Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο των βουλευτών

Σημείο αιχμής αποτελούν οι παράγραφοι που αναφέρουν ότι οι βουλευτικές έδρες ανήκουν στο κόμμα

Νέα εστία πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν οι διατάξεις του εσωτερικού Κώδικα Δεοντολογίας που συνέταξε η Κουμουνδούρου για τους βουλευτές της και οι οποίες έρχονται σε σύγκρουση με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Σημείο αιχμής αποτελούν οι παράγραφοι που αναφέρουν ότι οι βουλευτικές έδρες ανήκουν στο κόμμα και επιχειρούν να δεσμεύσουν τους βουλευτές να παραιτούνται από το αξίωμά τους και όχι να ανεξαρτητοποιούνται σε περίπτωση διαφωνίας με την ηγεσία.

«Όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους/στις ίδιους/ες» αναφέρει ο Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται «Η παραίτηση όλων των βουλευτών είναι στη διάθεση του κόμματος. Το κόμμα μπορεί να ζητήσει την παραίτηση βουλευτή, με απόφαση των κεντρικών καθοδηγητικών του οργάνων (Κεντρική Επιτροπή, Διαρκές/Έκτακτο/Τακτικό Συνέδριο)…» σε μια σειρά από περιπτώσεις. Από την άλλη ωστόσο το άρθρο 60 του Συντάγματος προβλέπει απόλυτη ελευθερία για τους βουλευτές προκειμένου να αποφασίζουν και να ψηφίζουν κατά συνείδηση. «Άρθρο 60 1. Οι βoυλευτές έχoυν απεριόριστo τo δικαίωμα της γνώμης και ψήφoυ κατά συνείδηση. 2. Η παραίτηση από τo βoυλευτικό αξίωμα είναι δικαίωμα τoυ βoυλευτή, συντελείται μόλις o βoυλευτής υπoβάλει γραπτή δήλωση στoν Πρόεδρo της Boυλής και δεν ανακαλείται» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Σύνταγμα που αντιμετωπίζει τους βουλευτές ως εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού και όχι σαν κομματικούς αντιπρόσωπους κατώτατης βαθμίδας.

Υπο αυτά τα δεδομένα ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης μίλησε για «κατάφωρη παραβίαση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, φαλκίδευση της ψήφου των πολιτών και ακύρωση της ελευθερίας έκφρασης των αντιπροσώπων τους στη Βουλή». Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «βήμα – βήμα αποκαλύπτει το πραγματικό αντιδημοκρατικο του πρόσωπο και μέρα με τη μέρα πηγαίνει σε συνειδητή αλλοίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος παραβιάζοντας ωμά το Σύνταγμα». Αμεση ήταν η αντίδραση της Κουμουνδούρου που απάντησε πως «Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από κόμματα που λειτουργούν με βάση το “ενός ανδρός αρχή”, που έχουν παραβιάσει κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας και αντιμετωπίζουν τόσο τους πολίτες, όσο και τους βουλευτές τους ως πρόβατα».
protothema.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ: Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Σίμο

Ραγδαίες εξελίξεις στο σημερινό επεισόδιο του β κύκλου της σειράς Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ που βλέπουμε στον ALPHA. Η απόφαση της Αμαλίας και του Σίμου να ζήσουν...