Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Βενιζέλος: «Πάμε για εθνική καταστροφή και χωρίς λόγο»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά στο «ΘΕΜΑ» για το διακύβευμα των εκλογών

Κίνδυνο εθνικής καταστροφής -«και μάλιστα χωρίς λόγο», όπως λέει- βλέπει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξαιτίας της έλλειψης στοιχειώδους συναίνεσης στη χώρα και επειδή η αντιπολίτευση αμφισβητεί την αρχή της συνέχειας του κράτους. Για τον λόγο αυτό στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου διακυβεύονται τα πάντα, προειδοποιεί σε συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά να δοθεί εντολή ώστε να κλείσει κανονικά η διαπραγμάτευση -η οποία είναι ανοιχτή, όπως διευκρινίζει, αρνούμενος να υιοθετήσει το περίφημο «email Χαρδούβελη» καθώς «η χώρα δεν αντέχει δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας»- «χωρίς διακινδύνευση χρεοκοπίας, χωρίς περιττές τζάμπα μαγκιές και εύκολα λόγια χωρίς αντίκρισμα».

Ο κ. Βενιζέλος διαχωρίζει σαφώς τη θέση του από τη συζήτηση περί Grexit, λέγοντας ότι «το ζήτημα δεν είναι αυτό, αλλά ο κίνδυνος πτώχευσης και αποδιάρθρωσης ενώ είσαι στο ευρώ».

Δηλώνει δε ενοχλημένος από τη σχετική συζήτηση διεθνώς και τις παρεμβάσεις των ξένων, τονίζοντας ότι «όλο αυτό λειτουργεί κατά βάθος ως επικοινωνιακή καμπάνια υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ».

Για τα μετεκλογικά σενάρια διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του θα εργαστεί για μια εθνική συνεννόηση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, ενώ απαντώντας για το ενδεχόμενο συνεργασίας -αυτή τη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ- διαμηνύει ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εγγυητής της εθνικής στρατηγικής. Οχι κυβερνητικός μπαλαντέρ». Πάντως σπεύδει να αφήσει όλα τα σενάρια ανοιχτά, λέγοντας ότι «η πρόσκληση της εθνικής ευθύνης είπα ποιους περιλαμβάνει. Από κει και πέρα υπάρχουν αυτοί που θέλουν, που μπορούν, που αρκούν κοινοβουλευτικά». Εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεσή του σε πιθανότητα δεύτερων εκλογών, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν τραγικές συνέπειες «αν φάμε και τον Φεβρουάριο σε προεκλογικές αντιπαραθέσεις με τη χώρα ακυβέρνητη και υπηρεσιακό πρωθυπουργό δικαστή». Αναφερόμενος στη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ και απευθυνόμενος κυρίως σε όσους ιστορικά ανήκουν στην παράταξη και ίσως σκέφτονται συναισθηματικά, ο κ. Βενιζέλος σημειώνει με νόημα ότι «ο κόσμος αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου ως ιδρυτή και ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, και του κ. Γιώργου Παπανδρέου που ηγείται του ΚΙΔΗΣΟ». Σε όσους δε τον κατηγορούν για τα γεγονότα του 2011 απαντά ότι «τη συνεργασία με τον κ. Σαμαρά, εγκαταλείποντας την πρωθυπουργία, την επιδίωξε ο κ. Παπανδρέου από τον Ιούνιο του 2011 και τη συμφώνησε -με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη- τον Νοέμβριο του 2011». Και δηλώνει με έναν προσωπικό τόνο για όσα του καταμαρτυρούν: «Δεν θυμώνω. Απλώς θυμάμαι».

Ο κ. Βενιζέλος αμφισβητεί ότι το Ποτάμι ανήκει στην Κεντροαριστερά αναρωτώμενος με καυστικό ύφος: «Ποια Κεντροαριστερά; Υπάρχουν δεδηλωμένοι απολιτίκ, παλιοί ΔΗΜΑΡίτες, συνταξιούχοι εθνικιστές, σκληροί νεοφιλελεύθεροι. Η χώρα συμπάθησε πολύ την παλιά ΔΗΜ.ΑΡ., είδαμε την εξέλιξη. Δεν προσφέρει τίποτα μια “νέα ΔΗΜ.ΑΡ.”».

– Κύριε πρόεδρε, τι διακυβεύεται για τη χώρα σε αυτές τις εκλογές; Τα πάντα. Το αν θα προστατεύσει τις θυσίες των τελευταίων πέντε ετών και θα κάνει το ένα βήμα μπροστά για την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο ή αν θα κάνει πολλά βήματα πίσω γυρίζοντας στους κινδύνους του 2009.

– Κάνατε παραλληλισμό με την ταραγμένη περίοδο του 1920-1923. Υπάρχει όντως κίνδυνος εθνικής καταστροφής; Και μάλιστα χωρίς λόγο. Η Ελλάδα έχει καταφέρει πολλά. Τα οικονομικά της στοιχεία είναι καλύτερα από αυτά της Πορτογαλίας, όμως η Πορτογαλία έχει επιστρέψει στις αγορές και την ομαλότητα ενώ εμείς εξακολουθούμε να ταλαντευόμαστε αν και πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα, θετικό ρυθμό ανάπτυξης, σταθερό τραπεζικό σύστημα και μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό; Για λόγους αμιγώς πολιτικούς. Γιατί δεν υπάρχει στοιχειώδης συναίνεση. Γιατί η αντιπολίτευση αμφισβητεί την αρχή της συνέχειας του κράτους. Είναι κρίμα μετά από όσα περάσαμε και όσα καταφέραμε να γυρίσουμε υπό το μηδέν.

– Η νέα κυβέρνηση με τι έχει να αναμετρηθεί και τι είναι υποχρεωμένη να κάνει; Πρέπει να ολοκληρώσει το ταχύτερο τη διαπραγμάτευση για τη μετάβαση στο νέο πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επάνοδο στις αγορές και να είναι νομικά δυνατή η διαρκής στήριξη της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες. Το ζητούμενο είναι η ρευστότητα, η στήριξη των επενδύσεων, της πραγματικής οικονομίας, της απασχόλησης. Αμέσως μετά θα ολοκληρωθεί η διευθέτηση των θεμάτων του δημοσίου χρέους, που θα αποκτήσει βελτιωμένη βιωσιμότητα με ορίζοντα περίπου 40 χρόνων στο πλαίσιο όσων έχουν ήδη αποφασιστεί στο Eurogroup από τον Φεβρουάριο του 2012. Και όλα αυτά χωρίς διακινδύνευση χρεοκοπίας, χωρίς περιττές τζάμπα μαγκιές και εύκολα λόγια χωρίς αντίκρισμα.

– Το περίφημο «email Χαρδούβελη» αποτελεί ή όχι πλαίσιο για τη νέα κυβέρνηση; Εχετε αναλάβει δεσμεύσεις για νέα μέτρα; Η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή. Η χώρα δεν χρειάζεται, ούτε αντέχει δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας. Η κοινωνία θέλει μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

– Μεγάλο μέρος της κοινωνίας ζητά επαναδιαπραγμάτευση και σκληρή πίεση στους εταίρους για μια καλύτερη συμφωνία. Μπορεί να γίνει αυτό και πώς; Εμείς θα έχουμε κρατήσει τη χώρα ασφαλή και ακέραιη ως οικονομία, ως τραπεζικό σύστημα, ως μέλος της Ευρωζώνης και έτσι θα τη βρει ο λαός όταν πάει να ψηφίσει στις 25 Ιανουαρίου. Το τι θα γίνει στις 26 θα το κρίνουν οι πολίτες. Θα πουν τι κυβέρνηση και τι πολιτική θέλουν. Το κάθε κόμμα πρέπει μετεκλογικά να κάνει όσα υπόσχεται και οι πολίτες αποδέχονται. Εμείς λέμε τι είναι εφικτό, τι πρέπει να γίνει, πόση σημασία έχει η συνεργασία, η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Το καλύτερο είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος του πολύ χειρότερου. Αυτόν θέλουμε να αποτρέψουμε. Και μόνον το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, έχει τη γνώση, την ευθύνη, τη στρατηγική που του επιτρέπουν να λειτουργήσει ως εγγυητής.

– Υπάρχει κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ; Συμφωνείτε με την ανακίνηση αυτής της συζήτησης; Το ζήτημα δεν είναι αυτό, αλλά ο κίνδυνος πτώχευσης και αποδιάρθρωσης ενώ τυπικά είσαι στο ευρώ, αλλά εκτός αγορών και χωρίς στήριξη της ΕΚΤ. Π.χ., είναι πολύ κακό ενώ είσαι στο ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία να μην έχουν ταμειακή ευχέρεια.

– Αλήθεια, σας ενοχλεί όλη αυτή η παρέμβαση των ξένων παραγόντων στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα; Το λέω γιατί αντιδρούν ακόμη και Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες σε αυτό το κλίμα… Με ενοχλεί πολύ. Εχω ζητήσει απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την κυριαρχία του ελληνικού λαού. Βεβαίως, όλο αυτό λειτουργεί κατά βάθος ως επικοινωνιακή καμπάνια υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

– Οι εταίροι είχαν υποσχεθεί νέα παρέμβαση στο χρέος, στο τέλος του 2014, εάν έμεναν ικανοποιημένοι από την κυβερνητική προσπάθεια. Τι συνέβη και δεν υλοποιήθηκε αυτή η δέσμευση; Απέτυχε η κυβέρνηση, οι δανειστές αθέτησαν τις υποσχέσεις ή υπήρξε κάτι άλλο; Κάθε άλλο. Αυτές είναι ειλημμένες αποφάσεις και δεσμεύσεις του Εurogroup από τον Φεβρουάριο του 2012. Αυτές τώρα προβλέπεται να εξειδικευτούν. Αλλο όμως αυτό και άλλο οι τζάμπα λεβεντιές για παύση πληρωμών και μονομερείς ενέργειες.

– Θα συνεργαζόσασταν ξανά σε κυβερνητικό σχήμα μόνο με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.; Τι διδάγματα βγάλατε από τη συγκατοίκηση του τελευταίου ενάμιση χρόνου; Ποτέ δεν προτείναμε μόνο διμερή συνεργασία με τη Ν.Δ. Μετά τις εκλογές του 2012 προτείναμε συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που αποδέχονται -ή έτσι δηλώνουν- τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας: άρα, συνεργασία ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜ.ΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε και η ΔΗΜ.ΑΡ. παλινδρόμησε και έφτασε εδώ που έφτασε. Η συνεργασία με τον ιστορικό μας αντίπαλο δεν ήταν εύκολη αλλά ήταν εθνικά αναγκαία γιατί οι άλλοι διάλεξαν την ευκολία της αντιπολίτευσης. Αλλωστε η Ν.Δ. ήταν «αντιμνημονιακή» και ανέβλεψε με καθυστέρηση.

– Στόχος σας, λέτε, είναι η τρίτη θέση για να λάβετε την αντίστοιχη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και αδυναμίας να εξευρεθεί άλλη λύση. Τι θα κάνετε με αυτή την εντολή; Θα προσπαθήσουμε να επιβάλουμε την ευρύτερη δυνατή συνεργασία και συνευθύνη.

– Λέτε ότι πρέπει να αποφευχθούν επαναληπτικές εκλογές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Μα αν δεν είναι δυνατή η προγραμματική σύγκλιση, πώς μπορεί να προκύψει βιώσιμη λύση; Πού είναι ο κίνδυνος με τις διπλές εκλογές; Αν φάμε και τον Φεβρουάριο σε προεκλογικές αντιπαραθέσεις με τη χώρα ακυβέρνητη και με υπηρεσιακό πρωθυπουργό δικαστή, τότε οι οικονομικές συνέπειες για τους πολίτες θα είναι εξαιρετικά αρνητικές, για να μην πω τραγικές.

– Κάποιοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ πήγαν στη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές για να μην ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί να επιστρέψουν τώρα, ειδικά σε συνθήκες ακραίας πόλωσης; Με δεδομένο ότι η Ν.Δ. ήταν εταίρος σας, δεν είναι προτιμότερο -θα σκεφτεί ένας καλοπροαίρετος παλιός Πασόκος- να νικήσει εκείνη παρά ο ΣΥΡΙΖΑ; Στις ευρωεκλογές η Ν.Δ. έχασε. Πρώτο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση άντεξε όχι λόγω της Ν.Δ., αλλά χάρη στο δικό μας 8%. Ετσι και τώρα, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είναι πιο κρίσιμο από αυτό της Ν.Δ.

– Είστε ανοιχτός να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και χωρίς την παρουσία της Ν.Δ. και, αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις; Η πρόσκληση της εθνικής ευθύνης σάς είπα ποιους περιλαμβάνει. Από εκεί και πέρα υπάρχουν αυτοί που θέλουν, που μπορούν, που αρκούν κοινοβουλευτικά. Το ΠΑΣΟΚ είναι εγγυητής της εθνικής στρατηγικής, όχι κυβερνητικός μπαλαντέρ. Μας ενδιαφέρει η πορεία της χώρας. Οχι η σώνει και καλά συμμετοχή σε κυβερνήσεις. Αλλωστε και τον Ιούνιο του 2012 μετείχαμε με τεχνοκράτες και όχι με πολιτικά πρόσωπα.

– Είδαμε ότι είχατε πολλές επαφές με τον κ. Αλέξη Τσίπρα μέσα στον Δεκέμβριο. Πώς τον βλέπετε; Υπάρχει χημεία μεταξύ σας, κάποιος κοινός τόπος συνεννόησης, περιθώρια συνεργασίας; Πιστεύετε ότι είναι ώριμος για πρωθυπουργός;
Τα ερωτήματα αυτά είναι καλά για τους πολίτες. Εμείς θεσμικά έχουμε δυνατότητα ήρεμης και ουσιαστικής επικοινωνίας για τα εθνικά θέματα.

– Το Ποτάμι, που πλασάρεται ως κόμμα της Κεντροαριστεράς, θα ήταν χρήσιμο σε ένα κυβερνητικό σχήμα – ας πούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ;
Ποιας Κεντροαριστεράς; Υπάρχουν δεδηλωμένοι απολιτίκ, παλιοί ΔΗΜΑΡίτες, συνταξιούχοι εθνικιστές, σκληροί νεοφιλελεύθεροι. Η χώρα συμπάθησε πολύ την παλιά ΔΗΜ.ΑΡ. το 2012-2013. Είδαμε την εξέλιξη. Δεν προσφέρει τίποτα μια «νέα ΔΗΜ.ΑΡ.».

– Πόσο συνάδουν με τα πολιτικά ήθη που απαιτεί πάντα η πολιτική, αλλά και οι συγκεκριμένες συνθήκες, η συμπεριφορά του κ. Σαμαρά και της κυρίας Γκερέκου; Μιλάμε για δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) που συνεργαστήκατε σε κυβερνητικό επίπεδο… Με τη Ν.Δ. συνεργαστήκαμε προγραμματικά για λόγους εθνικούς. Εκείνη προσχώρησε άλλωστε στη γραμμή μας. Δική μας προτίμηση -θυμίζω – ήταν και είναι πάντα η συμμέτοχη στην κυβερνητική ευθύνη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Στην περίπτωση της κυρίας Γκερέκου η Ν.Δ. συνέπραξε σε μια ανήθικη και αντιαισθητική πολιτική πράξη. Το γεγονός δεν έχει ουσιαστική εκλογική επίπτωση. Αντιθέτως, τοπικά θα υπάρξει θετική για το ΠΑΣΟΚ αντίδραση, γιατί η Κέρκυρα είναι ένα νησί του πολιτισμού και της ευπρέπειας και δεν νομίζω ότι θα ανεχτεί τέτοια φαινόμενα. Πρόκειται όμως για ενέργεια τραγικά παλαιοκομματική που πλήττει την αξιοπιστία της ηγεσίας της Ν.Δ.

Τα οικονομικά χρέη του Γιώργου δεν είναι τίποτα μπροστά στα πολιτικά και ηθικά


– Γιατί ένας παραδοσιακός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ να προτιμήσει εσάς και όχι τον Γιώργο Παπανδρέου, που φέρει και το «βαρύ όνομα»; Οταν λέτε εσάς, εννοείται προφανώς το ΠΑΣΟΚ. Ακριβώς γι’ αυτό. Αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου ως ιδρυτή και ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ και του κ. Γιώργου Παπανδρέου που ηγείται του ΚΙΔΗΣΟ.

– Ο κ. Παπανδρέου σας κατηγορεί ότι μεταλλάξατε το ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά και ότι ταυτιστήκατε με τη Ν.Δ. του κ. Σαμαρά. Θυμώνετε όταν το ακούτε; Τη συνεργασία με τον κ. Σαμαρά, εγκαταλείποντας την πρωθυπουργία, την επιδίωξε ο κ. Παπανδρέου από τον Ιούνιο του 2011 και τη συμφώνησε -με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη- τον Νοέμβριο του 2011. Αυτός επέλεξε και τον κ. Παπαδήμο ως πρωθυπουργό όταν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις η προτίμησή του στον κ. Πετσάλνικο. Δεν θυμώνω. Απλώς θυμάμαι.

– Στελέχη του κ. Παπανδρέου σας κατηγορούν ότι εσείς, μαζί με τον κ. Σαμαρά, τον καθαιρέσατε ουσιαστικά από την πρωθυπουργία. Τι απαντάτε;
Απάντησα μόλις προηγουμένως. Η πρωθυπουργία κατατέθηκε στα πόδια του κ. Σαμαρά ήδη τον Ιούνιο του 2011.

– Θα ζητήσετε ποτέ από τον κ. Παπανδρέου να αναλάβει τις όποιες ευθύνες έχει για την οικονομική χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν δημοσιοποιήσατε ποτέ το πόρισμα για τα οικονομικά της περιόδου 2004-2011, όταν πέρασαν από τα ταμεία του κόμματος περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ; Τα οικονομικά χρέη δεν είναι τίποτα μπροστά στα ιστορικά, τα ηθικά και τα πολιτικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

FAMAGUSTA ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς του MEGA Famagusta ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 Ο Μάικλ με αφορμή το ντοκιμαντέρ, έρχεται πιο κοντά με την Χριστίνα και τον Αντρέα....