Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΜΑΣ ΑΞΊΖΕΙ ;

ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ

Σαν παγώνια φουσκώνουν αυτές τις μέρες οι συριζαίοι. Επικαλούνται τις δηλώσεις της Μέρκελ, του Μοσκοβισί , του Κατάινεν και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων ότι δεν υφίσταται θέμα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη για να κατατροπώσουν την δεξιά προπαγάνδα περί Grexit και δραχμής. Αν και οι διατυπώσεις των ξένων αξιωματούχων είναι αμφίσημα διατυπωμένες και εμείς που τους παρακολουθούμε το καταλαβαίνουμε – η Μέρκελ είπε σε αόριστο χρόνο ” επιδιώκαμε ” την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ , όχι ” επιδιώκουμε ” , ο Μοσκοβισί ότι είναι ” εκτός ατζέντας ” το θέμα, αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο μπορεί να μην είναι ” εντός ατζέντας ” – εγώ δέχομαι την ερμηνεία της Αριστεράς . Πράγματι οι Ευρωπαίοι μας θέλουν εντός ευρώ . Και για λόγους πρεστίζ , να μη δοθεί διεθνώς η εντύπωση ότι το νόμισμα κλονίζεται ( το δολάριο έχει περάσει δεκαπέντε τέτοιες κρίσεις μέσα σε ένα αιώνα ) και για λόγους γεωπολιτικούς ( η Ελλάδα είναι το μοναδικό σταθερό κουτσά στραβά κράτος στην ευρύτερη περιοχή ).
Αυτό που αρνείται να καταλάβει η Αριστερά είναι δύο πράγματα :
Πρώτον ότι για να μας κρατήσουν στο ευρώ δεν πρόκειται να κάνουν εκπτώσεις παρά μόνο σε δευτερεύοντα θέματα . Στα βασικά θα επιμείνουν . Άρα για να μην έχουμε δράματα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως αυτό που σήμερα ονομάζεται mail Χαρδούβελη και χρησιμοποιείται κατά της ΝΔ στις κάλπες αύριο μπορεί να ονομάζεται mail Σταθάκη ή Δραγασάκη και να καλείται να το εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ .
Δεύτερον και σημαντικότερον ότι δεν χρειάζεται να βγούμε εκτός ευρώ για να τιμωρηθούμε και να συμμορφωθούμε . Η τιμωρία μας μπορεί να γίνει κάλλιστα εντός ευρώ αλά Κύπρος με στραγγαλισμό της τραπεζικής ρευστότητας και διακοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων σε όλα τα επίπεδα . Και για να μη νομίζετε ότι κινδυνολογώ προσθέτω ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κούρεμα καταθέσεων . Σημαίνει κάτι άλλο:
Ότι κατά την διάρκεια της νέας παράτασης που θα ζητήσουμε για να .. καταργήσουμε τα μνημόνια ( για να κάνει την κωλοτούμπα ο ΣΥΡΙΖΑ εννοώ ) ίσως κληθούμε να τα βγάλουμε πέρα ” αξιοπρεπώς ” στηριζόμενοι στις δυνάμεις μας . Στα δικά μας έσοδα . Χωρίς δόσεις .
Για να το καταφέρουμε αυτό όμως μία επιλογή υπάρχει η λιγότερο οδυνηρή μεταξύ πολλών επώδυνων.
Η επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες . Για έναν μήνα ; Για λίγο περισσότερο; Άγνωστο . Στη ουσία μιλάμε για ευρώ χωρίς ευρώ . Και στο τέλος αυτού του δράματος με την χώρα να έχει γίνει άνω κάτω οι Γερμανοί θα δώσουν ένα ψίχουλο στο νέο ηγέτη για να κάνει την κωλοτούμπα υπερηφάνως ! Αυτή θα είναι η ροή των πραγμάτων με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ . Το ερώτημα που προκύπτει μετά ταύτα είναι σαφές : Αν γίνεται τόση φασαρία για να καταλήξουμε σε ένα αριστερό μνημόνιο τελικά μας αξίζει μια τέτοια περιπέτεια ;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ