Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αποτελέσματα έκπληξη στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση του logiastarata.gr – Ποια κόμματα ανεβαίνουν και ποια βυθίζονται

Ολοκληρώθηκε χθες η ηλεκτρονική σφυγμομέτρηση του logiastarata.gr σχετικά με την πρόθεση ψήφου των αναγνωστών της ιστοσελίδας μας.
Συνολικά συμμετείχαν 16611 επισκέπτες της ιστοσελίδας στην δημοσκόπηση που έγινε κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εορταστικής περιόδου.

Τα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη και οδηγούν σε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα αν λάβουμε υπόψη παλιότερες ανάλογες ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις της ιστοσελίδας.
Στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά βρέθηκε η Νέα Δημοκρατία ενώ η ανατροπή είναι πως στη 2η θέση ήταν η Χρυσή Αυγή ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει. 
Αξιοσημείωτο πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη εμφανίζεται να διατηρεί δυνάμεις χωρίς όμως
μεγάλα κέρδη προς το παρόν από την φθορά ΣΥΡΙΖΑ. 
Αντίθετα τα υπόλοιπα μικρά κόμματα είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και η εικόνα είναι πως
μάλλον θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες εισόδου στη βουλή. (Εκτός βέβαια από το ΚΚΕ το οποίο πάντα σε ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις εμφανίζει χαμηλά ποσοστά) 
Από τα νέα κόμματα ελπίδες να μπει στη βουλή εμφανίζει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου ενώ  δυναμική για αξιοπρεπή εκλογική παρουσία είναι πιθανό να υπάρχει 
 στην “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου και στη “Νέα Δεξιά” του Φαήλου Κρανιδιώτη.
Να σημειώσουμε βέβαια πως η μέτρηση δεν έχει επιστημονική βάση στατιστικά διότι αφορά μόνο 
 τους επισκέπτες της ιστοσελίδας .logiastarata.gr και δεν υπάρχει στάθμιση ωστόσο προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα συγκρίνοντας τα αποτελέσματα και τη ροή της συμμετοχής και των ψήφων με παλιότερες ανάλογες μετρήσης του “Λ.Σ”
Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Ψήφισαν 16611 επισκέπτες

Νέα Δημοκρατία         5.494     33,1%

Χρυσή Αυγή                2.740     16,5%
ΣΥΡΙΖΑ                       2.108     12,7%
Δημ. Συμπαράταξη         982       5,9%
Ελληνική Λύση               937      5,6%
Άλλο κόμμα                    722       4,3%
Πλεύση Ελευθερίας        558       3,4%
Δημιουργία Ξανά            501       3,1%
ΚΙΔΗΣΟ                          472       2,8%
ΚΚΕ                                 336        2%
ΕΠΑΜ                              318       1,9%
Νέα Δεξιά                         295       1,8%
Εθνική Ενοτητα                188       1,1%
ΑΝΕΛ                               168        1%
Ποτάμι                              156       0,9%

Λαϊκή Ενότητα                 155       0,9%

Ένωση Κεντρώων             147      0,9%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ                      120      0,7%
Δημοκρατική Ευθύνη       101      0,6%
Κοινωνία (Καποδίστρια)    66      0,4%
Κοινωνία Αξιών                 40      0,2%

Συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι
– Η ανοδική πορεία της Νέας Δημοκρατίας (σε παλιότερες δημοσκοπήσεις της ιστοσελίδας η ΝΔ είχε καλά ποσοστά αλλά πάντα ήταν κάτω από το 30% ) Να σημειώσουμε ότι τα ποσοστά της ΝΔ ήταν σταθερά άνω του 30% σε κάθε μέρα της σφυγμομέτρησης κάτι που σημαίνει ότι δεν είχαμε σημαντικό επηρεασμό από τυχόν κοινοποιήσεις στα social media και προτροπες από στελέχη ή οπαδούς για συμμετοχή ώστε να φανεί αυξημένο το ποσοστό.
– Ελαφρώς ανοδική τάση για τη Χρυσή Αυγή (Γενικά σχεδόν σε όλες τις διαδικτυακές δημοσκοπήσεις η Χ.Α. λαμβάνει μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά των εκλογικών διαδικασιών για μια σειρά λόγων όπως πχ  ότι κάποιος πολύ πιο εύκολα “ψηφίζει” ιντερνετικά Χ.Α. παρά στην κάλπη ή λόγω της αίσθησης από τους ψηφοφόρους της ότι τα media είναι απέναντι, δείχνει μεγαλύτερο πάθος συμμετοχής ώστε να δείξει πως η άποψή του είναι ισχυρή)  Αυτή τη φορά η Χ.Α. είχε σχετικά καλύτερο ποσοστό από αλλές φορές χωρίς μεγάλες αποκλίσεις.
– Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πορεία κατάρρευσης. Σε παλιότερες μετρήσεις μας ήταν είτε πρώτος (πριν τις εκλογές) είτε δεύτερος αλλά με μικρή διαφορά από τη ΝΔ.
– Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εμφανίζει σταθερή πορεία και καλή σχετικά εικόνα. Έχουμε παρατηρήσει πως οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ είναι γενικά απογοητευμένοι από την πορεία του κόμματος και ίσως των πολιτικών πραγμάτων και συνήθως το ΠΑΣΟΚ σε διαδικτυακές δημοσκοπήσεις λαμβάνει μικρότερα ποσοστά από αυτά των εκλογών οπότε το 6% περίπου είναι ελπιδοφόρο για το κόμμα.
– Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που για πολλούς αναγνώστες αποτελεί έκπληξη με το 5,6% να εξηγήσουμε ότι αυτό συνέβει διότι το νεο κόμμα έκανε post τη δημοσκόπησή μας στην επίσημε σελίδα του στο fb και προέτρεψε τους φίλους του να συμμετάσχουν τονίζοντας πως είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική Λύση μετέχει σε δημοσκόπηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις μέρες εκείνες να υπάρξουν κάποιες εκατοντάδες ψήφοι υπέρ της Ελληνικής Λύσης και να ανεβάσουν σημαντικά το ποσοστό. Σε φυσιολογική ροή ψήφων διαπιστώσαμε ότι καθημερινά λάμβανε ποσοστά από 2-2,5% ελαφρώς καλύτερα δηλ. από τη Νέα Δεξιά, το άλλο νέο κόμμα στο δεξιό χώρο του Φαήλου Κρανιδιώτη.
– Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου δείχνει ότι μπορεί να παλέψει για είσοδο στη βουλή. Σε όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας ήταν ελαφρά μεν, σταθερά δε πάνω από το 3%.
– Το ΚΚΕ εμφανίζεται μεν πεσμένο ωστόσο και σε παλιότερες μετρήσεις μας σχεδόν πάντα είχε πιο χαμηλά ποσοστά από αυτά των εκλογών (πιθανόν διότι έχει πολλούς ψηφοφόρους μεγάλων ηλικιών που δεν μπαίνουν στο ιντερνετ, πιθανόν ως κόμμα που στηρίζεται καθαρά στην ιδεολογία του κομμουνισμού να μπαίνουν κυρίως σε αριστερές ιστοσελίδες κλπ) άρα το μόλις 2% που λαμβάνει δεν αποτελεί ένδειξη μείωσης ποσοστών.
– Εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ καταρρέουν τόσο οι ΑΝΕΛ, όσο το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη με πολύ χαμηλά ποσοστά κάτω και από το 1%.
Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στις μετρήσεις πριν και λίγο μετά τις τελευταίες εκλογές το κόμμα του κ.Λεβέντη εμφάνιζε πολύ σημαντικά ποσοστά αρκετά μεγαλύτερα από όσο έλαβε στις εκλογές. Υπήρχε ένας ενθουσιασμός από αρκετά άτομα που έσπευδαν διαδικτυακά να δηλώσουν στήριξη στους κεντρώους κάτι που έχει χαθεί εντελώς.
Το Ποτάμι στις παλιότερες δημοσκοπήσεις μπορεί να μην εντυπωσίαζε αλλά ήταν αρκετά κοντά στο ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά γύρω στο 4-5% όμως φαίνεται ότι με τη σημερινή του μορφή είναι αδύνατον να ξαναμπει στη βουλή. Κάτι ανάλογο φαίνεται και για τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου που στα πρώτα τους χρόνια ήταν πολύ ισχυροί στα social media και στις διαδικτυακές δημοσκοπήσεις έπαιρναν ακόμα και διψήφια ποσοστά.
Αργότερα βέβαια, ο ενθουσιασμός χάθηκε λόγω της πολιτικής στροφής 180 μοιρών, όμως και πάλι είχαν καλύτερες επιδόσεις σε ανάλογες μετρήσεις.
– Η Δημιουργία Ξανά του Θάνου Τζήμερου παρά τη μαχητικότητα του προέδρου της και των καθαρών θέσεων που εκφράζει και έχουν δικαιωθεί αρκετές από αυτές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εντούτοις δεν δείχνει σημάδια ανόδου αν κατέβει αυτόνομα σε εκλογές. Ποσοστά κοντά στο 3% ή και λίγο παραπάνω λαμβάνει σε όλες τις μετρήσεις μας. Το logiastara φιλοξενεί συχνά άρθρα του κ.Τζήμερου όπως και γενικότερα απόψεις του φιλελεύθερου χώρου κι έτσι πολλοί φίλοι της ΔΗ.ΞΑ είναι επισκέπτες της ιστοσελίδας.
– Η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη δείχνει ότι έχει κάποιο κοινό, όμως για την ώρα είναι μακρυά από ποσοστά που θα της επιτρέψουν να ελπίζει σε είσοδο στη βουλή. Να σημειώσουμε όμως ότι είναι η πρώτη φορά που μπαίνει σε μέτρηση.
– Το ΚΙΔΗΣΟ ,το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου έχει ένα ποσοστό 2,8% όμως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως κοντά στο ΓΑΠ παραμένει ένας μηχανισμός εκατοντάδων ανθρώπων οι οποίοι συμμετέχουν σε τέτοιες δημοσκοπήσεις για να δείχνουν ότι υπάρχει κόσμος που ακόμα ψηφίζει τον κ.Παπανδρέου. Πάντως σε παλιότερες μετρήσεις το ΚΙΔΗΣΟ εμφάνιζε καλύτερα ποσοστά, δείγμα ότι έχει μειωθεί ο αριθμός του στενού πυρήνα οπαδών.
– Χαμηλες πτήσεις και για το ΕΠΑΜ του κ.Καζάκη καθώς το σχέδιο να μετατραπεί η Ελλάδα σε Βενεζουέλα δεν είναι πολύ ελκυστικό πλέον με τα όσα βλέπουν οι αναγνώστες να βιώνουν οι ταλαίπωροι πολίτες αυτής της χώρας υπό το καθεστώς Μαδούρο.
– Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΛΑ.Ε δεν πείθουν και δεν μπορούν να εκμεταλευτούν τη μεγάλη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει το πάνω χέρι στις δυνάμεις που ψέγουν το ΣΥΡΙΖΑ διότι μετά το καταστροφικό δημοψήφισμα δεν οδήγησε τη χώρα στη δραχμή.
– Τέλος η αξιόλογη προσπάθεια της Δημοκρατικής Ευθύνης με τη συμμετοχή και στήριξη ενός σοβαρού και έμπειρου πολιτικού, όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος μέχρι τώρα δεν τυγχάνει αποδοχής , ούτε έχει μπορέσει να κάνει γνωστή την ύπαρξη του κόμματος. Έχουμε διαπιστώσει πως η μεγάλη πλειοψηφία αγνοεί ότι έχει δημιουργηθεί αυτό το κόμμα.

Το Λόγια Σταράτα από δω και στο εξής θα κάνει ανάλογες μετρήσεις για να υπάρχει σαφέστερη εικόνα των τάσεων όπως τουλάχιστον αυτές εμφανίζονται μεταξυ των επισκεπτών και αναγνωστών της ιστοσελίδας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ