Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Ένταση και ξύλο μεταξύ φοιτητών για το ποιος θα τεθεί επικεφαλής της πορείας

Ένταση και επεισόδια μεταξύ μελών φοιτητικών παρατάξεων με μικροτραυματισμούς σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου στα Προπύλαια, λίγο πριν την έναρξη της πορείας στο πλαίσιο του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Αποτέλεσμα ήταν τραυματιστούν 8 άτομα που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός για τις πρώτες βοήθειες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ένταση προκλήθηκε για το ποια φοιτητική παράταξη θα βρίσκεται στην κεφαλή της πορείας των φοιτητών.

Τα επεισόδια συνέβησαν μεταξύ φοιτητών του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών(ΚΚΕ) και μεταξύ μελών άλλων φοιτητικών παρατάξεων, με την ένταση να διαρκεί λίγα λεπτά. Στο σημείο έσπευσαν δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, για να μεταφέρουν 8 τραυματίες στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για τις πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η κατάσταση της υγείας των τραυματιών, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι φέρουν τραύματα στο κεφάλι.


Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, που είναι προγραμματισμένο θα συμμετάσχουν 150 φοιτητικοί σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα, μαθητές, εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και μέλη ΔΕΠ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί και στη Θεσσαλονίκη. Φοιτητικοί σύλλογοι και αυτόνομα σχήματα έχουν απευθύνει κάλεσμα για διαδήλωση, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 12:00 στην Καμάρα.

Εξάλλου, στάση εργασίας αποφάσισαν για σήμερα η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ με σκοπό τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και εργαζομένων, αντίστοιχα, στο φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα. Η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 11:00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου.

“Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών/-τριών την Πέμπτη 08/02 στις 12 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα)” αναφέρει η ΟΛΜΕ.

“Στηρίζουμε τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων, γιατί η παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες” τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Να σημειώσουμε ότι αυτή την ώρα κλειστή είναι η οδός Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σταδιακά θα κλείσουν και άλλοι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας καθώς οι διαδηλωτές αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 9/5/2024

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 9/5/2024 Η Σελήνη από το ζώδιο των Διδύμων, μας προτρέπει για επικοινωνία, γνώση, σχέδια, μετακινήσεις, προπάντων όμως για εξωστρέφεια! Αυτή την ημέρα...