Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ίσως δεν χρειασθεί να πληρώσουμε αν…

Στις τρεις εβδομάδες που μένουν μέχρι την 20η Αυγούστου, όταν δηλαδή λήγουν κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 3,188 δισ. ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ, “παίζεται” ενα στοίχημα που ενδέχεται να ακυρώσει την ανάγκη ενός νέου δανείου-γέφυρα για να πληρωθούν τα ομόλογα.

Το “τρικ” που έχει τεθεί προς σκέψη προκειμένου να αποφευχθεί μια σχετική συζήτηση στο Eurοgroup, που θα φέρει πολλούς από τους ΥΠΟΙΚ σε δύσκολη θέση με τα κοινοβούλιά τους, σχετίζεται με μία πρόσφατη -κυριολεκτικά αναπάντεχη- αναφορά σε ομιλία του προέδρου της Bundesbank του κ. Βάιντ(ε)μαν.

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε σε γενικές γραμμές οτι κρατικά ομόλογα χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα (στήριξης) θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν για μία τριετία. Όταν έκανε αυτή την αναφορά το κουαρτέτο (Quadriga) της τρόικα δεν είχε καν αρχίσει να ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Αθήνα και το ενδεχόμενο συμφωνίας ήταν ακόμα κάτι πολύ αόριστο στον ορίζοντα.

Τώρα φαίνεται ότι οι ημερομηνίες που τρέχουν και ο τρόπος που επιχειρεί να χειρισθεί το θέμα ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ κ. Τσακαλώτος μάλλον κατατείνουν στο να έχει διασφαλισθεί έγκαιρα μέσα στον Αύγουστο ενα επίπεδο συμφωνίας τέτοιο που να μπορεί να επιτρέψει στην ΕΚΤ να κάνει χρήση της εκτίμησης Ντράγκι οτι “μόνο αν υπάρξει βεβαιότητα για την προοπτική υπογραφής συμφωνίας” μπορεί η ΕΚΤ να αναθεωρήσει τη στάση της.

Αν λοιπόν η αναφορά του κ. Βάιντ(ε)μαν αφορούσε πραγματικά την Ελλάδα (πράγμα παράδοξο για τον Γερμανό τραπεζίτη δεδομένης της “ταύτισής” του με τον κ. Σόιμπλε) τότε μία συμφωνία μέχρι τις 18 Αυγούστου ή έστω κάτι που να μοιάζει “με βεβαιότητα για συμφωνία” θα μπορούσε να επιτρέψει την αναβολή της πληρωμής των 3,188 δισ. ευρώ της 20ης Αυγούστου ή έστω μέρους αυτής, με την ανακύκλωση των σχετικών ομολόγων… Και κατά συνέπεια να μη χρειασθεί “προκαταβολή” από το νέο δάνειο ή ενα νέο δάνειο γέφυρα.

Βέβαια αν υπάρχει “βεβαιότητα συμφωνίας” τότε γιατί να μην αρχίσει να τρέχει το τρίτο δάνειο και η πρώτη δόση του ήδη από τις παραμονές της κρίσιμης ημερομηνίας της 20ης Αυγούστου και να πληρωθεί κανονικά η “δόση” στην ΕΚΤ; Η απάντηση είναι οτι οι διαδικασίες της ολοκλήρωσης της συμφωνίας (MOU) και οι εγκρίσεις που αυτή απαιτεί στην Ε.Ε. δεν συμπίπτουν με εκείνη της αποπληρωμής των ομολόγων. Θα χρειασθεί με άλλα λόγια περισσότερος χρόνος, που η ΕΚΤ δεν έχει…

Υπάρχουν όμως ακόμα τρεις εβδομάδες μέχρι τότε και κατά συνέπεια, όλα μπορούν να συμβούν.

Πολύ περισσότερο που το ΔΝΤ δεν έχει ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με την Ευρωζώνη και το καταλυτικό για την συμμετοχή του στο νέο πακέτο, θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Οι συζητήσεις τεχνικές και πολιτικές περί του θέματος, παρά τα όσα λέγονται έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, αλλά “συμφωνία” δεν έχει βρεθεί.

Το νέο στοιχείο στην υπόθεση αυτή είναι οτι στο πλάι των απαιτήσεων της κας Λαγκάρντ βρίσκεται, όσο αφορά την πίεση για αναδιάρθρωση του χρέους (δηλαδή την διατύπωση μίας λύσης που θα σώζει τα προσχήματα για την μεσομακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του) και η ΕΚΤ με τον κ. Ντράγκι να έχει ακολουθήσει το ΔΝΤ στην τοποθέτηση “κοκκινων γραμμών” για το θέμα.

Μετά το τελευταίο ΔΣ, σκόπιμα στην συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην “μη βιωσιμότητα” υπό τις παρούσες συνθήκες του ελληνικού χρέους.

Το ίδιο είχε κάνει με την Έκθεσή του το ΔΝΤ στην διάρκεια του “πολιτικού κενού” λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα στην Ελλάδα.

Με άλλα λόγια οι δύο από τους τρεις ή μάλλον τέσσερις “Θεσμούς”, οι κατ’ εξοχήν “ανεξάρτητοι”, δηλαδή το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν βάλει στο τραπέζι την “μη βιωσιμότητα” ως καταλυτικό όρο στην διαπραγμάτευση.

Στο δια ταύτα δηλαδή ζητούν “εγγυητή” με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Και από τους δύο άλλους “Θεσμούς” το ESM έχει κάθε λόγο να συμφωνεί αφού είναι αυτός που βάζει τα περισσότερα λεφτά στο νέο δάνειο, ενώ ο τέταρτος δηλαδή η Κομισιόν θέλει να… τελειώνει αυτή η ιστορία όσο νωρίτερα γίνεται γιατί η “πολιτική” προσοχή της έχει ήδη αρχίσει να στρέφεται αλλού, στις αλλαγές που έρχονται στην “ταυτότητα” της Ευρωζώνης.

Σ’ αυτό το κουρτέτο όμως την “μπαγκέτα” την κρατά προς το παρόν το ΔΝΤ.
Και δεν εννοούμε την κα Βελκουλέσκου με τα συμπαθητικά “παρατσούκλια” που την συνοδεύουν, αλλά αυτούς που κρατούν την “μπαγκέτα” στο ΔΣ του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ – Spoiler: Η Μάγια παίρνει εκδίκηση από την Βασιλική

Καθηλώνουν οι εξελίξεις στο σημερινο νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς του ΑΝΤ1 ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ Η σειρά του ΑΝΤ1 που σάρωσε στην πρεμιέρα της την τηλεθέαση, αναμένεται ακόμη...