Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Δεν θα μας αποκόψει η Ευρώπη

Του Γιώργου Καισάριου


Θα μου επιτρέψτε να διαφωνήσω με το γενικότερο πνεύμα των ημερών, που κάνει λόγο ότι οι Ευρωπαίοι θα χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα σαν την Ιφιγένεια για να παραδειγματίσουν την υπόλοιπη νότια Ευρώπη κτλ. Μπορεί οι της Ευρώπης να φαίνονται σκληροί μαζί μας (και ίσως και να είναι), άλλα σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύω ότι θα αποκόψουν την Ελλάδα από το Ευρωσύστημα και τα ATMs στην Ελλάδα δεν θα βγάζουν ευρώ κτλ.
Και πριν μου πείτε να κοιτάξω τι έγινε στην Κύπρο, σας βεβαιώ ότι δεν έχει καμιά σχέση, διότι στην περίπτωση της Κύπρου, η θεσμική ανεπάρκεια ξεπέρασε ακόμα και εμάς. Επίσης, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να δοθεί ρευστότητα ή κεφάλαιο σε μια τράπεζα (ή τράπεζες) που είναι χρεοκοπημένες για τον οποιοδήποτε λόγο.

Στην περίπτωση της Κύπρου δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά (και πολύ σωστά έγινε όπως έχω πει) διότι η Κύπρος χρειαζόταν ένα επιπλέον ΑΕΠ για να μπαλώσει τις τράπεζες της. Για μένα ήταν προτιμότερο να το πληρώσουν οι μεγάλοι καταθέτες παρά οι πολίτες της Κύπρου.

Γυρνώντας πίσω στο θέμα Ελλάδα, δεν υπάρχει κανείς που να κερδίσει αφήνοντας την Ελλάδα στο έλεος και αφήνοντας τους πάντες χωρίς χρήματα στις τράπεζες. Πέραν δηλαδή από τον πανικό που θα προκαλέσει στην Ελλάδα και ίσως αλλού, δεν υπάρχει κανένα κέρδος από μια τέτοια πράξη.

Άλλα ακόμα και αν υποθέσουμε ότι υπήρχε, η Ευρώπη δεν λειτουργεί εκδικητικά. Και επειδή στην Ευρώπη υπάρχουν νόμοι και θεσμοί, δεν μπορεί κάποιος με το έτσι θέλω να δώσει κάποια εντολή στην ΕΚΤ να μας αποκόψει από το οτιδήποτε.

Σημειώστε ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε πράγματι να ρευστοποιηθεί κάποια τράπεζα στην Ελλάδα και να γίνει κάποιο bail-in. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει πλέον ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε στην Ευρώπη. Αν γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, θα είναι διότι οι περιστάσεις το απαιτούν, βάσει των νέων κανόνων που υπάρχουν πλέον στην Ευρώπη, και όχι επειδή κάποιοι θέλουν να μας θυσιάσουν προς παραδειγματισμό.

Όσον αφορά το θέμα δραχμή, το έχω πει και θα το επαναλάβω, δραχμές θα βλέπετε μόνο στα μουσεία από δω και πέρα και πουθενά αλλού. Είναι άλλο θέμα να αποκοπεί η Ελλάδα έστω προσωρινά και να μην έχουν λεφτά τα ATMs και είναι άλλο θέμα να γυρίσουμε στη δραχμή. Αυτό είναι το μονό που δεν μπορεί να γίνει, άσχετα αν κάποιο συνεχίζουν να το έχουν ευσεβή πόθο.

Επίσης θα πρέπει αν διαχωρίσουμε το θέμα τραπεζικής ρευστότητας από το αν πληρούμε ή όχι τις προϋποθέσεις της τρόικας για την αναχρηματοδότηση του χρέους μας. Είναι δυο διαφορικά πράγματα και δεν έχουν σχέση το ένα με το άλλο.

Τέλος, δεν είναι μόνο ο Michael Fuchs που έχει τις απόψεις αυτές για την Ελλάδα. Υπάρχουν πολύ περισσότεροι και πολύ χειρότεροι στην Ευρώπη, όπως και εμείς έχουμε πολλούς που επίσης είναι πολύ εχθρικοί προς την Ευρώπη. Άλλα αυτό δεν σημαίνει ότι οι απόψεις του Michael Fuchs είναι η κύρια τάση μέσα στην Ευρώπη (mainstream). Δεν είναι.

Για παράδειγμα, θα έχετε παρατηρήσει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αλλοιώσει όλους τους κανόνες προκειμένου να μπορούμε να πάρουμε χρηματοδότηση. Δεν το έκαναν αυτό τόσα χρόνια για να μας τιμωρήσουν, αλλά διότι έβλεπαν και αυτοί ότι αν είναι να μην γίνει κάποιο είδος στάσης πληρωμών στην Ελλάδα και για να συνεχίσουν τα ATMs να βγάζουν λεφτά, θα πρέπει να βάλουν νερό στους νομισματικούς κανόνες.

Δεν είναι αυτό δείγμα εχθρικής στάσης απέναντι μας, αλλά φιλικής στάσης και κάνουν ότι μπορούν για να μας εξυπηρετήσουν.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εμείς μπορούμε να εκβιάσουμε και να λέμε ότι θα πληρώσουμε μόνο τα δάνεια που πάνε για ανάπτυξη κτλ. Τέτοιες μαγκιές σίγουρα δεν περνάνε και είναι δεδομένο ότι αν κάποια Ελληνική κυβέρνηση προσπαθήσει να περάσει μια τέτοια γραμμή, θα βρεθεί αντιμέτωπη με όλη την Ευρώπη.

Άλλα ακόμα και αν κάποια ελληνική κυβέρνηση φτάσει σε αυτό το σημείο, δεν πιστεύω ότι θα μας τραβήξουν την πρίζα, κατανοώντας ότι στο τιμόνι της Ελληνικής κυβέρνησης υπάρχουν μη λογικά σκεπτόμενοι άνθρωποι και νομίζω θα κάνουν υπομονή.

Σε κάθε περίπτωση, δεν συμμερίζομαι τα διάφορα καταστροφολογικά σενάρια που έχουν ακουστεί αυτές τις μέρες. Άλλωστε, δεν είναι ανάγκη να μας αποκόψουν οι Ευρωπαίοι από το πουθενά. Αυτό το κάνουμε και μόνοι μας, αρνούμενοι να αναδιαρθρώσουμε αυτή την οικονομία με σκοπό να την κάνουμε πιο προσιτή στην ιδιωτική πρωτοβουλία και μη δημιουργώντας το πλαίσιο για την ανάληψη ρίσκου εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα.

Μια χαρά μπορούμε να αποκοπούμε από τους πάντες και μόνοι μας, δεν χρειαζόμαστε τους Ευρωπαίους. Καλή χρονιά σε όλους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ: Παύλος και Νέφελη πέφτουν στα χέρια των μπράβων του Βρεττού! Τους οδηγούν πίσω στην Αρσινόη

Καταιγιστικές εξελίξεις στο σημερινό επεισόδιο της σειράς  ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ Μετά τον εντοπισμό των φυγάδων, η οικογένεια συνεδριάζει για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις...