Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ!

Του Μανώλη Κοττάκη

Μας έχει απορροφήσει η συζήτηση για το χρέος, την ρευστότητα, τις καταθέσεις και τα λοιπά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας με συνέπεια να υπάρχει πολύ λίγο στον ορίζοντα μας ένα ζήτημα που συνδέεται ευθέως με την διακυβέρνηση της χώρας . 

Αναφέρομαι στους συσχετισμούς που διαμορφώνονται υπόγεια και παρασκηνιακά στους ψηφοφόρους της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη και έχουν ως στόχο τους έναν και μοναδικό : Οι βουλευτές νούμερο 149,150 και 151 που θα στηρίξουν με την ψήφο τους την δεδηλωμένη είτε σε περίπτωση οριακής αυτοδυναμίας είτε με συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας να ελέγχονται απευθείας από την Άγκυρα .
 Έχει ξανασυμβεί αυτό. Την πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1989 όταν ο ανεξάρτητος μειονοτικός Βουλευτής Μολλά Ροδοπλού επιχείρησε να εκμεταλλευθεί το νόμο Κουτσόγιωργα.
 Συνέβη και το 1990 όταν ο εξτρεμιστής Βουλευτής Σαδίκ στήριξε με την ψήφο του τη κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία αριθμούσε 150 έδρες συν τον Κατσίκη της ΔΗΑΝΑ . Αν δεν το έχετε καταλάβει σε τέτοιους καιρούς ζούμε. 
Η Άγκυρα έχει πολύ μεγάλο πειρασμό να πετύχει τον στόχο της λόγω της πολυδιάσπασης της χριστιανικής ψήφου . Την ώρα που οι ψηφοφόροι της πλειονότητας ακολουθούν στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης την γενικότερη τάση του εκλογικού σώματος και επιχειρούν την έξοδο του Μεσολογγίου από τα ” παλαιά κόμματα ” στα σύνορα , στην Ανδριανούπολη όπου έχουν μεταφερθεί υπηρεσίες του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών οι εκλογομάγειροι του Ερντογάν κατανέμουν την μειονοτική ψήφο για να εκλέξουν 3 στους 3 μουσουλμάνους στην Ροδόπη και 2 στους 3 μουσουλμάνους στην Ξάνθη. 
Αυτό το νόημα είχε η απόσυρση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν από την κούρσα. Οι 12.500 ψηφοφόροι του μπορούν να κατανεμηθούν με άνεση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι για να βαφτεί ο χάρτης της Ροδόπης κόκκινος με ημισέληνο και να αποτελέσουν για μια ακόμη φορά οι χριστιανοί πρόσφυγες στον τόπο τους. 
Δυστυχώς στο παιχνίδι της διάσπασης της χριστιανικής ψήφου παίζει και ο υποψήφιος χριστιανός Βουλευτής του Ποταμίου , ένας διακεκριμένος επιχειρηματίας με εκκοκιστηριο βάμβακος ο οποίος έχει και συνεργασία με τον γιό του Σαδίκ Λεβέντ ο οποίος έχει ανάλογη επιχείρηση στην Τουρκία. 
Αν ήξερε ο φίλος Σταμάτης Κουρούδης σε τι παιχνίδι έχει αναμιχθεί άθελα του και σε τι κίνδυνο βάζει και την Θράκη αλλά και την επιχείρηση του θα είχε αρνηθεί να αναμιχθεί. Εκτός και αν πιάνει πόρτα για το χειμώνα, κάτι που αρνούμαι να πιστέψω. Τέλος πάντων, δικαίωμα του. Αυτό είναι το παιχνίδι αγαπητοί. 
Στις 25 Ιανουαρίου δεν κρίνεται ποιά κυβέρνηση θα έχουμε αλλά και ποιος θα την ελέγχει, γι αυτό απαιτείται μεγάλη κινητοποίηση για την ανατροπή των σχεδίων της Άγκυρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ