλγιο;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ