Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

FT: Εύθραυστη η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ – οι Έλληνες φοβούνται την έξοδο

Παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι σε ποσοστό 64% οι Έλληνες τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, είναι πολύ πιθανό η πραγματική στήριξη στο ενιαίο νόμισμα να είναι πολύ χαμηλότερη. Αυτό αναφέρουν οι FT, επικαλούμενοι μελέτη της Stefanie Walter καθηγήτριας Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο φόβος επιστροφής στη δραχμή διατηρεί τη χώρα στο ευρώ.

Η θεωρία της Walter αναφέρει ότι η κρίση του 2015 κατέστησε σαφές στους Έλληνες κάτι που οικονομολόγοι και αξιωματούχοι γνώριζαν εδώ και καιρό: η επιλογή της διατήρησης του ευρώ σημαίνει ότι επέλεξαν τη λιτότητα που επιβάλλεται από το εξωτερικό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα πρόκειται να εγκαταλείψει σύντομα το ευρώ. Η επίσημη θέση είναι ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, ωστόσο ο φόβος είναι το στοιχείο που κρατά τη νομισματική ένωση ενωμένη και αυτός ο φόβος είναι που απειλεί την ύπαρξή της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΙΙ: Έρχεται χωρισμός για Ίσσαρη και Άννα

Συγκλονίζουν οι εξελίξεις στο νέο επεισόδιο της σειράς  ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΙΙ Ο Μάκης ανησυχεί για τη συμμετοχή του Χρήστου στους παράνομους μαθητικούς αγώνες. Τι...