Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Γυναίκα πέθανε από ωμά μανιτάρια morel που έφαγε σε εστιατόριο

Αρρώστησαν συνολικά 51 θαμώνες του εστιατορίου. Πέθανε και ένας ηλικιωμένος άνδρας.

Μία γυναίκα από τη Μοντάνα έχασε τη ζωή της από ωμά μανιτάρια morel (μοχέλλες) που κατανάλωσε σε ένα εστιατόριο ιαπωνικής κουζίνας στην πατρίδα της.

Η 64χρονη Donna Ventura έπαθε οξεία δηλητηρίαση, που αρχικά και η ίδια και ο σύζυγός της νόμιζαν ότι ήταν κάτι απλό. Όταν, όμως, έφτασε στο νοσοκομείο υπέστη ανακοπή καρδιάς που την οδήγησε στην εντατική για 12 ημέρες.

Άφησε την τελευταία της πνοή στις 29 Απριλίου 2023 από ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια. Η δηλητηρίαση της είχε επίσης προκαλέσει βλάβες στον οισοφάγο και στην τραχεία, δήλωσε στον τοπικό Τύπο ο σύζυγός της, Jon Ventura.

«Ακόμα και τώρα, ένα χρόνο μετά, μοιάζει εξωπραγματικό ότι ένα απλό γεύμα της κόστισε τη ζωή», είπε.

Όπως εξήγησε, οι γιατροί έκαναν τα πάντα για να την σώσουν. Μέχρι και ειδικό αντίδοτο για τις τοξικές αντιδράσεις από μανιτάρια πήραν άδεια από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA) για να της δώσουν. Ούτε αυτό όμως τη βοήθησε.

Η γυναίκα είχε τις αισθήσεις της λίγες μέρες πριν πεθάνει. Επικοινωνούσε με γραπτά μηνύματα με τον σύζυγό της. «Δεν ξέρω πόσο θα αντέξω ακόμα», του έγραφε. «Δεν αντέχω τον πόνο». Τα τελευταία της λόγια ήταν πόσο πολύ αγαπούσε εκείνον και τον γιο τους.

Σταδιακά έχασε την ικανότητα να αναπνέει μόνη της και οι γιατροί την διασωλήνωσαν. Λίγο αργότερα ήταν νεκρή.

Πριν την διασωληνώσουν, ο Jon της υποσχέθηκε πως θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι άνθρωποι που την έβλαψαν. Έχει κάνει μήνυση στο εστιατόριο και διεκδικεί μεγάλη αποζημίωση. Αν δικαιωθεί, θα την διαθέσει για να δημιουργήσει μία υποτροφία στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μοντάνα στη μνήμη της 64χρονης.

Άλλοι 50 ασθενείς

Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο 2023, το Υπουργείο Υγείας της Μοντάνα έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση, σύμφωνα με την οποία μεταξύ 28 Μαρτίου και 17 Απριλίου 2023 αρρώστησαν περισσότεροι από 50 θαμώνες του εστιατορίου.

Οι ασθενείς είχαν ηλικία 18 έως 74 ετών. Όλοι τους εκδήλωσαν γαστρεντερικά συμπτώματα εντός 3 ωρών από τη στιγμή που έφαγαν τα μανιτάρια. Ακόμα ένας ασθενής, ο 74χρονος William Lewis, έχασε τη ζωή του. Τρεις άλλοι χρειάσθηκε να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο.

Τα μανιτάρια τούς είχαν προκαλέσει κυρίως διάρροια, ναυτία, έμετο και πόνο στην κοιλιά.

Η επιθεώρηση από τις υγειονομικές Αρχές έδειξε πως όσοι αρρώστησαν είχαν φάει σούσι με μανιτάρια morel. Όσα περισσότερα τεμάχια είχαν καταναλώσει, τόσο πιθανότερο ήταν να αρρωστήσουν. Τα μανιτάρια τούς είχαν σερβιριστεί εντελώς ωμά ή μετά από απλή ανάμιξη με καυτή σάλτσα. Θα έπρεπε, όμως, να είχαν μαγειρευτεί.

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου έχει παραδεχθεί την ευθύνη του και έχει συμμορφωθεί με όλες τις υποδείξεις των υγειονομικών Αρχών, αναφέρει ο βρετανικός Independent.

Πηγή: iatropedia.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ