Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Ιδιωτικά ΑΕΙ: Στο κενό η επίδειξη πυγμής από την κυβέρνηση – Πάνω από 100 οι καταλήψεις, αγωνία για το συλλαλητήριο της Πέμπτης

Μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει με κάθε τρόπο το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που, μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ και στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς το ως μια «εμβληματική μεταρρύθμιση», ωστόσο, οι αντιδράσεις μεγάλης μερίδας των φοιτητών στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας συνεχίζονται και κλιμακώνονται.

Μάλιστα, φαίνεται ότι η γραμμή περί «τήρησης της νομιμότητας» την οποία είχε αρχικά υιοθετήσει η κυβέρνηση αρχίζει να… μπάζει νερά. Αφού πρώτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «πέταξε το μπαλάκι» στις διοικήσεις των ΑΕΙ που τελούν υπό κατάληψη, ώστε να καλούν αυτές την αστυνομία να διαλύει τις καταλήψεις, τώρα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κοσμήτορα της Νομικής στο ΔΠΘ, η επέμβαση των ΜΑΤ και οι συλλήψεις φοιτητών ήρθαν μετά από επιστολή άλλων φοιτητών – προφανώς αντίθετων με την κατάληψη της σχολής – προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (ο Κοσμήτορας της Νομικής του ΔΠΘ, Μιχάλης Χρυσομάλλης, δήλωσε, μάλιστα, ότι οι… επιστολογράφοι φοιτητές «κατήγγειλαν εμένα και τον πρύτανη ως φοβισμένους κι ανήμπορους»).

Εν πάση περιπτώσει, αν η κυβέρνηση ήλπιζε ότι η επίδειξη πυγμής θα λειτουργούσε ανασταλτικά στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, μάλλον υπολόγισε λάθος, καθώς ήδη οι αποφάσεις των Γ.Σ. των φοιτητικών συλλόγων δείχνουν ότι περισσότερες από 100 σχολές και τμήματα συνεχίζουν να τελούν υπό κατάληψη, ενώ για την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, έχει αποφασιστεί νέο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) αποφάσισε 24ωρη απεργία και εν συνεχεία κυλιόμενες στάσεις εργασίας (υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι το νομοσχέδιο οδηγεί στην «αποδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου»)

Παράλληλα, μέλη ΔΕΠ από ανώτατα ιδρύματα της χώρας συγκεντρώνουν υπογραφές κατά της διεξαγωγής διαδικτυακής εξεταστικής, ενώ ορισμένοι εξ αυτών εκτιμούν ότι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλλει αυτό το μέτρο θίγει άμεσα το αυτοδιοίκητο των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων.

Όπως έχει επανειλημμένα γράψει το topontiki.gr, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα υπάρξουν προσφυγές στο ΣτΕ κατά της συνταγματικότητάς του, θεωρώντας ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, παρότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το άρθρο 28 επιτρέπει και «καλύπτει» τη νομοθετική της πρωτοβουλία.

Η αλήθεια είναι ότι στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το σενάριο η αναταραχή να μην κοπάσει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά να ενταθεί ακόμα περισσότερο, καθώς οι φοιτητές είναι μια κοινωνική ομάδα που δύσκολα μπορεί κάποιος να την «πιάσει» και θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για πολύ καιρό.

Ταυτόχρονα, προβληματισμό προκαλεί και η στάση των πανεπιστημιακών, οι οποίοι σταδιακά μοιάζουν να ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις των φοιτητών για το όλο ζήτημα, αν και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν κάποιες μεγάλες κινητοποιήσεις από την πλευρά των μελών ΔΕΠ.

Και, βέβαια, δεν πέρασε απαρατήρητη η εξαιρετικά αιχμηρή ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων, σύμφωνα με την οποία, «εκδηλώνονται παρεμβάσεις εισαγγελικών αρχών και πυκνώνουν οι αναφορές και τα δημοσιεύματα από ορισμένα Μ.Μ.Ε. που στρέφονται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά των οργάνων και των προσώπων που ασκούν διοίκηση στα ΑΕΙ, καταλογίζοντας τους τουλάχιστον ολιγωρία, αν όχι σκοπιμότητα», με τη Σύνοδο να τονίζει ότι «καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να εγκαταλείψουν τη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και μετάθεσης ευθυνών προς όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης στα πανεπιστήμια και να δουν την κρίση αυτή ως μια ευκαιρία για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των πανεπιστημίων».

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η μόνη… παρηγοριά για την κυβέρνηση είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες στηρίζουν την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα (έστω κι αν στις ίδιες μετρήσεις, η πλειοψηφία τους δεν πιστεύει ότι γνωστά ιδρύματα του εξωτερικού θα σπεύσουν να ιδρύσουν παραρτήματα στη χώρα), καθώς και το γεγονός ότι πλην ΚΚΕ και Νέας Αριστεράς που εξαρχής είναι κατά, η αντιπολίτευση και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν μοιάζουν να έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους έναντι του νομοθετήματος, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πηγή: topontiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ: Ο Βρεττός φτάνει στην Αθήνα, με σκοπό να πείσει τον Γκίκα

Καταιγιστικές εξελίξεις στο σημερινό επεισόδιο της σειράς  ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ Ο Περλεπές πηγαίνει πρωί στο καμαράκι του Παύλου, ενημερώνοντάς τον πως δε θα τον...