Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιατί η ΔΕΘ αγχώνει το Μαξίμου

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Συμπίπτει με την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα η έναρξη της τρίτης αξιολόγησης ακυρώνει τις προσδοκίες του Μαξίμου να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη με ένα πακέτο παροχών ή τουλάχιστον υποσχέσεων για σημαντικές ελαφρύνσεις.

Πολύ περισσότερο, μάλιστα, την ώρα που η συγκεκριμένη αξιολόγηση αναγκάζει την κυβέρνηση να συγκρουστεί με το κομματικό της DNA. Δηλαδή, να συγκρουσθεί ευθέως με τους συνδικαλιστές, προχωρώντας με κάθε τρόπο στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων, αλλά και στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Η κατάσταση, λοιπόν, δεν είναι απλή. Είναι πολύ δύσκολο να δώσει ο πρωθυπουργός την 9η Σεπτεμβρίου από το βήμα της ΔΕΘ υποσχέσεις για παροχές οποιουδήποτε είδους, τη στιγμή που θα πρέπει να λογοδοτήσει και πριν, αλλά και μετά, στους δανειστές.

Πέντε μόλις ημέρες από την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη θα έχει ήδη προηγηθεί η συνεδρίαση του Euroworking Group. Σε αυτό θα πρέπει η ελληνική πλευρά να επικυρώσει έναν οδικό χάρτη ενεργειών στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης και των 66 προαπαιτούμενων που αυτή περιλαμβάνει. Και θα ακολουθήσει, πολύ σύντομα, στις 15 Σεπτεμβρίου η επόμενη σύνοδος του Eurogroup.

Οι “θεσμοί” είναι δεδομένο ότι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις κυβερνητικές κινήσεις. Γι’ αυτό, άλλωστε, και δεν αποκλείουν να κατέβουν για λίγες ημέρες στην Αθήνα εκείνη την περίοδο.

Αλλά και η ίδια η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα πρόσθετο δίλημμα. Να μη χαλάσει το “κλίμα” και τις σχέσεις με τους “θεσμούς”, αφού στα σχέδιά της είναι μια νέα έξοδος στις αγορές πριν από τον χειμώνα.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να εξασφαλίσει πολιτικά οφέλη από την επίσκεψη του νέου Γάλλου προέδρου. Γεγονός που τον αναγκάζει να προωθήσει με ταχύτητα τις γαλλικές “business” στην Ελλάδα, οι οποίες εκκρεμούν. Για παράδειγμα, η περίπτωση του ΟΛΘ είναι μία από αυτές. Για την οποία θα ήθελε να έχει κλείσει και τυπικά πριν ανέβει ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη αλλά και πριν προσγειωθεί ο Γάλλος πρόεδρος…

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΣΜΟΣ – Spoiler: Ένας γάμος και μια σύλληψη πριν το κλείσιμο της ιστορίας

Ραγδαίες εξελίξεις στη συνέχεια του γ κύκλου της αγαπημένης σειράς ΣΑΣΜΟΣ Πλησιάζοντας προς το κλείσιμο της ιστορίας, οι ήρωες θα δούμε να παίρνουν τον δρόμο που...