Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Αγγελίες – σοκ: Πωλούνται σπίτια ακόμα και με 3.000 ευρώ στην Αθήνα

Με νέα δραματική υποχώρηση στις τιμές ακινήτων έκλεισε το 2014, διαψεύδοντας τις αρχικές προβλέψεις των ειδικών που έκαναν λόγο για χρονιά εξισορρόπησης της κτηματαγοράς. Σημειώθηκε πτώση είναι της τάξεως του 10% κατά μέσο όρο, ωστόσο σε πολλές περιοχές ξεπέρασε το 20%.

Για τη νέα χρονιά οι ειδικοί εκφράζουν συγκρατημένοι αισιοδοξία, από την άποψη ότι ο κλάδος έχει πλέον πιάσει πάτο και πιθανώς το 2015 να αρχίσει δειλά δειλά να ανακάμπτει. Η οικονομική αβεβαιότητα όμως που ενδέχεται να κρατήσει πολλούς μήνες δεν ευνοεί την προσδοκώμενη ανάκαμψη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», οι φόβοι που εκφράζουν οι ειδικοί αφορούν στην αδυναμία χορήγησης δανείων από τράπεζες συνδυαστικά με το ελάχιστο ενδιαφέρον για δανεισμό από τη μία και από την άλλη στην αύξηση των προσφερόμενων προς πώληση ακινήτων.

Μετά από μία εξαετία δραματικής ύφεσης στο ελληνικό real estate, υπάρχουν πλέον ακίνητα που έχουν απαξιωθεί σε απίστευτο βαθμό. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας η κατάσταση είναι δραματική, καθώς το 2014 ανέδειξε περιπτώσεις ακινήτων που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδιανόητες.

Ιδιοκτήτες που έδωσαν μια περιουσία πριν από μερικά χρόνια για να αγοράσουν ένα ακίνητο, βλέπουν πλέον σπίτια στο κέντρο να πωλούνται 3.000 ευρώ, όσο δηλαδή ένα τετραγωνικό μέτρο στα βόρεια προάστια ή ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Χαρακτηριστικές αγγελίες είναι οι εξής:

– Στην Κυψέλη, ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 20 τ.μ. με αυλή έχει αρχική τιμή 3.000 ευρώ, δηλαδή προσφέρεται αντί 150 ευρώ/τ.μ.

– Στούντιο 5ου ορόφου 15 τ.μ. στους Αμπελόκηπους, κατασκευής 1977, πωλείται… 10.000 ευρώ.

– Γκαρσονιέρα 7ου ορόφου 12 τ.μ. στην Πλατεία Αττικής πωλείται 6.500 ευρώ.

– Διαμέρισμα 30 τ.μ. στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πωλείται μόλις 7.500 ευρώ.

– Ημιυπόγειο 40 τ.μ. πάλι στη συμπρωτεύουσα δίνεται 10.000 ευρώ.

Πωλήσεις κατοικιών με 240 μηνιαίες άτοκες δόσεις

Πολλά ακίνητα που έχουν μείνει στα αζήτητα για περισσότερο από μία πενταετία πωλούνται με μεγάλες εκπτώσεις από κατασκευαστές. Η επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ έχει οδηγήσει εργολάβους να «σκοτώνουν» καινούργια ακίνητα ακόμη και κάτω από το κόστος κατασκευής, με 900 ευρώ/τ.μ. ενώ προσφέρουν δωρεάν αποθήκες ή πάρκινγκ και κάνουν «δώρο» το συμβολαιογραφικό κόστος.

Σε μια προσπάθεια προσέλκυσης πελατών υπάρχουν εταιρείες που έχουν επιστρέψει στις? συναλλαγματικές. Δηλαδή παίζουν τον ρόλο του τραπεζίτη ζητώντας μια προκαταβολή από τον πελάτη και το υπόλοιπο ποσό να πληρωθεί σε πολλές άτοκες δόσεις, σαν μηνιαίο ενοίκιο.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα η εταιρεία Ρουσσουνέλος για νεόδμητο δυάρι ζητά μετρητά 20.000 ευρώ και εξόφληση έως 20 έτη με μηνιαία δόση 300 ευρώ. Ακόμη για τριάρι ζητά 30.000 ευρώ προκαταβολή και από 400 ευρώ τον μήνα δόση χωρίς τη μεσολάβηση τράπεζας.

Σε γενικές γραμμές, όσοι αναζητούν ευκαιρίες, μπορούν να βρουν νεόδμητα με τιμές από 1.000 ευρώ/τ.μ. και μεταχειρισμένα σε εξαιρετική κατάσταση από 300 ευρώ/τ.μ. Υπάρχουν φυσικά και οι τιμές σοκ με υπόγεια διαμερίσματα από 100 ευρώ/τ.μ. Στα φθηνά ακίνητα, μέχρι το πολύ 100.000 ευρώ ποντάρουν και οι ειδικοί καθώς βλέπουν μια τάση για αγορές από όσους έχουν ρευστό και φοβούνται να το αφήνουν στις τράπεζες.

Οικόπεδα

Σημαντική είναι η πτώση στις τιμές των οικοπέδων, κυρίως στην Αττική. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας E-Real Estates, υπάρχουν μειώσεις έως και 75% σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφεται σε ακριβές περιοχές όπως π.χ. η Εκάλη όπου το 2009 το τετραγωνικό μέτρο κόστιζε 4.300 ευρώ και ποσοστό αντιπαροχής 60%, σήμερα το κόστος δεν ξεπερνά τα 1.550 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ακόμη, στον Διόνυσο η πτώση για ορισμένα κομμάτια γης άγγιξε το 70%. Στον Χολαργό από τα 3.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σήμερα η τιμή δεν ξεπερνά τα 1.150 ευρώ, ενώ στην Κηφισιά οι τιμές έχουν φτάσει στα 1.000 ευρώ ανά τ.μ. όταν κάποτε είχαν αγγίξει τις 3.000, πτώση που αγγίζει το 70%.

Στη Γλυφάδα το 2009 το κόστος απόκτησης οικοπέδου ήταν στις 2.300 ευρώ/τ.μ. και σήμερα δεν ξεπερνά τα 1.250 ευρ/τ.μ.

Οι ιδιώτες αγοραστές ενδιαφέρονται, όμως, κυρίως για μικρά οικόπεδα (200 – 300 τ.μ.), ενώ δείχνουν προτίμηση για τις περιοχές της ανατολικής Αττικής (Μεσόγεια).

Ο λόγος επιλογής των Μεσογείων είναι οι νέες γραμμές του μετρό και του προαστιακού. Οι τιμές στα Μεσόγεια ακολουθούν την πτωτική τάση όπως η πλειονότητα των περιοχών της Αττικής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ