Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το χρονογράφημα της μεταπολίτευσης

Πού τελειώνουν τα «σοβαρά» και αρχίζουν τα «φαιδρά» στη ζωή μας ή και το αντίθετο; Δύσκολη αναμφίβολα η απάντηση αλλά, αν η ερώτηση δεν αφορά γενικά τη «ζωή» μας, αλλά την «πολιτική ζωή» μας, τότε η απάντηση είναι ανύπαρκτη! Έτσι ας αρκεστούμε να κάνουμε μια αναδρομή με σκωπτική διάθεση και να ξυπνήσουμε «αναμνήσεις» από την αρχή της περιπέτειας που ονομάσαμε απλά «μεταπολίτευση». Επειδή ένα στοιχείο που ως λαό μας «σώζει» είναι το χιούμορ και επίσης, αν θυμηθούμε πως η τραγωδία συνυπήρξε με την κωμωδία στην αρχαία δραματουργία, αρκούμαστε στην οπτική της δεύτερης κι όχι της πρώτης.

Το παρόν βιβλίο –ας το ονομάσουμε εκτενές χρονογρά- φημα- δεν ενδείκνυται για αναγνώστες επιρρεπείς σε κομματικά πάθη και σοβαροφανείς πολιτικούς αναλυτές που ουδέ- ποτε έβγαλαν τις έγχρωμες παρωπίδες και θεωρούσαν ανέκαθεν ως τεκμήριο αλήθειας το βραδινό δελτίο ειδήσεων αλλά και ως τεκμήριο ιστορίας την διδακτέα «ύλη» των σχολικών βιβλίων.

Μιχάλης Τζανάκης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ – Spoiler: Νέα συνταρακτικά επεισόδια από τις 14 Μαΐου

Καθηλώνουν οι εξελίξεις στη συνέχεια της σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που βλέπουμε στον ALPHA. «Το προξενιό της Ιουλίας» έρχεται με νέα συνταρακτικά επεισόδια από τις 14...