Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Φάε την μπανάνα σου: Έχεις 10 σπουδαίους λόγους!

Δεν είναι μόνο το καλύτερο σνακ για πριν, ενδιάμεσα και μετά την προπόνηση, είναι ένα superfood και δεν το ξέρεις!

Οι λάτρεις της μπανάνας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που προτιμούν να την τρώνε άγουρη, σχεδόν πράσινη, και σε αυτούς που δεν τους πειράζει αν έχει μαυρίσει λιγάκι. Όποια κι αν είναι η προτίμησή σου, υπάρχουν μερικοί πολύ καλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να έχεις μία μπανάνα στην τσέπη σου ή τέλος πάντων στο σάκο του γυμναστηρίου. Αυτοί είναι οι 10 λόγοι για να φας την μπανάνα σου απόψε κιόλας.

1 Θεραπεύει τις μυϊκές κράμπες

Συσπάσεις, μυικοί σπασμοί και κράμπες αυτά συμβαίνουν όταν τα επίπεδα καλίου έχουν πέσει αρκετά. Επειδή οι μπανάνες περιέχουν σημαντική ποσότητα καλίου, αυτό μπορεί σε ανακουφίσει από αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Καταναλωσέ την μετά την προπόνηση: Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αν φας μια μπανάνα και ένα κεσεδάκι γιαούρτι ως μεταπροπονητικό γεύμα, επιταχύνεις την ανάκαμψη των μυών. Ο συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεΐνης προωθεί την ινσουλίνη κάνοντας τους μυς να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά όπως αμινοξέα και γλυκόζη.

Μπορείς όμως να φας και μία μέτρια μπανάνα πριν την προπόνηση: επειδή περιέχει εύπεπτους υδατάνθρακες και κάλιο που συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του νευρικού και μυικού συστήματος. Το σώμα μας δεν αποθηκεύει κάλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα επομένως θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις υψηλά τα επίπεδα των θρεπτικών ουσιών αν την φας πριν την άσκηση.

2 Βελτιώνει την πέψη σου

Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες οι οποίες μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία του εντέρου και του γαστρεντερικού συστήματος.

3 Σου δίνει ενέργεια

Περιέχει βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά, κάλιο και πολλές από τις βιταμίνες της ομάδας Β, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό και του δίνουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται.

4 Σου ανεβάζει τη διάθεση

Ναι, αυτό το κίτρινο φρούτο έχει επίσης τη δυνατότητα να ενισχύσει τη διάθεσή σου στο φουλ. Είναι πολύ καλή πηγή του αμινοξέος τρυπτοφάνη, η οποία μετατρέπεται στο σώμα σου σε σεροτονίνη (νευροδιαβιβαστής που ανεβάζει τη διάθεση στα ύψη). Η σεροτονίνη μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος, να συμβάλλει στον ύπνο και γενικά μπορεί να σε κάνει να νιώθεις χαρούμενος.

5 Κάνει καλό στην καρδιά σου

Το κάλιο είναι ένα από τα πιο ζωτικά θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Είναι ένα μέταλλο που απαιτείται για τη σύσπαση των μυών, προκαλώντας την καρδιά να στείλει αίμα σε όλο το σώμα. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα καλίου είναι περίπου 2.300mg και μια μέτρια μπανάνα έχει περίπου 422mg.

6 Καταπολεμά την καούρα

Οι μπανάνες εξουδετερώνουν τα οξέα του στομάχου και συμβάλλουν στην προστασία του βλεννογόνου του στομάχου μειώνοντας καθε ενόχληση, ειδικά μετά από ένα πικάντικο γεύμα.

7 Θωρακίζει τα οστά σου

Για να διατηρήσεις τα οστά σου σε άριστη κατάσταση δεν χρειάζεσαι μόνον ασβέστιο αλλά και μαγγάνιο. Οι μπανάνες είναι μια καλή πηγή μαγγανίου, αφού μία μέτρια μπανάνα περιέχει περίπου 0,3 mg.

8 Κάνει την όρασή σου κοφτερή

Ενώ τα καρότα είναι γνωστό ότι είναι τα χρυσά λαχανικά για την όραση, η μπανάνα επίσης πρέπει να πάρει κι αυτή ένα μετάλλιο. Περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την προστασία των ματιών σου ενώ σε βοηθά να βλέπεις καλύτερα το βράδυ.

9 Τρέφει το δέρμα σου

Ναι, οι μπανάνες προσφέρουν επίσης πολλά οφέλη στην υγεία της επιδερμίδας. Πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά, αν καταναλώνεις μια μπανάνα ημερησίως μπορείς να θρέψεις και να αναζωογονήσεις το ξηρό δέρμα, και να προστατεύσεις τον οργανισμό σου από τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών που προκαλούν πρόωρη γήρανση. Οι μπανάνες είναι επίσης μία καλή τροφή για την ακμή. Η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ουλών της ακμής ενώ οι ιδιότητες του ψευδαργύρου και η λεκτίνη μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή.

10 Ρίχνει την πίεση

Η περιεκτικότητά της σε κάλιο και αντιοξειδωτικά μειώνει αισθητά τα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ