Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΑΕΚ – ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ 0-2 Φιλότιμη η Ένωση αλλά σε άλλο επίπεδο οι Ρώσοι

Με δύο γκολ από στημένες φάσεις, στην εκπνοή του πρώτου μέρους και στην αρχή του δεύτερου, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πήρε σκορ πρόκρισης απέναντι στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (2-0).

Να μειώσει στο… ελάχιστο τις πιθανότητες της ΑΕΚ για πρόκριση κατάφερε η ΤΣΣΚΑ. Τα παιχνίδια τέτοιου επιπέδου κρίνονται στις λεπτομέρειες… Που είναι αρκετές να διαμορφώσουν ακόμη και καθαρά σκορ πρόκρισης, όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση, με τους Ρώσους να εκμεταλλεύονται στο απόλυτο το δυνατό τους σημείο, τις στημένες φάσεις, και με δύο γκολ από κόρνερ, να φτάνουν στο 2-0.

Η ΑΕΚ προσπάθησε να πάει το παιχνίδι συντηρητικά, όμως η ομάδα της Μόσχας… χτύπησε σε δύο καίρια σημεία του αγώνα, στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και στις αρχές του δεύτερου, με τους Κιτρινόμαυρους να μη δείχνουν την… πυγμή που απαιτούσαν οι περιστάσεις, για να πάρουν περισσότερα στο επιθετικό κομμάτι, όταν πλέον είχαν βρεθεί πίσω στο σκορ.
Δύο ευκαιρίες σε δύο λεπτά

Η ΑΕΚ μπήκε στο παιχνίδι με ξεκάθαρη διάθεση να το διαχειριστεί, να κρατήσει όσο περισσότερο μπορούσε τη μπάλα και να ψάξει προσεκτικά τον τρόπο να απειλήσει το αντίπαλο τέρμα. Προσπάθησε να το πετύχει στα πρώτα λεπτά με ξαφνική πίεση ψηλά, αλλά δε τις βγήκαν οι φάσεις. Με την πρώτη τελική να έρχεται στο 14′ για την ΤΣΣΚΑ, όταν ο Γκολόβιν δοκίμασε ένα πλασέ εκτός περιοχής, χωρίς να απειλήσει όμως το τέρμα του Γιάννη Ανέστη.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Η απάντηση της Ένωσης ήρθε στο 18′ με ένα καλό σουτ του Αϊντάρεβιτς, που πέρασε λίγο άουτ. Στο επόμενο λεπτό η ΑΕΚ έχασε μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Λιβάγια κυνήγησε μια βαθιά μπαλιά, βρήκε εξαιρετικά τον Χριστοδουλόπουλο μέσα στην περιοχή και φάτσα με το τέρμα, όμως τη στιγμή της εκτέλεσης ο Σενέκοφ πρόλαβε να τον κόψει! Στο 27′ ο Μάνταλος εκτέλεσε με πάσα ένα φάουλ, ο Χριστοδουλόπουλος σούταρε, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.
«Χτύπημα» στην… εκπνοή

Η πρώτη καλή (και μάλιστα πολύ καλή) στιγμή για την ΤΣΣΚΑ ήταν στο 28′, όταν έπειτα από φάση διαρκείας ο Βέρνμπλουμ έκανε ένα σουτ εκτός περιοχής, η μπάλα βρήκε στον Σιμόες και στη συνέχεια στο οριζόντιο δοκάρι του Ανέστη! Στο 42′ ο Γκάλο βγήκε στην αντεπίθεση, πήρε όλα τα μέτρα που είχε στο γήπεδο και έκανε έναν μακρινό… κεραυνό, με τη μπάλα να περνά λίγο άουτ.

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι το ημίχρονο θα «έβγαινε» με το 0-0, η ΤΣΣΚΑ… χτύπησε ακριβώς στην εκπνοή από ένα στημένο. Έπειτα από εκτέλεση κόρνερ από αριστερά, ο Βάσιν πήρε την πρώτη κεφαλιά κάνοντας πάσα και ο Ντζαγκόεφ από κοντά, πάλι με κεφαλιά, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0, με την ΑΕΚ να μην προλαβαίνει να κάνει ούτε σέντρα πριν ο διαιτητής σφυρίξει τη λήξη του ημιχρόνου…
Νέο κόρνερ, νέο γκολ…

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους η ΑΕΚ έδειξε την ίδια πρόθεση να κρατήσει μπάλα και να αναζητήσει προσεκτικά τις φάσεις. Στο 48′ ο Χριστοδουλόπουλος εκτέλεσε φάουλ, η μπάλα πέρασε απ’ όλους, έφτασε στον Γιόχανσον στο δεύτερο δοκάρι, αλλά ο Σουηδός δε τη βρήκε καλά και ο Ακινφέεφ μπλόκαρε. Όμως, στο 56′ η ΤΣΣΚΑ κατάφερε να βρει κι άλλο γκολ, πάνω από στημένη φάση. Ο Βιτίνιο εκτέλεσε κόρνερ, η άμυνα της ΑΕΚ δεν αντέδρασε σωστά και ο Βέρνμπλουμ με κεφαλιά έκανε το 2-0.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έκανε τον Χιμένεθ να αλλάξει τα πλάνα του και να ρισκάρει, καθώς έβγαλε από το παιχνίδι τον Σιμόες και τον Λιβάγια και έβαλε τους Κλωναρίδη, Αλμέιδα, γυρίζοντας σε διάταξη 4-2-3-1, με τους Γιόχανσον και Αϊντάρεβιτς στα αμυντικά χαφ. Στο 65′ οι Ρώσοι έφτασαν κοντά και σε τρίτο γκολ, αλλά ο Ανέστης απέκρουσε τετ α τετ του Ντζαγκόεφ.
«Έψαξε» τα σουτ, αλλά…

Στο επόμενο λεπτό ο Ακινφέεφ μπλόκαρε εύκολα σουτ του Χριστοδουλόπουλου, ενώ νέο σουτ του Κλωναρίδη στο 70΄ πέρασε άουτ. Έξι λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Μάνταλου να δοκιμάσει σουτ, με τον Ακινφέεφ να μπλοκάρει. Η ΑΕΚ απείλησε ξανά με σουτ στου 77′, από τον Κλωναρίδη, που έστειλε τη μπάλα λίγο έξω. Ένα λεπτό αργότερα, ο Νάτχο έκανε γύρισμα, αλλά ο Τσαλόφ δεν έβαλε καλά την προβολή.

Στο 80′ ο Βιτίνιο εκτέλεσε απευθείας ένα φάουλ, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Στο 81′, μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Πατίτο έκανε μια σκαστή κεφαλιά, αλλά ο τερματοφύλακας των Ρώσων μπλόκαρε και πάλι. Στο 88′ ήταν η σειρά του Αλμέιδα να δοκιμάσει ένα σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από το αντίπαλο τέρμα, με το 2-0 να παραμένει μέχρι τη λήξη…

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Γιόχανσον, Σιμόες (59′ Κλωναρίδης), Αϊντάρεβιτς, Χριστοδουλόπουλος (70′ Πατίτο), Μάνταλος, Λιβάγια (59′ Αλμέιδα).

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Βίκτορ Γκορντσένκο): Ακινφέεφ, Φερνάντες, Βερνμπλουμ, Βάσιν, Αλεξέι Μπερεζούτσκι, Βασίλι Μπερεζούτσκι, Ντζαγκόεφ (75′ Νάτχο), Βιτίνιο, Γκολόβιν (82′ Μιλάνοφ), Σενέκοφ, Τσαλόφ.


Τα πλάνα των προπονητών

Ο Μανόλο Χιμένεθ, αιφνιδίασε τόσο στην επιλογή σχήματος, όσο και σε αυτή προσώπων. Αν και τσέκαρε το 3-5-2 και το 4-4-1-1, παρέταξε την ΑΕΚ με διάταξη 4-3-3. Στο τέρμα ήταν ο Ανέστης, στην άμυνα οι Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Μπακάκης (ως αριστερός μπακ), στα χαφ ήταν οι Σιμόες, Γιόχανσον και Αϊντάρεβιτς, στα δύο άκρα ήταν οι Χριστοδουλόπουλος, Μάνταλος και στην κορυφή της επίθεσης ο Λιβάγια.

Ο Βίκτορ Γκοντσαρένκο, από την πλευρά του παρέταξε την ΤΣΣΚΑ με το κλασικό του 3-5-2. Ο Ακινφέεφ ήταν στο τέρμα, στην άμυνα την τριάδα αποτελούσαν οι Αλεξέι Μπερεζούτσκι, Βασίλι Μπερεζούτσκι και Βάσιν, αριστερό μπακ-χαφ ήταν ο Σενίκοφ, δεξιό ο Μάριο Φερνάντες και στο κέντρο οι Γκολόβιν, Τζαγκόεφ και Βέρνμπλουμ. Τσάλοφ και Βιτίνιο ήταν οι δύο επιθετικοί.


Αυτοί που έκριναν το ματς

Πέρα από τους προφανείς, τον Ντζαγκόεφ και τον Βέρνμπλουμ, που πέτυχαν τα δύο γκολ, η ΤΣΣΚΑ πήρε σχεδόν το… μάξιμουμ και από το Βινίτιο, που σχεδόν όλες οι εκτελέσεις του σε φάουλ – κόρνερ, κατάφεραν να προβληματίσουν την άμυνα της ΑΕΚ.
Το ταμείο του αγώνα

Η ΑΕΚ δεν άφησε την ΤΣΣΚΑ να κάνει κάποιο σπουδαίο παιχνίδι και να δημιουργήσει πολλές φάσεις, όμως στο τέλος της ημέρας αυτό που έμεινε ήταν ότι από δύο στημένα (στα οποία γνώριζαν οι παίκτες της ότι θα έπρεπε να δώσουν προσοχή), υπέστησαν μια ήττα που δε τους αφήνει πολλά περιθώρια για τη ρεβάνς της Μόσχας.


Ο έλεγχος των διαιτητών

Η διαιτησία δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο ματς. Ο Μάρκο Φρίντζ τα… άκουσε από την εξέδρα για ένα δυο σφυρίγματα, θα μπορούσε να έχει βγάλει κάποιες κίτρινες κάρτες, όμως τόσο αυτός όσο και οι βοηθοί του δεν πήραν ρόλο πρωταγωνιστών. Κάθε άλλο…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της δραματικής σειράς ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ που ξεκίνησε στο MEGA. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 Η Φανή επιστρέφει για μια τελευταία φορά στην κάμαρα του Πέτρου, για να...