Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Συναγερμός για τα έσοδα από φόρους και εισφορές

Στην πορεία των εσόδων του κράτους έχουν στραμμένη την προσοχή τους ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο αναπληρωτής του Χρήστος Σταϊκούρας, δεδομένου ότι η συμπεριφορά των φορολογουμένων επηρεάζεται από το προεκλογικό κλίμα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση παλαιότερων οφειλών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά ως το τέλος του 2014, περισσότεροι από 150.000 με ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων για συνολικές φορολογικές οφειλές ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο διάστημα περίπου 120.000 οφειλέτες – κυρίως επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες – ζήτησαν να υπαχθούν στην αντίστοιχη ρύθμιση για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο η προκήρυξη των εκλογών και το γεγονός ότι η προθεσμία για υπαγωγή στη ρύθμιση εκπνέει στο τέλος Μαρτίου «φρενάρουν» τη ροή αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση.

Από την Τετάρτη όμως ξεκινά και πάλι η διαδικασία από το υπουργείο Οικονομικών και το Κέντρο Ανείσπρακτων Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ενημέρωσης των οφειλετών περί λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις και ποινικές διώξεις) στην περίπτωση που δεν ενταχθούν έγκαιρα στη ρύθμιση.

Ο ΕΝΦΙΑ

Παρά ταύτα, ο προϋπολογισμός του 2014 αναμένεται να κλείσει εντός στόχων (τα στοιχεία θα είναι γνωστά την ερχόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι η προθεσμία για την καταβολή τελών κυκλοφορίας είχε παραταθεί) καθώς τα έσοδα από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) υπεραποδίδουν.

Το Δημόσιο εισέπραξε σε τέσσερις μήνες (με τις τέσσερις πρώτες δόσεις) πάνω από 2 δισ. ευρώ και τα συνολικά έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,9 δισ. ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης ότι θα ανέλθουν στα 2,3 δισ. ευρώ. Αυτό βέβαια θα καταγραφεί στο τέλος Φεβρουαρίου.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι τα συνολικά βεβαιωθέντα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ (οι συνολικοί φόροι που έχουν καταλογιστεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη την Ελλάδα) είναι 3,6 δισ. ευρώ.

Περισσότερες επιστροφές φόρων

Με αυτά τα δεδομένα το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μεγαλύτερες επιστροφές φόρων (ΦΠΑ, εισοδήματος κ.τ.λ.) σε ιδιώτες και επιχειρήσεις κατά 400 εκατ. ευρώ έναντι του προγράμματος του προϋπολογισμού.
Οπως ανακοινώθηκε επίσημα:

– Με βάση τα ως σήμερα μη οριστικοποιημένα στοιχεία για το δωδεκάμηνο του 2014, οι επιστροφές φόρων (ΦΠΑ και εισοδήματος κατά κύριο λόγο) έχουν υπερβεί τα 3,2 δισ. ευρώ ως 31.12.2014.

– Το προσχέδιο του αρχικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 προέβλεπε επιστροφές φόρων ύψους 2,789 δισ. ευρώ, ενώ του αναθεωρημένου προϋπολογισμού προέβλεπε επιστροφές φόρων ύψους 3,137 δισ. ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 20/5/2024

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 20/5/2024 Διανύουμε μία Δευτέρα γεμάτη όνειρα, ιδανικά, ευαισθησία, ανάγκη για προσφορά, αλληλεγγύη αλλά και ενεργοποίηση νέων ιδεών και νέων σχεδίων! Τα κερδισμένα...