Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Tik Tok: Νομοσχέδιο «ταφόπλακα»- Τέλος στις ΗΠΑ;

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο ορόσημο που θα μπορούσε να απαγορεύσει το TikTok στην Αμερική.

Δίνει ουσιαστικά στον Κινέζο ιδιοκτήτη του TikTok, ByteDance, εννέα μήνες για να πουλήσει το μερίδιό του, διαφορετικά η εφαρμογή θα αποκλειστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το νομοσχέδιο θα παραδοθεί τώρα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι θα το υπογράψει για να γίνει νόμος μόλις φτάσει στο γραφείο του.

Η ByteDance είπε στο BBC ότι δεν είχε άμεση απάντηση στην κίνηση. Προηγουμένως, η εταιρεία είχε δηλώσει ότι θα ήταν αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξαναγκασμού του να πουλήσει το TikTok.

Εάν οι ΗΠΑ καταφέρουν να αναγκάσουν την ByteDance να πουλήσει το TikTok, οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειαζόταν έγκριση από Κινέζους αξιωματούχους, αλλά το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση. Οι αναλυτές λένε ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

«Επί χρόνια επιτρέψαμε στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να ελέγχει μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στις ΗΠΑ και αυτό ήταν επικίνδυνα κοντόφθαλμο», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο πλέον υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος που συμμετέχει στην Επιτροπή Πληροφοριών.

«Η νέα νομοθεσία θα απαιτεί από την κινεζική ιδιοκτήτρια (του TikTok) να πουλήσει την εφαρμογή. Είναι μια καλή κίνηση για την Αμερική», εκτίμησε.

Το μέτρο εγκρίθηκε ως μέρος ενός πακέτου τεσσάρων νομοσχεδίων που περιελάμβανε επίσης στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Ταϊβάν και άλλους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Είχε ευρεία υποστήριξη από τους νομοθέτες, με 79 γερουσιαστές να το ψήφισαν και 18 κατά.

Ο διευθύνων σύμβουλός της, Shou Zi Chew, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης των «νόμιμων δικαιωμάτων» της για την προστασία της πλατφόρμας.

Η πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατέβαλε προσπάθειες για να συγκεντρώσει υποστήριξη κατά της πιθανής απαγόρευσης, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης εκστρατείας λόμπι.

Πηγή: eleftherostypos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ