Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κομισιόν: Παραπομπή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τις καθυστερήσεις πληρωμών από τα νοσοκομεία

Τι αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της για την παραπομπή της χώρας μας.

Αντιμέτωπη με το ευρωπαϊκό δικαστήριο θα βρεθεί η χώρα μας για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές από τα δημόσια νοσοκομεία, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν δημοσίευσε σήμερα την μηνιαία λίστα της με τις προσφυγές και τις παραπομπές για τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Σε αυτήν αναφέρει ότι παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη ορθή εφαρμογή των κανόνων της Οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών (Οδηγία 2011/7/ΕΕ).

Οι καθυστερήσεις πληρωμών έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, τονίζει. Μειώνουν τη ρευστότητα, εμποδίζουν την ανάπτυξη και παρεμποδίζουν την ανθεκτικότητα. Δυνητικά παρεμποδίζουν επίσης τις προσπάθειες να γίνουν πιο πράσινες και πιο ψηφιακές.

Υπό το τρέχον οικονομικό πλαίσιο, οι επιχειρήσεις και ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βασίζονται σε τακτικές πληρωμές για να λειτουργήσουν και να επενδύσουν.

Η οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών υποχρεώνει τις δημόσιες Αρχές να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 30 ημερών. Ειδικά για τις Αρχές δημοσίας Υγείας, όμως, η προθεσμία είναι 60 ημέρες.

Τηρώντας αυτές τις προθεσμίες πληρωμών, οι δημόσιες Αρχές δίνουν ένα καλό παράδειγμα στην καταπολέμηση της κακής κουλτούρας πληρωμών.

Τα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, όμως, παραβιάζουν αυτή την οδηγία κατά τις πληρωμές των προμηθευτών τους. Έτσι η Επιτροπή παραπέμπει τη χώρα μας στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Πηγή: iatropedia.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ