Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Νέα στήριξη Κομισιόν στη διαπραγμάτευση για πρόσθετες ελαφρύνσεις με θετικό πόρισμα 5ης αξιολόγησης

Τα μηνύματα που φτάνουν στην ελληνική πλευρά από την Κομισιόν τις τελευταίες ημέρες είναι ενθαρρυντικά για το περιεχόμενο του “πορίσματος” που θα αποτελέσει το “κλειδί” για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου και χαμηλότερων πλεονασμάτων. Ο λόγος για την έκθεση που θα δημοσιοποιήσει η Κομισιόν στις 26 Φεβρουαρίου για την 5η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Το περιεχόμενό της θα συζητηθεί το Μάρτιο σε πολιτικό επίπεδο. Μία θετική αποτίμηση θεωρείται προϋπόθεση για να ανοίξει επισήμως η συζήτηση για τις ελληνικές επιδιώξεις καθώς θα αποδεικνύει πως η ελληνική πλευρά έχει κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της.

Οι διαβουλεύσεις για την εν λόγω έκθεση συνεχίσθηκαν εξ αποστάσεως όλο το προηγούμενο διάστημα, με τους θεσμούς να έχουν ζητήσει την αποστολή όλων των αναγκαίων στοιχείων έως τις 14/2. Οι πληροφορίες που έφταναν στην Αθήνα έκαναν λόγο για μία θετική αποτίμηση για την πορεία της χώρας αλλά και για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που ορίσθηκαν με τη συμφωνία του 2018 και είχαν αρκετές εκκρεμότητες.

Στο πόρισμα αναμένεται να καταγράφονται οι θετικότερες αναπτυξιακές προοπτικές που πλέον αναμένει η Κομισιόν, αλλά και η πρόοδος σε μία σειρά από διαρθρωτικά πεδία τα οποία θα δείχνουν ότι διατηρείται το “momentum” των μεταρρυθμίσεων.

Άλλωστε, το μήνυμα μεταφέρθηκε από τα πλέον επίσημα “χείλη”, από τον αρμόδιο επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι τόσο κατά την κάθοδο του στην Αθήνα, όσο και στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προηγούμενη Πέμπτη. Στο πλαίσιο των ίδιων ανακοινώσεων προέβη στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του η απόφαση για αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων (ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν όχι τη μείωση του χρέους αλλά συμφωνημένες επενδύσεις) αναμένεται να συμφωνηθεί τον Ιούνιο.

Τα μέτωπα

Πολύ σημαντική για τους θεσμούς είναι η πρόοδος στο πεδίο των κόκκινων δανείων. Αναμένεται να αποτελέσει και το μεγαλύτερο κριτήριο για την αλλαγή στάσης θεσμών όπως ο ESM, αλλά και κρατών-μελών τα οποία συνεχίζουν να εκφράζουν διαφωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο θα προσμετρηθεί και η κινητοποίηση του ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα και του επιτελείου του για την χρήση των διαθέσιμων εργαλείων αλλά και για την αποφυγή σώρευσης νέων πτωχευτικών προσφυγών στη δικαιοσύνη.

Το μεγάλο θέμα θα είναι αυτό του νέου πτωχευτικού δικαίου το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί στην επόμενη κάθοδο των Θεσμών στην Αθήνα (η οποία σχεδιάζεται προς το παρόν για το τέλος Μαρτίου) και θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου. Θα αποτελέσει ενδεχομένως και το μοχλό επιτάχυνσης των πολιτικών αποφάσεων.

Ωστόσο, παράλληλα η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα κρίνεται και από μία σειρά άλλες μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό πεδίο. Μεταξύ αυτών είναι το θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με τις κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες αξίας 2-3 δισ. ευρώ και το χρόνο μέσα στο οποίο συζητείται να καλυφθούν. Το ζήτημα έχει και δημοσιονομική χροιά. Σύμφωνα με πληροφορίες αντί της αρχικής πρότασης για 7ετή περίοδο (που φέρεται να απέρριψαν οι θεσμοί), συζητείται ένα σενάριο 4ετούς περιόδου αλλά με συγκεκριμένους όρους για την κάλυψη των εγγυήσεων.

Παράλληλα, τρέχει και το θέμα της ενεργοποίησης του σχεδίου Ηρακλής για την απομείωση των κόκκινων δανείων, της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης και των υπόλοιπων παρεμβάσεων στο πεδίο των τραπεζών.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις, τόσο με την επίλυση των θεμάτων που αντιμετωπίζουν μία σειρά από “προβληματικές” ΔΕΚΟ μέσα από τη ρύθμιση που προωθεί ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας (σ.σ. για τις ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, ΛΑΡΚΟ και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), όσο και για τις μεγάλες κινήσεις που εκκρεμούν. Επιχειρείται να καταγραφεί πρόοδος στην Εγνατία Οδό που αποτελεί μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις με τους δανειστές (λόγων των πολυετών καθυστερήσεων), όπως και για το θέμα του Ελληνικού και των υπολοίπων οροσήμων μετά προγραμματικής εποπτείας.

Περαιτέρω δράση αναλαμβάνεται για την πληρωμή των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες και ειδικά για αυτές του ΕΦΚΑ που αποτελούν και το “κόκκινο πανί”, αλλά και για τις υπόλοιπες κινήσεις που ζητούν οι θεσμοί όσον αφορά στην τόνωση και ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στην ταχύτερη αδειοδότηση, στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών και σε άλλα προαπαιτούμενα.

Αρμόδιες πηγές θεωρούν δεδομένο ότι σημεία κριτικής θα υπάρχουν. Δεν θα περιλαμβάνονται μόνο στην έκθεση για την 5η αξιολόγηση, αλλά και στα παράλληλα κείμενα που θα δοθούν στη δημοσιότητα την ίδια ημέρα και θα σχετίζονται με τη διαδικασία του “Ευρωπαϊκού Εξαμήνου”. Θα καταγράφονται οι μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες που παραμένουν σε επίπεδο κόκκινων δανείων,υψηλού χρέους, ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο και στις επενδύσεις.

Η Ελληνική πλευρά επιχειρεί να απαντήσει δυναμικά μέσα από το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά και με εμπροσθοβαρείς κινήσεις αναφορικά με τη μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή αλλά καθώς και με το Αναπτυξιακό Νόμο. Δηλαδή, μέσα από πρωτοβουλίες που ξεπερνούν τις μνημονιακές δεσμεύσεις και επιχειρείται να αποδεικνύουν ότι δίνεται έμφαση σε ένα σε ένα ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε κινείται και το επιχείρημα της κυβέρνησης για την ανάγκη μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου και εμπροσθοβαρούς μείωσης των υπέρογκων φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών. Δηλαδή στην ανάγκη να αυξηθεί η δυναμική ανάπτυξης που υπάρχει ούτως ώστε να επανέλθει ταχύτερα η οικονομία στην κανονικότητα και θα ισχυροποιηθεί η εμπιστοσύνη που δείχνουν – όλο και περισσότερο – οι ξένοι επενδυτές όπως φαίνεται και από την πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (που καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά), αλλά και από τις νέες εκθέσεις ξένων οίκων όπως η Citi που εκτιμούν πλέον ακόμα και επιστροφή της χώρας στο QE εντός του 2020.

Το “σερί” καλών ειδήσεων θα συνεχιστεί καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με προαναγγελία του Έλληνα ΥΠΟΙΚ θα άρει το πλαφόν στους περιορισμούς που έχει θέσει από το 2015 σε ελληνικές τράπεζες αναφορικά με το δικαίωμά τους να επενδύουν σε ελληνικά ομόλογα.

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ