Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Εκλογές στην Κεντροαριστερά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πού και πώς θα ψηφίσετε

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει για την ενωμένη Κεντροαριστερά καθώς την Κυριακή 12 Νοεμβρίου είναι ο α’ γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του προέδρου του νέου φορέα.

Ο β’ γύρος θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, 19 Νοεμβρίουεφόσον κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1 ψήφο.

Για τις ανάγκες της ψηφοφορίας έχουν ανοίξει περίπου 1.000 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Απαραίτητα για την ψηφοφορία είναι η ταυτότητα ή το διαβατήριο ενώ όσοι θέλουν να ψηφίσουν πρέπει να καταβάλουν 3 ευρώ.

Να διευκρινίσουμε πως μόνο όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο θα έχουν δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο (εφόσον χρειαστεί).

Οι υποψήφιοι στην κούρσα είναι εννέα. Πρόκειται για τους Νίκο Ανδρουλάκη (βουλευτής με την ΕΛΙΑ – Δημοκρατική Παράταξη), Κωνσταντίνο Γάτσιο (Καθηγητή, πρώην πρύτανη του Οικονομικού πανεπιστημίου), Φώφη Γεννηματά (Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ), Σταύρο Θεοδωράκη (επικεφαλής στο «Ποτάμι»), Γιώργο Καμίνη (Δήμαρχο Αθηναίων), Γιάννη Μανιάτη (βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης), Απόστολο Ποντα (επικεφαλής της ΕΔΕΜ και δικηγόρο), Γιάννη Ραγκούση (πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρη Τζιώτη (επικοινωνιολόγο).


Τα εκλογικά κέντρα

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα εξής εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα καθώς και στο εξωτερικό. (ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΔΩ)
Η διαδικασία

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάση τον εθνικό εκλογικό κατάλογο και σύμφωνα με τα ισχύοντα στις εθνικές εκλογές. Δηλαδή, θα γίνει διανομή ψηφοδελτίου και φακελων ενώ θα υπάρχουν παραβάνκαι κάλπες.

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι θα εκφράζουν την προτίμησή τους σημειώνοντας έναν σταυρό προτίμησης το πολύ.

Για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, οι πολίτες θα καταβάλουν εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας.

Με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής, σε κάθε εκλογικό τμήμα θα τηρούνται δυο καταστάσεις: στην πρώτη θα καταχωρούνται τα στοιχεία όλων όσων θα ψηφίσουν και στην δεύτερη μόνον όσων από τους ψηφίζοντες δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος.

Επιπροσθέτως, με μέριμνα της Επιτροπής, ο πρώτος κατάλογος θα καταστραφεί δυο μήνες μετά την ψηφοφορία, ενώ ο δεύτερος θα αποτελέσει τη βάση για να καταρτισθεί το Μητρώο Μελών του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ