Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Η ΝΔ συσπειρώνει τη βάση της και εκμεταλλεύεται τα «φάλτσα» του ΣΥΡΙΖΑ

Τρεις εβδομάδας πριν από τις εκλογές και με νέο δεδομένο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, οι Έλληνες πολίτες εξακολουθούν να προβληματίζονται για το τι θα ψηφίσουν. Το τοπίο είναι ρευστό, παρά το μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακόμα η αυτοδυναμία είναι μακριά τόσο για την αξιωματική αντιπολίτευση που την διεκδικεί έντονα, καθώς είναι πρώτο κόμμα, όσο και για τη ΝΔ ανεβάζει τη συσπείρωση της και έχει πιθανότητες για την ανατροπή των δημοσκοπήσεων.

Όλοι οι πολιτικοί αναλυτές και τα κεντρικά στελέχη των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, συνηγορούν ότι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θα αυξηθεί σημαντικά την τελευταία εβδομάδα των εκλογών και το συνολικό ποσοστό που θα καταλάβουν στις εκλογές θα αγγίξει περίπου στο 60% διασφαλίζοντας (και τα δύο κόμματα μαζί) περισσότερες από 190 έδρες στη νέα Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ανεξάρτητα από τις μετρήσεις που έχουν γίνει το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό και καμία πρόβλεψη δεν βασίζεται σε στέρεα βάση καθώς συνεχώς έχουμε ανατροπές. Εκτός από το κόμμα του Παπανδρέου που ανακατεύει την πολιτική τράπουλα προς την κεντροαριστερά έχουμε και κατα γενική ομολογία πολύ άσχημα ξεκίνημα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τροφοδοτούν και ενισχύουν την πολιτική στρατηγική της ΝΔ.

Το κλειδί της αναμέτρησης είναι οι αναποφάσιστοι και όσοι απείχαν από τις κάλπες το 2012. Για πρώτη φορά οι αναποφάσιστοι παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά είκοσι ημέρες πριν από τις εκλογές.

Σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι αναποφάσιστοι είναι αρκετοί και κανένα κόμμα δεν έχει ακόμη κατορθώσει να τους εκφράσει. Συνήθως το μεγαλύτερο τμήμα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων στρέφεται τις τελευταίες ημέρες προς τα μεγαλύτερα κόμματα, δεν είναι βέβαιον ότι το φαινόμενο αυτό θα επαναληφθεί στις 25 Ιανουαρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ