Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΡΙΣΚΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ

Αν και μπήκαμε στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας , θεωρώ ότι ελάχιστα συζητήσαμε τις προκλήσεις που θα ζήσουμε ως λαός και ως Έθνος τους προσεχείς μήνες. Θέλετε γιατί δεν είναι στην κουλτούρα μας; Θέλετε γιατί όταν αμφισβητούμε κάτι παύουμε να ακούμε ό,τι και αν αυτό μας λέει, ακόμη και αν έχει ένα καντάρι δίκιο; Θέλετε γιατί αυτοί που αποτελούν το μιντιακό σύστημα είναι λόγω της πολυετούς προσήλωσης τους στο μνημόνιο παντελώς αναξιόπιστοι;

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, συμβαίνει. Στις εκλογές αυτές δεν ”πέρασε” ο φόβος.

Το είχα εξηγήσει μετά τις ευρωεκλογές σε έναν από τους πολύ κορυφαίους της κεντροδεξιάς ότι άλλες εκλογές με φόβο δεν περνάνε αλλά εκείνος είχε την άποψη ότι ” οι προσεχείς εκλογές θα είναι οι κατ εξοχήν εκλογές του φόβου ”. Φαίνεται ότι δεν είναι. Ο φόβος βελτιώνει τις συσπειρώσεις, δεν οδηγεί όμως πάντα σε πλειοψηφίες. 
Σε αυτές τις εκλογές παίχτηκαν δύο ” χαρτιά ” που χρησιμοποιήθηκαν και το 2012. Η έξοδος από το ευρώ και η απώλεια των καταθέσεων. Έπρεπε να αξιοποιηθούν ; Η γνώμη μου είναι ” ναί ”, αλλά όχι έτσι. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η χρεοκοπία εντός ευρώ , όχι εκτός ευρώ. Το δείχνουν και οι αριθμοί που μας έδωσαν οι Γερμανοί, μας το λέει και η Κύπρος. 77 δις ευρώ στοιχίζει η χρεοκοπία μας εντός ευρώ, 75 δις εκτός ευρώ, μία η άλλη δηλαδή. Αν τους στοιχίζουμε το ίδιο, γιατί να διαλύσουν την ευρωζώνη ; Το ίδιο ισχύει και για τις καταθέσεις. Δεν προσέφυγαν οι τράπεζες στον Έκτακτο Ευρωπαικό Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA ) επειδή φεύγει χρήμα έξω. Συγκριτικά με τα 90 δις ευρώ που έφυγαν το 2012, οι αναλήψεις σήμερα είναι peanuts. Προσφεύγουν διότι το κράτος κάνει αναλήψεις και τους ρουφάει όλα τα ταμειακά διαθέσιμα ( έντοκα γραμμάτια ) προκειμένου να διασφαλίσει την καταβολή μισθών και συντάξεων το πρώτο τετράμηνο. Προσφεύγουν γιατί οι εκλογές που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ έφεραν υστέρηση 4 δις ευρώ στα δημόσια έσοδα , στάση πληρωμών στις εφορίες , μπλόκο στην δόση των 7,5 δις ευρώ.
 Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να εξηγεί ότι ο κίνδυνος από το στέγνωμα της ρευστότητας είναι η ”εντός ευρώ χρεοκοπία” και να τεκμηριώνει την άποψη ότι οι εκλογές και η παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ στέγνωσαν το κράτος και εκείνο με την σειρά του τις τράπεζες , χρησιμοποιούνται ξανά επιχειρήματα που έχουν χάσει την ακτινοβολία τους. 
Το έγραψα και χθές , επιμένω και σήμερα : Η πορεία προς το παγόβουνο μόλις τώρα αρχίζει. Όταν μετά τις εκλογές θα τραβήξουμε την κουρτίνα , θα δούμε ότι το μνημόνιο δεν εξαερώθηκε, ότι τα προβλήματα είναι μαζί μας και ότι ο τεχνητός παράδεισος που μας έταζαν δεν υπάρχει. Αν μας έδωσαν αυτές οι κάλπες ένα δίδαγμα είναι ότι οι πολίτες είναι πιο ώριμοι από τις ηγεσίες . Διότι αν άκουγαν τους Βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που για ψηφοθηρικούς λόγους ο καθένας παίζουν το σενάριο της στάσης πληρωμών ( για να φοβίσουν οι πρώτοι- για να παραστήσουν τους ατρόμητους οι δεύτεροι ) δεν θα είχε μείνει κολυμπηθρόξυλο στις τράπεζες. Ας τους ακολουθήσουν σε αυτήν την τελευταία εβδομάδα και οι ηγεσίες.
 Η επικέντρωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο ζήτημα της φορολογίας , στην μάχη του συγκεκριμένου για την προστασία της μεσαίας τάξης θεωρώ ότι είναι ένα καλό πρώτο βήμα. ΄Ενα δεύτερο θα ήταν να εξηγηθεί ότι τις τράπεζες και άρα τις καταθέσεις τις θέτει σε κίνδυνο το ανεύθυνο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που αυξάνει τις δανειακές ανάγκες του κράτους και αδειάζει τα ταμεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ