Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τι θα κάνει ο Βενιζέλος – Θα προχωρήσει σε ρήξη;

Προ-πασχαλινά μαχαίρια έχουν βγει στον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο, με αφορμή τη μεταπήδηση βουλευτών που είχαν εκλεγεί με το Ποτάμι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε θέση επικοινωνιακής μάχης, με τους επικεφαλής τους, Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη, να πρωταγωνιστούν στις αντιπαραθέσεις, αλλά στη σημερινή χρονική συγκυρία να στοχεύουν αλλού.

Η μεν Δημοκρατική Συμπαράταξη να εξασφαλίσει την παραμονή στους κόλπους της παραδοσιακών «εκσυγχρονιστών» (στελεχών, μελών, φίλων και ψηφοφόρων) του ΠΑΣΟΚ, το δε Ποτάμι –εκμεταλλευόμενο και την επικείμενη συνεργασία του με την Ώρα Αποφάσεων των Άννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργου Φλωρίδη– να φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής εκείνων που πιθανότατα θα αποχωρήσουν.

Το μεγάλο ερώτημα και κρίσιμος παράγοντας για τις εξελίξεις του εν λόγω χώρου είναι τι θα κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως έχει γράψει το «Π», ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο της ρήξης με τον κομματικό του φορέα. Όμως, στην οποιαδήποτε απόφασή του θέλει να διατηρήσει για τον εαυτό του το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και να μη δείξει ότι σύρεται πίσω από φήμες και δημοσιεύματα.

Πιθανή αποστασιοποίησή του από τον κομματικό του φορέα είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει και στελέχη «εκσυγχρονιστικής» προέλευσης και κυρίως τμήμα εκείνων που βρέθηκαν κοντά στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη την οκταετία 1996-2004, τα οποία έχουν κακό βαθμό επικοινωνίας με τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος, έχοντας πλέον ανοιχτή πολιτική θέση το «καμία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ» –αν και επίσημα από τα χείλη του δεν διατυπώνεται ακριβώς έτσι– μπορεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του χώρου, όχι μόνο να αποτελέσει παράγοντα σύνθεσης ενός σημαντικού κύκλου «εκσυγχρονιστών» του ΠΑ- ΣΟΚ, αλλά να ηγηθεί κι ενός ευρύτερου σχήματος του χώρου, συμπεριλαμβανομένου και του Ποταμιού.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Από την άλλη, η δημόσια αντιπαράθεση της κας Γεννηματά με το Ποτάμι τής «λύνει τα χέρια» να προχωρήσει και σε περαιτέρω επαφές για την ένταξη, στην κοινοβουλευτική ομάδα της Συμπαράταξης, των ανεξάρτητων (αλλά εκλεγμένων με τον πολιτικό φορέα του κ. Θεοδωράκη) βουλευτών Χάρη Θεοχάρη και Κατερίνας Μάρκου, ενώ πάντοτε στόχος της παραμένει και ο Γεώργιος Καρράς, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την Ένωση Κεντρώων.

Στα οργανωτικά, τώρα, της Συμπαράταξης, αμέσως μετά το Πάσχα πρόκειται να παραδοθεί στους ηγέτες της το πόρισμα της ομάδας εργασίας που επεξεργάζεται τον οδικό χάρτη για το συνέδριο του καλοκαιριού.

Στις τάξεις της, τέλος, υπάρχει και η διαρκής αγωνία για την προβολή νέων προσώπων, κάτι που επισημαίνει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του σχήματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κάνοντας λόγο για «ανανέωση, μαζί με ενότητα, χωρίς καταστάσεις που έρχονται από το παρελθόν, χωρίς αλαζονείες, χωρίς κομματικές περιχαρακώσεις. Ήρθε η ώρα ο ελληνικός λαός να την επιβάλλει την ανανέωση, αλλά για να την επιβάλλει, χρειάζεται οι πολιτικοί χώροι να την προωθήσουν».


paraskhnio.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Economist βάζει τον Μητσοτάκη στην κούρσα διαδοχής της φον ντερ Λάιεν

Η διάχυτη αμφίσβητηση προς το πρόσωπο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «φουντώνει» τις συζητήσεις για εναλλακτικές υποψηφιότητες για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Πώς...