Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έρχεται εβδομάδα – φωτιά για την αξιολόγηση

Μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης στο ζήτημα του χρέους εκκινεί τη Δευτέρα, με τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, στην οποία θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της διαπραγμάτευσης Αθήνας – θεσμών.

Την ίδια ημέρα θα έρθει στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και οι επικεφαλής των θεσμών, επισήμως για να συμμετάσχουν στο συνέδριο για την «ώρα της ελληνικής οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Από την Τρίτη η ελληνική υπόθεση εισέρχεται στο κυρίως μενού, αφού μέχρι της 5 Δεκεμβρίου και τη συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» η πολιτική συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών που απ’ ότι φαίνεται θα επεκτείνεται και πέραν του 2018 τόσο σε επίπεδο αποφάσεων για το χρέος όσο και σε επίπεδο μέτρων.

Εντός της επομένης εβδομάδας θα λάβει χώρα και μία τηλεδιάσκεψη, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και η αναβληθείσα συνάντηση του Βερολίνου μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης και των εκπροσώπων των θεσμών.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα, στο Άμπου Ντάμπι, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία, να συζητήσει και ενδεχομένως να τσεκάρει αποφάσεις στη διμερή συνάντηση που θα έχει με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Εντός αυτού του τοπίου το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια (αύριο Κυριακή αναμένεται να συζητηθούν οι περικοπές φοροαπαλλαγών ύψους 180 εκατ. ευρώ), ενώ χθες από τη Θράκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση δεν υπογράφει λευκά χαρτιά και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις αρχών».

Ωστόσο η πίεση που δέχεται, κυρίως από την Κομισιόν, να τελειώσει με τα μέτρα και να ολοκληρώσει τη β’ αξιολόγηση, (χθες ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ), σε συνδυασμό με το δέλεαρ για την απομείωση του χρέους και κυρίως από το ξεκαθάρισμα του τοπίου τα επόμενα χρόνια, (ο κ Τσίπρας χθες αναφέρθηκε στα «τελευταία μέτρα μιας πολύ δύσκολης διαδρομής, με στόχο να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά ο τόπος»), καθιστούν πολύ δύσκολη την τήρηση των «κόκκινων» γραμμών.

Τέλος, στην Αθήνα τόσο η ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή για τέταρτο μνημόνιο σε περίπτωση που η Ν.Δ. έρθει στην εξουσία όσο και οι περιοδείες του σε Θράκη και Θεσσαλονίκη έχουν αναθερμάνει τη συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση που οι συζητήσεις για το ελληνικό πρόβλημα χρέους καταλήξουν σε αποτυχία.

Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως υποστηρίζουν ότι το κλίμα πλέον διεθνώς έχει αλλάξει ραγδαία, σε σχέση με την Άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015 και «όλοι» οι παίκτες στη διεθνή σκακιέρα επιδιώκουν να μην «κουβαλήσουν» το «ελληνικό πρόβλημα» στο δύσκολο και κρίσιμο 2017 με τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις εντός της Ευρώπης και το άγνωστο «στοίχημα» της εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ .

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ – Spoiler: Η Μάγια παίρνει εκδίκηση από την Βασιλική

Καθηλώνουν οι εξελίξεις στο σημερινο νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς του ΑΝΤ1 ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ Η σειρά του ΑΝΤ1 που σάρωσε στην πρεμιέρα της την τηλεθέαση, αναμένεται ακόμη...