Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κουτσούμπας: «Η όποια διαπραγμάτευση για το χρέος ισοδυναμεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα»

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι δεν θα στηρίξει κανέναν ούτε θα δώσει ανοχή σε όποιον κι αν την ζητά 

Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της εκτός ΕΕ με νέα κοινωνική οργάνωση και λαϊκή εξουσία που κοινωνικοποιεί τον παραγόμενο πλούτο και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιτρέποντας έτσι τον πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό και την κατανομή πόρων και εργατικού δυναμικού, υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή του τηλεοπτική συνέντευξη στον Star.

Πρόσθεσε, ότι η λαϊκή εξουσία θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, επισημαίνοντας ότι η όποια διαπραγμάτευση γι’ αυτό ισοδυναμεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Αναφορικά με την έξοδο από την ΕΕ, είπε ότι είναι διαφορετικό πράγμα για μια χώρα να βγει με δική της απόφαση (και με τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις) και άλλο να σε «βγάλουν εκείνοι» και υπενθύμισε ότι υπάρχουν σκέψεις εντός της ΕΕ -ασχέτως του αν είναι κυρίαρχες αυτήν τη στιγμή- που κάνουν λόγο για «ΕΕ δύο ταχυτήτων» με χώρες που θα βρεθούν εκτός Ευρωζώνης, αλλά παραμένουσες στην ΕΕ.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι η χώρα δεν θα είναι μόνη της, αλλά θα μπορεί να συνάψει ισότιμες σχέσεις με πάρα πολλές χώρες, ενώ στην παρατήρηση ότι «και στο πρόσφατο παρελθόν χώρες όπως η Ρωσία ή η Κίνα δεν στήριξαν την Ελλάδα», είπε ότι «όντας στην ΕΕ δεν υπάρχει περίπτωση να σου δώσουν ζεστό χρήμα».

Διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ δεν μιλά για κάτι τέτοιο, αλλά για ισότιμες σχέσεις που θα αναπτύξει η χώρα έχοντας νέα κοινωνική οργάνωση.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι αυτήν τη στιγμή -με δεδομένη την κατάσταση στο εργατικό κίνημα και στον λαό- δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για λαϊκή εξουσία.

Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες μιας τέτοιας μετάβασης, είπε ότι θα υπάρχουν αλλά είναι ο μοναδικός δρόμος εξόδου υπέρ του λαού, και επισήμανε ότι «και σήμερα φεύγουν οι βιομήχανοι και εγκαθίστανται αλλού, αλλά με τη νέα κοινωνική οργάνωση και τον λαό στην εξουσία, η βιομηχανία θα μείνει εδώ».

Αναφορικά με την επομένη των εκλογών, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς σειρά κομμάτων -πλην ΚΚΕ- έχουν κοινή κατεύθυνση στα προγράμματα και τη στρατηγική τους, παρά τις όποιες διαφορές τους.

Ερωτηθείς για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έχει πάρει τη θέση τού ΠΑΣΟΚ με συνεχείς κυβιστήσεις, ενώ στην παρατήρηση περί «ρεαλιστικής προσαρμογής» της Κουμουνδούρου, είπε ότι «είναι άλλο πράγμα η προσαρμογή και ο εκσυγχρονισμός ενός προγράμματος και άλλο από το “σκίσιμο του μνημονίου” να πηγαίνεις στον “έντιμο συμβιβασμό”».

Δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο δημιουργίας «μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού», αν και θεωρεί πιθανότερη τη δημιουργία κυβέρνησης είτε με κορμό τη ΝΔ, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ως διαθέσιμες προς τούτο δυνάμεις θεωρεί το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ.

Κατέστησε για πολλοστή φορά σαφές ότι το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει κανέναν ούτε θα δώσει ανοχή σε όποιον κι αν την ζητά και τόνισε ότι απαιτείται ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση που θα δρα με όλους τους τρόπους.

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ έχει έτοιμες προτάσεις νόμου που θα φέρει στη Βουλή, ενώ το κόμμα θα υπερψηφίσει οποιοδήποτε θετικό υπέρ του λαού νόμο έλθει στο κοινοβούλιο.

Σχετικά με την ενδεχόμενη εκλογική κατάταξη των κομμάτων, είπε ότι το ΚΚΕ ποτέ δεν έθετε αριθμητικούς στόχους, προσθέτοντας ότι το κόμμα πρέπει να είναι την επομένη των εκλογών όσο πιο δυνατό γίνεται.

Ερωτηθείς για την «αριστερά» είπε ότι συκοφαντημένη και λεηλατημένη ως έννοια, έχει γίνει πλέον «λάστιχο», καθώς δηλώνουν όλοι «αριστεροί» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί το ΚΚΕ να είναι σε αυτό το “τουρλουμπούκι”».

Σε ό,τι αφορά τα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Παρίσι, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι οι αντιθέσεις, η κρίση μαζί με τα «παιχνίδια» υπηρεσιών διαφόρων κρατών βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς, και πρόσθεσε ότι πέραν της εκφρασμένης θλίψης, οργής και συμπαράστασης, πρέπει να σκεφθούμε ποιοι δημιούργησαν τους «τζιχαντιστές», ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα κέντρα των ΗΠΑ που «τους έφτιαξαν, χρηματοδότησαν και εκπαίδευσαν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 20/5/2024

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 20/5/2024 Διανύουμε μία Δευτέρα γεμάτη όνειρα, ιδανικά, ευαισθησία, ανάγκη για προσφορά, αλληλεγγύη αλλά και ενεργοποίηση νέων ιδεών και νέων σχεδίων! Τα κερδισμένα...