Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Φόβοι Τόσκα για μονιμοποίηση ελέγχων στα γερμανικά αεροδρόμια

Την ανησυχία του για την μονιμοποίηση αλλά και επέκταση των ελέγχων που υφίστανται έως σήμερα οι επιβάτες των ελληνικών πτήσεων στην Γερμανία και σε άλλους πολίτες της ΕΕ εξέφρασε ο Νίκος Τόσκας αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για κατάρρευση της συνθήκης Σένγκεν.

Ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, επιχείρησε αρχικά να διασκεδάσει της εντυπώσεις που προκαλούνται από τους ελέγχους στα γερμανικά αεροδρόμια.

«Διαπιστώνω ενοχική αντίληψη» υποστήριξε μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και σημείωσε ότι ανάλογοι έλεγχοι γίνονται και σε άλλες τέσσερις χώρες (Αυστρία, Δανία, Φιλανδία, Σουηδία) εκτός από την Γερμανία.

Δεν αμφισβήτησε πάντως ότι η αντίληψη αυτή «πάει να σπάσει το κεκτημένο Σέγκεν και τις ελευθερίες ατόμων και εμπορευμάτων».

Ο ίδιος μάλιστα ήταν περισσότερο αποκαλυπτικός κλείνοντας την τοποθέτηση του καθώς εξέφρασε την άποψη ότι «η προσωρινή επαναφορά ελέγχων πρέπει να έχει την έννοια μέτρου εσχάτης ανάγκης και όχι μονιμοποιήσης που ουσιαστικά θα καταργήσει τη συνθήκη Σένγκεν».

Ο κ. Τόσκας επιβεβαίωσε ότι οι ενέργειες στις οποίες θα προχωρούσε η γερμανική πλευρά ήταν γνωστές στην ελληνική κυβέρνηση ωστόσο όπως ισχυρίστηκε υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι τα μέτρα θα ήταν διακριτικά.

Απέφυγε να ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Περιορίστηκε να επαναλάβει ότι πάγια θέση της ΕΕ είναι η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της και όχι η ενίσχυση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.

Κατά τα λοιπά ο αναπληρωτής υπουργός αμφισβήτησε τα δημοσιεύματα τα οποία επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών εμφάνιζαν τη χώρα μας να ευθύνεται για την άφιξη 1000 ατόμων στην Γερμανία τα οποία είχαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ο κ. Τόσκας έκανε λόγο για άκριτη υιοθέτηση τέτοιων δημοσιευμάτων αντιτείνοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών υποβάθμισε το ίδιο νούμερο στα 850 άτομα χωρίς να διευκρινίσει εάν συμπεριέλαβε και εκείνους που προέρχονται από χώρες οι οποίες δεν χρειάζεται βίζα (Αλβανία, Σκόπια, Γεωργία κα).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ – Spoiler: Νέα συνταρακτικά επεισόδια από τις 14 Μαΐου

Καθηλώνουν οι εξελίξεις στη συνέχεια της σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που βλέπουμε στον ALPHA. «Το προξενιό της Ιουλίας» έρχεται με νέα συνταρακτικά επεισόδια από τις 14...