Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τα Εξάρχεια τα ρωτήσανε;

Του Γιώργου Κράλογλου

Λένε ότι οι Θεσσαλονικείς αντιγράφουν την Αθήνα. Ίσως όχι. Πώς όμως να εξηγηθεί ότι η Θεσσαλονίκη “υποδέχθηκε” και τα Εξάρχεια. Και, επί της ουσίας, αντέγραψε την “ιδεολογία” Εξάρχεια με την οποία, ανενόχλητα και με πολιτική ανοχή, καταστρέφεται η οικονομία 36 χρόνια. “Έπιασε δουλειά” το 1980 καίγοντας “Μινιόν”, “Κατράντζο”, ενώ το 2008 απλά βαρέθηκαν να κάψουν ολόκληρη την Αθήνα.

Δεν θα είχαμε κανένα λόγο να καταπιαστούμε με τους κάπου 150 από την αληταρία που σκαρφίσθηκε το “No Border” για να κάνει τεκέ το Πανεπιστήμιο της συμπρωτεύουσας αν η Θεσσαλονίκη δεν βάδιζε στον οικονομικό “θάνατο”, την πλήρη αποβιομηχάνιση και τον αφανισμό από αυτό που λέγεται παραγωγή.

Η Θεσσαλονίκη βαδίζει σταθερά στο δρόμο της Πάτρας της δεκαετίας του 1980 που έχασε κάθε άλλο γνώρισμα εκτός του λιμανιού προς τα Επτάνησα και την Ιταλία…

Εκεί θα φέρει, μια ώρα νωρίτερα, και την Θεσσαλονίκη η “ιδεολογία” Εξάρχεια. Θα μείνει η πόλη του λιμανιού της Βορείου Ελλάδος.

Ας μετρήσουν τα σημερινά “μεγέθη” στις βιοτεχνίες, τις βιομηχανίες, τις εγκαταστάσεις παραγωγής (ακόμη και αγροτοβιομηχανικής) και ας τα ξαναδούν το 2019. Τότε πού όλα στην Ελλάδα θα είναι αγνώριστα.

Και για τους δύσπιστους για το που θα οδηγήσει και την Θεσσαλονίκη η “ιδεολογία” Εξάρχεια που ήδη αξιοποιείται… από πολιτικά κόμματα ας θυμηθούν μαζί μας.

1980 στις 19 Δεκεμβρίου: Τα ξημερώματα καίγονται ολοσχερώς και μετατρέπονται σε ερείπια 2 από μοναδικά τότε 6 πολυκαταστήματα της Αθήνας και του Πειραιά. Το “Μινιόν” και ο “Κατράντζος” με ζημιές, 4 δισεκατομμύρια δραχμές. Τα έκαψαν τρεις εγκληματίες γιατί ήταν, λέει, η “Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80” και φτιάχτηκε για να εκδικηθεί το κεφάλαιο… Ο τότε πρωθυπουργός Γ. Ράλλης ανησύχησε μεν αλλά ακόμη τους ψάχνουμε…

1981 στις 3 Ιουνίου: Από την ίδια “ιδεολογία” πυρπολήθηκαν και τα άλλα 4 πολυκαταστήματα που είχαν μείνει. Στην Αθήνα “Κλαουδάτος”, “Ατενέ”, “Δραγώνας” και τον Πειραιά, λίγο αργότερα, ο “Λαμπρόπουλος”.

Από τότε η εμπορική μορφή της Αθήνας έμεινε στο κακό της το χάλι και καμιά ξένη εμπορική αλυσίδα δεν σκέφθηκε να ενταχθεί στην οικονομία της χώρας και 20 χρόνια.

Οι αλυσίδες που το επιχείρησαν μετά το 1995-2000 έχουν ήδη επιστρέψει από εκεί που ήλθαν…

Η ιδεολογία όμως “Εξάρχεια” κερδίζει έδαφος στην οικονομία μας… και επιβάλει τις επιλογές της.

1986 Απρίλιος: Μετά από 5 χρόνια τα Εξάρχεια βγάζουν στην “αγορά” τους επαγγελματίες δολοφόνους της 17 Νοέμβρη και σκοτώνουν τον Δημήτρη Αγγελόπουλο της Χαλυβουργικής προς μεγάλη ευτυχία της Ιταλικής, της Βρετανικής, και της Γερμανικής χαλυβουργίας.

Από το 1986 και μετά, εντελώς κατά σύμπτωση…, στην ελληνική χαλυβουργία δεν προστίθεται ούτε ένα τούβλο για να φθάσουμε στο σήμερα όπου λειτουργεί το τίποτε… από τη δυναμικότητά της ενώ έχουν χάσει τη δουλειά τους 10.000 άτομα, αν μετρήσουμε και τις δορυφορικές βιομηχανίες της χαλυβουργίας.

1988 Ιούνιος: Μετά από 2 χρόνια η “ιδεολογία” Εξαρχείων των επαγγελματιών δολοφόνων καθαρίζουν τον Αλέξανδρο Αθανασιάδη προφανώς γιατί τότε ετοίμαζε εξαιρετικά μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων στην Λιπασματοβιομηχανία.

Πάλι “εντελώς συμπτωματικά” από το 1988 μέχρι το 2008 η ελληνική λιπασματοβιομηχανία που έδιωχνε τις εξαγωγές διαλύεται (3 μεγάλα συγκροτήματα) και άλλοι 10.000 εργάτες και υπάλληλοι χάνουν την δουλειά τους και παραμένει μόνο η μονάδα “θρίλερ” της Νέας Καρβάλης.

2008 στις 3 Δεκέμβρη: Τα Εξάρχεια καίνε την Αθήνα και η τότε κυβέρνηση Καραμανλή με αρμόδιο υπουργό τον Προκόπη Παυλόπουλο απλώς μετράει τα καμένα κτίρια και τις λεηλασίες. Άλλοι υπουργοί ξενυχτούν στα μπουζουξίδικα ενώ μετράμε ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ στην οικονομία.

Ο τομέας εμπορίου περνάει στο κόκκινο και τους “ιδεολόγους” εμπρηστές τους ψάχνουμε ακόμη στα γνωστά-άγνωστα νεαρά άτομα…

2010 στις 5 Μαΐου: Τρία κοπρόσκυλα της ίδιας “ιδεολογίας” καίνε και συνανθρώπους τους, υπαλλήλους της Τράπεζα Marfin, γιατί δουλεύουν σε ιδιώτες Τραπεζίτες και όχι στο κράτος.

2016 Ιούλιος: Με την ταμπέλα να λέει “Νo Border” αλλά εννοεί “Bordello” η “ιδεολογία” Εξαρχείων επεκτείνεται στην Θεσσαλονίκη μετατρέποντας σε “αρχηγείο” το Πανεπιστήμιο. H καινοτομία είναι το μπάχαλο να ξεκινήσει από το κράτος. Αρχή το Δημαρχείο σε μια περίοδο όμως που η Θεσσαλονίκη αφανίζεται οικονομικά. Η κυβέρνηση παρακολουθεί βέβαια με ανησυχία… τα γεγονότα όπως και οι κυβερνήσεις του 1980, του 1986-1988 και του 2008-2010. Παρακολουθούν… αλλά περιμένουν και επενδυτές. Τα Εξάρχεια όμως τα ρωτήσανε;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΙΙ: Έρχεται χωρισμός για Ίσσαρη και Άννα

Συγκλονίζουν οι εξελίξεις στο νέο επεισόδιο της σειράς  ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΙΙ Ο Μάκης ανησυχεί για τη συμμετοχή του Χρήστου στους παράνομους μαθητικούς αγώνες. Τι...