Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΟΝΤ – ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 3-1

Ο ΠΑΣ Γιάννινα τα χρειάστηκε. Έχασε 3-1 από την Οντ στη Νορβηγία στην παράταση (3-0 το 90λεπτο), αλλά πήρε την πρόκριση για τον επόμενο γύρο του Europa League. Εκεί όπου τον περιμένει η ολλανδική Άλκμααρ.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

Στο πρώτο μέρος ο ΠΑΣ Γιάννινα -με περισσότερους από 400 φιλάθλους στο πλευρό του- δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα από τους γηπεδούχους. Οχι μόνο κράτησε το 0-0 με το οποίο έκλεισε το πρώτο 45λεπτο, αλλά είχε και τις μεγαλύτερες ευκαιρίες να σκοράρει και να τελειώσει μια και καλή την υπόθεση-πρόκριση.

Ο Πετράκης παρέταξε την ελληνική ομάδα με 3-5-2, με στόχο να έχει τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής και να δυσκολέψει τη δημιουργία των Νορβηγών. Οι της Οντ προσπαθούσαν να αναπτυχθούν, κυρίως από τα πλάγια, αλλά οι φιλοξενούμενοι ήταν σωστά τοποθετημένοι και έκλειναν κάθε χώρο.

Μάλιστα, μόλις στο 3ο λεπτό οι Γιαννιώτες έχασαν την πρώτη μεγάλη ευκαιρία σε κεφαλιά του Ακόστα, την οποία έσωσε ο Χάγκεν πάνω στη γραμμή. Η επόμενη καλή στιγμή ήρθε, πάλι για τον ΠΑΣ, στο 32′ όταν μετά από σέντρα του Κοζορώνη, ο Ναδάλες πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι, φεύγοντας λίγο έξω.

Η μοναδική στιγμή που η Οντ απείλησε ήταν λίγο πριν από το τέλος του πρώτου μέρους όταν ο Ρουντ εκτέλεσε φάουλ και ανάγκασε τον Πασχαλάκη σε εξαιρετική επέμβαση.

Όλα αυτά στο πρώτο ημίχρονο γιατί στο δεύτερο ένα κακό τρίλεπτο έφερε το 2-0 για τους γηπεδούχους. Στο 55′ ο Νορτκβέλε άνοιξε το σκορ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι (μετά από χέρι του Καρανίκα) και στο 57′ ο Ακαμπουέζε με κεφαλιά, μετά από σέντρα του Νορτκβέλε, έκανε το 2-0.

Από το πουθενά ο ΠΑΣ βρέθηκε να απειλείται ανοιχτά και το 3-0 του πρώτου αγώνα να μην είναι ασφαλές σκορ. Οι φιλοξενούμενοι έχασαν την ψυχραιμία τους και τον προσανατολισμό τους στην αναμέτρηση με αποτέλεσμα η Οντ να πάρει τον έλεγχο και να επιτίθεται για το τρίτο γκολ που θα ισοφάριζε το σκορ των Ζωσιμάδων.

Ο ΠΑΣ άρχισε να παίρνει μέτρα μετά το 70′. Συνήλθε από το σοκ των δύο γρήγορων γκολ και έψαξε τον τρόπο να βγει μπροστά και να γίνει και αυτός αισθητός στην αντίπαλη άμυνα. Έγινε στο 75′ σε καλό σουτ του Ακόστα, το οποίο ανησύχησε τον τερματοφύλακα των γηπεδούχων.

Στα υπόλοιπα λεπτά η νορβηγική ομάδα πίεσε, κλείνοντας στο μισό γήπεδο τον ΠΑΣ. Λογικό από τη στιγμή που έψαχνε το γκολ της παράτασης. Το συγκρότημα του Πετράκη δεν είχε το καθαρό μυαλό να διώξει κάθε απειλή, ήταν ξεκάθαρο πως βρακυκύκλωσε από το κακό ξεκίνημα στο δεύτερο μέρος και βρέθηκε με τρίτο γκολ στην πλάτη λίγο πριν το τελευταίο σφύριγμα. Στο 89′ ο Ζεκνίνι από αριστερά γύρισε στο δεύτερο δοκάρι, η μπάλα πέρασε από όλη την άμυνα του ΠΑΣ και ο Ρουντ με προβολή την έστειλε στα δίχτυα.

Το σοκ για την ελληνική ομάδα ήταν τεράστιο που πήγε στην ημίωρη παράταση με την ψυχολογία στα τάρταρα. Ο Πετράκης προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των παικτών του και να δώσει κίνητρο, την ώρα που η Οντ μπήκε δυνατά με την ορμή που της είχε δώσει το υπέρ της 3-0 στο ενενηντάλεπτο. Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι το 98′. Ο ΠΑΣ άρχισε να επιτίθεται ορθολογικά και να βγάζει καθαρή σκέψη, φτάνοντας στο γκολ που άλλαξε τα δεδομένα. Συγκεκριμένα, ο Μαμπουλού με φοβερή προσποίηση άφησε για τον Κούτρη και αυτός με το αριστερό τσίμπησε τη μπάλα προ του Ρόσμπαχ, η οποία με αργό και βασανιστικό τρόπο κατέληξε στα δίχτυα για το 3-1!

Πλέον, ο ΠΑΣ είχε επαναφέρει την τάξη. Έπρεπε να δεχθεί δύο γκολ για να αποκλειστεί και το πάθημα δεν μπορούσε να επαναληφθεί. Χρειάστηκε, βέβαια, η τρομερή διπλή επέμβαση του Πασχαλάκη στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης για να μη γίνει το 4-1, σε μία τρομερή ευκαιρία για την Οντ.

Η απάντηση των φιλοξενούμενων ήρθε στο 110′ στο δοκάρι του Κούτρη, μετά από φαλτσαριστό σουτ, ενώ μέχρι το 120′ ο ΠΑΣ είχε τον έλεγχο, οι γηπεδούχοι συνειδητοποίησαν ότι το τρένο χάθηκε και το 3-1 έγραψε την ιστορία της αναμέτρησης. Ο ΠΑΣ πήρε ιστορική πρόκριση και πηγαίνει στον γ’ προκριματικό γύρο του Europa League όπου τον περιμένει η Άλκμααρ.
MVP:

Ο Κούτρης γιατί έσωσε την παρτίδα για τον ΠΑΣ στο κρισιμότερο χρονικό σημείο. Εκεί όπου η Οντ με το 3-0 υπέρ, είχε το μομέντουμ για τη μεγάλη ανατροπή.
ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ:

Το δεύτερο μέρος. Μπορεί να ήρθε από το πουθενά το 2-0, αλλά η γενικότερη εικόνα του ΠΑΣ ήταν κακή και δεν πρέπει να επαναληφθεί. Τα λάθη πληρώνονται και η Άλκμααρ δεν συγχωρεί.
ΣΧΟΛΙΟ:

Ο ΠΑΣ μάς έβγαλε την ψυχή, πήγε να αυτοκτονήσει, αλλά πήρε τη μεγάλη πρόκριση. Κρατά μόνο το τελικό αποτέλεσμα και την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου. Όλα τα άλλα πρέπει να πεταχθούν στον κάλαθο των αχρήστων.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΟΝΤ ΓΚΡΕΝΛΑΝΤ (Φαγκέρμο): Ρόσμπαχ, Ρουντ, Χάγκεν, Μπέργκε, Γκόγκααρντ, Σάμουελσεν (63′ Μπεργκ), Νόρντκβελε (Μεσούντι), Γένσεν (101′ Νίλσεν), Ακαμπουέζε, Γιόχανσεν, Ζεκνίνι.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Πετράκης): Πασχαλάκης, Μπέριος, Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Καρανίκας, Ναδάλες, Κοζορώνης (94′ Δώνης), Λίλα, Ακόστα, Γιάκος (79′ Μαμπουλού), Φερφελής (66′ Κούτρης).

contra.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ