Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση Αλ. Τσίπρα και Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για την οικονομία

Τα «ξίφη» τους αναμένεται να διασταυρώσουν σήμερα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης για την οικονομία. Υπενθυμίζεται πως τη συζήτηση προκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης με αίτημά του προς τον Πρόεδρο της Βουλής και κεντρικό θέμα θα είναι η οικονομία και η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup. Ωστόσο, δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε αυτά η ατζέντα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να απαντήσει σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, σε μια προσπάθεια να διώξει τα «σύννεφα» που μαζεύτηκαν γύρω από την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, αλλά κυρίως της καθημερινότητας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απευθυνθεί στον κ. Τσίπρα με τη φράση «Πείτε μας γιατί δεσμεύσατε τη χώρα μέχρι το 2060».
Πολλά τα «μέτωπα» που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αλ. Τσίπρας

Ουσιαστικά, πρόκειται για το πρώτο debate Τσίπρα – Μητσοτάκη, μετά το Eurogroup του Λουξεμβούργου και δεν αποκλείεται να είναι η τελευταία «καλοκαιρινή μάχη» με το Μέγαρο Μαξίμου να θέλει πάση θυσία να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Όπως έγραψε το newpost.gr, η σύγκρουση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να είναι εφ’ όλης της ύλης με το Μαξίμου να επιθυμεί να ανεβάσει τους τόνους απαντώντας σε όλες τις βολές της γαλάζιας παράταξης, την οποία κατηγορεί ως υποκινητή όλων των κοινωνικών αντιδράσεων.

Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει σε πρώτη φάση σήμερα να υπερασπιστεί τη συμφωνία της 22ας Μαΐου και να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της και τους λόγους που η κυβέρνηση αποφάσισε να καθυστερήσει και να φτάσει τις συζητήσεις με τους θεσμούς για άλλη μια φορά μέχρι τα «καλοκαιρινά μπάνια».

Η επιστροφή στην κανονικότητα τον Αύγουστο του 2018, το «προσκλητήριο» των επενδύσεων, η αναπτυξιακή ατζέντα, αλλά και η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές μέσα σε ένα προστατευμένο και ασφαλές περιβάλλον, θα είναι μερικά από τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού προκειμένου να περιγράψει τους στόχους της κυβέρνησης, αλλά και να αναδείξει το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ.

Στην Ηρώδου Αττικού εξακολουθούν να πιστεύουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται με την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Eurogroup σε «επικοινωνιακή απόγνωση» από τη στιγμή που το αφήγημα για πρόωρες εκλογές προσκρούει συνεχώς σε «τοίχο». Σε αυτό το σημείο, άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εστιάσει στις τοποθετήσεις του ο πρωθυπουργός προκειμένου να «στριμώξει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι «υψηλές θερμοκρασίες» που καταγράφηκαν στο πολιτικό σκηνικό με τους τόνους σκουπιδιών που «πλημμύρισαν» τη χώρα θα είναι ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, με τον κ. Τσίπρα να αναμένεται να υπερασπιστεί την τροπολογία και τη λύση που έδωσε η κυβέρνηση.

Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν όλες τις τελευταίες ημέρες οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν ετοιμάσει όλο το «οπλοστάσιο» που θα αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά και με τις άλλες υποθέσεις που απασχόλησαν την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Από το «Noor 1» και το κατά πόσο είναι ατόπημα ένας κυβερνητικός παράγοντας να εμπλέκεται σε μια δικαστική διαδικασία, μέχρι και την απόφαση της ΠΟΑΣΥ να διαδηλώσει στα Εξάρχεια και τον «πάγο» που τους έβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Στο Μαξίμου φαίνεται να είναι έτοιμοι και για την περίπτωση που από τη ΝΔ αποφασίσουν να «τραβήξουν το σχοινί» της αντιπαράθεσης και να καταθέσουν είτε πρόταση μομφής κατά του Πάνου Καμμένου ή αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Για την πρώτη περίπτωση πολλά στελέχη πιστεύουν πως θα είναι μια καλή ευκαιρία για συσπείρωσή και επιβεβαίωση της συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Τι θα πει ο Κ. Μητσοτάκης

«Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στους βουλευτές του μια καλή συμφωνία. Αλλά τι πραγματικά πήρε; Περισσότερη λιτότητα για το 2019 και το 2020, χωρίς κανένα αντίκρισμα. Ο κ. Τσίπρας απέτυχε και ο ελληνικός λαός το έχει καταλάβει», αναμένεται να πει ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθυμίζοντας και τις πέντε δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Μεταξύ αυτών είναι η λύση για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

«Αντί για αυτά, έχουμε μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Το πραγματικό θέμα είναι η έλλειψη αξιοπιστίας αυτής της κυβέρνησης. Εμείς, η ΝΔ, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν δομικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Το πακέτο της 15ης Ιουνίου είναι “πακέτο Τσίπρα”», θα προσθέσει ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανικανότητα της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις δικές του θέσεις και το πλήρες σχέδιο της ΝΔ για έξοδο από την κρίση που, όπως θα πει, στηρίζεται σε 3 άξονες: ο πρώτος άξονας είναι οι μεταρρυθμίσεις «Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν έχουν ασχοληθεί με ουσιαστικές δομικές μεταρρυθμίσεις της οικονομίας. Μάλιστα, υπάρχει ένα σημαντικό πισωγύρισμα, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης» θα πει σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο δεύτερος άξονας είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ο τρίτος, ο δημοσιονομικός χώρος που είναι απαραίτητος για μείωση της φορολογίας. «Τα 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία διαπραγματεύτηκε ο πρωθυπουργός στις 15 Ιουνίου, είναι υπερβολικά» θα τονίσει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναφερθεί και στην υπόθεση Καμμένου, καλώντας τον κ. Τσίπρα να απαντήσει από το βήμα της Βουλής, αν στηρίζει «τις μεθοδεύσεις του υπουργού του στην ποινική υπόθεση του ισοβίτη Γιαννουσάκη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Economist βάζει τον Μητσοτάκη στην κούρσα διαδοχής της φον ντερ Λάιεν

Η διάχυτη αμφίσβητηση προς το πρόσωπο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «φουντώνει» τις συζητήσεις για εναλλακτικές υποψηφιότητες για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Πώς...