Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το κτίριο-φάντασμα του υπουργείου Παιδείας που έγινε πεντάστερο ξενοδοχείο

Όποιος κατηφορίζει την οδό Μητροπόλεως δεν μπορεί να μην προσέξει την αλλαγή. Στο νούμερο 15, εκεί που για πάνω από πενήντα χρόνια στεγαζόταν το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται τώρα ένα νέο πεντάστερο ξενοδοχείο. Πρόκειται για το “Electra Metropolis” του ομίλου Hλέκτρα που μεταμόρφωσε το κτίριο- φάντασμα της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο από το 2007, όταν δηλαδή οι υπηρεσίες του υπουργείου μεταφέρθηκαν στο Μαρούσι, είχε αφεθεί στην τύχη του.

Το ξενοδοχείο άνοιξε τις πύλες του στους πρώτους πελάτες στα μέσα του Σεπτεμβρίου. Χρειάστηκε όμως να γίνουν δέκα διαγωνισμοί, πέντε από τους οποίους είχαν κηρυχθεί άγονοι και τέσσερις είχαν κριθεί ασύμφοροι (αν και έφταναν τις 150 χιλ. ευρώ μηνιαίως), μέχρι τελικά η εταιρεία Ηλέκτρα Μητρόπολης ΑΞΤΕ του Γεράσιμου Φωκά και Γιάννη Ρέτσου (ιδιοκτήτες επίσης των ξενοδοχείων “Electra Hotel Athens” στην Ερμού, “Electra Palace Hotel Athens” στην οδό Νικοδήμου, “Electra Palace Hotel” στη Θεσσαλονίκη και Electra Palace Rhodes) να πάρει στα χέρια της πριν από ενάμιση χρόνο το ιστορικό κτίριο. Έχει μισθωθεί για 35 χρόνια (με δυνατότητα παράτασης της μίσθωσης για επιπλέον 15 χρόνια), έναντι 700 χιλ. ευρώ ετησίως.

Η επένδυση ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ (με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό) και οι προκλήσεις για την αλλαγή χρήσης του κτιρίου και την αναμόρφωση της εξωτερικής του όψης πολλές. Ανεγέρθη το 1959 από την Εκκλησία της Ελλάδας, σε οικόπεδο που ανήκε στη Μονή Πεντέλης, με μελέτη του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού. Το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης που χτίστηκε τον 16ο αιώνα και βρίσκεται στις κολόνες του οικοδομήματος έχει διατηρηθεί και επίκειται η αποκατάστασή του.

Οι εργασίες για την ανακατασκευή ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2015 και ολοκληρώθηκαν φέτος τον Αύγουστο από την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Το ξενοδοχείο είναι δυναμικότητας 216 δωματίων, ενώ διαθέτει συνεδριακό χώρο, εστιατόριο και εξωτερική πισίνα, με πανοραμική θέα από την Ακρόπολη μέχρι το λόφο του Λυκαβηττού. Εκτιμάται δε ότι σε πλήρη ανάπτυξη θα προσφέρει 150 θέσεις εργασίας.

Δεν ήταν εντούτοις μόνο το στοίχημα της ανακατασκευής και του έγκαιρου ανοίγματος του ξενοδοχείου που έπρεπε να κερδηθεί από τους ιδιοκτήτες του. Επιδίωξη της διοίκησης είναι να δοθεί ένας νέος αέρας στην τουριστική αγορά της Αθήνας, σε μια περίοδο που εξαιτίας της αύξησης του τουρισμού είναι επιτακτική η ανάγκη για νέες κλίνες.

Η αναβάθμιση της περιοχής του κέντρου, η προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, η ενίσχυση του ανταγωνισμού σε σχέση με άλλους προορισμούς στο κομμάτι του city break και κυρίως η αύξηση της παραμονής των επισκεπτών στην πόλη (από κατά μέσο όρο τρεις ημέρες που είναι σήμερα, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις η διάρκεια παραμονής είναι πάνω από πέντε) αποτελούν το γενικότερο τελικό στόχο. Εξάλλου το άνοιγμα σε δύο μήνες του πρώην Athens Imperial στην πλατεία Καραΐσκάκη υπό την αμερικανική αλυσίδα ξενοδοχείων Wyndham Hotel Group, η πώληση του Hilton στο “δίδυμο” της ΤΕΜΕΣ, ιδιοκτήτριας της Costa Navarino, και της D-Marine Investments Holding, θυγατρικής του τουρκικού ομίλου Dogus και ο πλειστηριασμός του Athens Ledra τον ερχόμενο μήνα επιβεβαιώνουν την κινητικότητα στο ξενοδοχειακό τοπίο της πόλης.

Οι πρώτες πάντως αντιδράσεις από τη λειτουργία της νέας μονάδας του ομίλου Ηλέκτρα είναι θετικές. Οι πληρότητες ήδη κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Βέβαια η χρονική συγκυρία είναι ευνοϊκή, δεδομένου πως η επισκεψιμότητα της Αθήνας τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο είναι υψηλές. Ωστόσο προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στη διοίκηση του ξενοδοχείου το γεγονός πως ο τουρισμός της πόλης κινείται σε διαφορετικές ταχύτητες, καθώς οι επιχειρήσεις στην περιοχή της Ομόνοιας συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά. Έχει άλλωστε προηγηθεί μια γκρίζα περίοδος για την αθηναϊκή ξενοδοχία, με το κλείσιμο ογδόντα μονάδων τα τελευταία έξι χρόνια.

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ