Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εσείς ταΐζατε σανό με το “Λεφτά Υπάρχουν”

Από τον
Μανώλη Κοττάκη

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» δημοσίευσε  ένα μοναδικό ντοκουμέντο: Αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου «8 μήνες», το οποίο 

παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών από τους Νίκο Δένδια, Γιώργο Προβόπουλο και Αλέξη Παπαχελά.

Πρώτη φορά «μιλά» εκτεταμένα για την κρίσιμη εκείνη περίοδο ο πρώην υπουργός. Μεταξύ άλλων αποκαλύπτει ότι ο διάδοχός του στη θέση Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε να λάβει τα μέτρα που του ζητούσε η Ε.Ε. για τη μείωση του ελλείμματος και στην προειδοποίησή του ότι η χώρα θα υπαχθεί σε καθεστώς επιτήρησης τον Νοέμβριο του 2009 εκείνος είπε «ίσως και να μας συμφέρει η επιτήρηση» – εννοώντας το ΠΑΣΟΚ βεβαίως!

Η αποκάλυψη αυτή προστίθεται σε παλαιότερη του Μιχάλη Ιγνατίου, ο οποίος στο βιβλίο του «Τρόικα, ο δρόμος προς την καταστροφή» αποκαλύπτει μυστικό ραντεβού μεταξύ Γιούνκερ και Παπακωνσταντίνου στο γραφείο του στο Λουξεμβούργο στις 21/11/2009 (παρών και ο Γιώργος Προβόπουλος), στο οποίο ο τότε πρόεδρος του Eurogroup τού παρέδωσε υπό μορφή non paper ένα είδος ευρωπαϊκού μίνι μνημονίου, το οποίο ήταν εγκεκριμένο από Ε.Ε., ΕΚΤ, Γερμανία και Γαλλία.

Αν η Ελλάς το εφάρμοζε, δεν θα έφτανε ποτέ στη χρεοκοπία, ποτέ στα νύχια του ΔΝΤ. Ο Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα το μεταφέρει στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και ο Γιούνκερ ανέμενε απάντηση. Μετά 15 μέρες ο πρωθυπουργός απάντησε με συνέντευξη στο Ζάππειο εμμένοντας στην τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεών του!

Θα περίμενε κανείς μετά και την αποκάλυψη της «δημοκρατίας» ότι ο Παπακωνσταντίνου θα έδινε μια σαφή απάντηση. Είπε ότι «μας συμφέρει η επιτήρηση» ή δεν το είπε; Του έδωσε ο Γιούνκερ μίνι μνημόνιο για να αποφύγουμε την επιτροπεία ή δεν του έδωσε; Αντί αυτού χθες έκανε ανάρτηση μέσω twitter για να μας κατηγορήσει ότι…. σερβίρουμε σανό στους αναγνώστες μας και ότι υιοθετούμε θεωρίες συνωμοσίας!

Πρόκειται για το ήθος και το ύφος του ΠΑΣΟΚ με το οποίο σκέπτεται να συνεργαστεί η Ν.Δ. Η έκρηξη Παπακωνσταντίνου ήρθε μάλιστα την ίδια μέρα που η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά έκανε κατάχρηση της φιλοξενίας στο Συνέδριο της Ν.Δ. (απηύθυνε χαιρετισμό) και απαίτησε εξεταστική για τις ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλή για την οικονομία.

Θέλουμε να πούμε στον κ. Παπακωνσταντίνου τα εξής: Προφανώς και χρησιμοποιεί τον όρο «σανό» γιατί κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια: Το πώς είχαν στο μυαλό τους τους ψηφοφόρους του κινήματός τους!
Για να τους… ταΐζουν με το σανό τού «λεφτά υπάρχουν» μάλλον τους κατέτασσαν στο ζωικό βασίλειο. Εμείς όμως στη «δημοκρατία» απευθυνόμαστε σε νοήμονες ανθρώπους και αντιδικούμε με επιχειρήματα.

Εχει κανένα επιχείρημα να μας παρουσιάσει ο κ. Παπακωνσταντίνου πέραν των «στρογγυλών», που αναφέρει στο καλογραμμένο βιβλίο του, ή και αυτά είναι γι’ αυτόν ψύλλος στα άχυρα; Αν ναι, ας κρατήσει την υπομονή του ως την Τετάρτη.

Ο Γ. Παπαθανασίου εξευτελίζει αυτόν και το κόμμα του ακόμη και επί προσωπικού. Αποδεικνύει νοθείες εγγράφων προκειμένου η εξεταστική που συνεστήθη για την οικονομία επί ΠΑΣΟΚ (…και την ξαναζητά τώρα η κυρία Γεννηματά) να καταλήξει σε συμπέρασμα αθωωτικό για τις ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου!

*Το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Economist βάζει τον Μητσοτάκη στην κούρσα διαδοχής της φον ντερ Λάιεν

Η διάχυτη αμφίσβητηση προς το πρόσωπο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «φουντώνει» τις συζητήσεις για εναλλακτικές υποψηφιότητες για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Πώς...