Την ενεργοποίηση του μέτρου της δημοσιοποίησης των στοιχείων ακόμη και όσων έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, και όχι μόνο προς εφορίες και τελωνεία, προβλέπει μεταξύ άλλων μίνι φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο επέρχονται αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα Ι.Χ. καθώς και πολύ αυστηρές κυρώσεις για υπαλλήλους της φορολογικής διοίκησης οι οποίοι ευθύνονται για διαρροή δεδομένων φορολογικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:

- Θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία φορολογούμενων οι οποίοι χρωστούν άνω των 300.000 ευρώ φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα, το χρονικό όριο για να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους αντί για 1 έτος από την ημερομηνία που κατέστησαν οι οφειλές ληξιπρόθεσμες μειώνεται στους 3 μήνες. Σημειώνεται ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο δίνονται στη δημοσιότητα μόνο οφειλές προς εφορίες και τελωνεία άνω των 150.000 ευρώ.

- Καταργείται η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα (50% έκπτωση για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και 100% έκπτωση για ανάπηρους και πολύτεκνους με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ) εφόσον εισπράττουν εισοδήματα από τόκους άνω των 300 ή των 600 ευρώ αντίστοιχα.

- Τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. από το 2017 θα υπολογίζονται με βάση το έτος που πρωτοταξινομήθηκε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο με βάση το έτος που ταξινομήθηκε (πήρε πινακίδες) στην Ελλάδα. Η διάταξη αφορά εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και οδηγεί σε μειώσεις των τελών για παλαιότερα οχήματα που έχουν πρωτοταξινομηθεί σε χώρα της ΕΕ.

-Θεσπίζονται πρόστιμα από 1.000 έως και 100.000 ευρώ για την παραβίαση του απορρήτου των στοιχείων και πληροφοριών που τηρούνται στην φορολογική διοίκηση. Τα πρόστιμα αφορούν υπαλλήλους της φορολογικής διοίκησης. Για την παραβίαση του απορρήτου από επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν έργα του υπουργείου Οικονομικών επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ.

-Θεσπίζονται αυστηρές διαδικασίες και μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα. Τα σημαντικότερα μέτρα είναι η αδειοδότηση σε όλο το φάσμα της διακίνησης των προϊόντων και η απαγόρευση της διάθεσης προϊόντων καπνού μέσω διαδικτύου.

-Παρατείνεται έως τις 30 Οκτωβρίου 2016 η προθεσμία για την υποβολή από τους φορολογούμενους δήλωσης αποδοχής των φορολογικών τους παραβάσεων προκειμένου να καταβάλλουν πρόστιμα με βάση τις ευνοϊκότερες διατάξεις του τελευταίου νόμου για το ποινολόγιο της εφορίας (π.χ. μείωση προστίμων για παράδειγμα για πλαστά/εικονικά τιμολόγια).

-Δίνεται η δυνατότητα πρόσληψη ιδιωτών έως και τις 31/12/2016 με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των κτιρίων του υπουργείου Οικονομικών.

-Διευρύνονται οι περιπτώσεις ειδικών απαλλαγών από τον ΦΠΑ. Ειδικότερα, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς καθώς και σε φιλανθρωπικούς εγχώριους και ξένους που στοχεύουν στην ανακούφιση των προσφύγων. Η απαλλαγή ισχύει αναδρομικά από 1/1/2015.

+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top