Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Τζέφρι Επστάιν: «Σεισμός» στις ΗΠΑ με τη λίστα που δημοσιοποιήθηκε – Κλίντον και Κόπερφιλντ ανάμεσα στα 150 ισχυρά ονόματα

Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τα ονόματα 150 φίλων, συνεργατών και εμπλεκομένων στην υπόθεση του δισεκατομμυριούχου επενδυτή και παιδόφιλου Τζέφρι Επστάιν.

Μεταξύ τους, από τα πλέον ηχηρά, περιλαμβάνονται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο πρίγκιπας Άντριου, αλλά και δεκάδες ονόματα επιφανή στον χώρο τους που πέρασαν από το ιδιωτικό αεροσκάφος του Έπσταϊν.
ad

Τα αμερικανικά ΜΜΕ εξετάζουν τις 943 σελίδες εγγράφων που κυκλοφόρησαν το απόγευμα της Τετάρτης (τοπική ώρα, 02:00 ώρα Ελλάδας) πριν προχωρήσουν στην δημοσίευση των ονομάτων.

Μερικά από τα 187 άτομα που ήταν προηγουμένως γνωστά ως “J Doe” στα δικαστικά έγγραφα έχουν ταυτοποιηθεί. Αλλά άλλα ονόματα έχουν παραμείνει σφραγισμένα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ανήκουν σε παιδιά-θύματα, αναφέρει το BBC.

Τζέφρι Επστάιν: Ο πρίγκιπας Άντριου στη λίστα με τα ονόματα

Τα αρχεία περιλαμβάνουν αναφορές στην Johanna Sjoberg, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο πρίγκιπας Άντριου της έπιασε το στήθος ενώ καθόταν σε έναν καναπέ μέσα στο διαμέρισμα του Epstein στο Μανχάταν το 2001.

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι οι ισχυρισμοί της είναι «κατηγορηματικά αναληθή».

Σε μια κατάθεση, η οποία έχει ήδη αναφερθεί, η κ. Sjoberg ισχυρίστηκε ότι ο πρίγκιπας Άντριου έβαλε το χέρι του στο στήθος της για να φωτογραφηθεί με μια άλλη κατήγορο, τη Virginia Giuffre, και μια μαριονέτα που έγραφε «Πρίγκιπας Άντριου».

Το 2022, η βρετανική βασιλική οικογένεια πλήρωσε εκατομμύρια στην Virginia Giuffre για να διευθετήσει μια αγωγή που υπέβαλε ισχυριζόμενη ότι την κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν 17 ετών.

Ο πρίγκιπας Andrew είπε ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ την Giuffre και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της.

Oι περιπτώσεις Κλίντον και Τραμπ

Στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, αν και δεν υπάρχει καμία υποψία παρανομίας από πλευράς του. Όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν, οι εκπρόσωποί του αναφέρθηκαν σε δήλωση που εξέδωσε το 2019 λέγοντας ότι «δεν γνωρίζει τίποτα» για τα εγκλήματα του Επστάιν.

Σύμφωνα με τα αρχεία, η κ. Sjoberg κατέθεσε ότι ο Epstein της είπε κάποτε ότι στον Κλίντον «του αρέσουν τα μικρά», εννοώντας κορίτσια. Ο Μπιλ Κλίντον είχε σχέση με μια 22χρονη ασκούμενη στον Λευκό Οίκο ενώ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν μαρτυρία από την Μάξγουελ που επιβεβαιώνει ότι ο Κλίντον ταξίδεψε στο ιδιωτικό τζετ του Έπσταϊν, αλλά δεν ήξερε πόσες φορές.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ταξίδεψε με το αεροπλάνο του Έπσταϊν σε ανθρωπιστικά ταξίδια στην Αφρική στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και εκείνη την εποχή επαίνεσε τον Έπσταϊν ως αφοσιωμένο φιλάνθρωπο, αν και είπε ότι αργότερα διέκοψε τις σχέσεις μαζί του.

Η δήλωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ το 2019 ανέφερε ότι στα ταξίδια του στο αεροσκάφος του Έπσταϊν συνόδευαν προσωπικό από το φιλανθρωπικό του ίδρυμα, το Ίδρυμα Κλίντον.

Ωστόσο, τα δικαστικά έγγραφα περιλαμβάνουν ένα τμήμα όπου ο δικηγόρος της Γκίσλεν Μάξγουελ προσπαθεί να καταρρίψει μια αναφορά των μέσων ενημέρωσης ότι λίγο μετά την αποχώρησή του από το γραφείο, ο Κλίντον ταξίδεψε στο ιδιωτικό νησί του Έπσταϊν στην Καραϊβική.

Ένας δικηγόρος της Maxwell είπε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ «στην πραγματικότητα δεν ταξίδεψε στο Little St James Island, ούτε ήταν παρών στο Little St James Island μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2001 και 1ης Ιανουαρίου 2003».

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν επίσης μαρτυρία από την κα Sjoberg, η οποία λέει ότι ο Epstein της είπε ότι θα επικοινωνούσε με τον Ντόναλντ Τραμπ καθώς πήγαιναν σε ένα από τα καζίνο του στο New Jersey.

«Ο Τζέφρι είπε «Τέλεια, θα καλέσουμε τον Τραμπ»», κατέθεσε, αφού οι πιλότοι ενημέρωσαν ότι το αεροπλάνο τους δεν μπορούσε να προσγειωθεί στη Νέα Υόρκη και ότι θα έπρεπε να σταματήσει στο Ατλάντικ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ.

Τα έγγραφα ωστόσο δεν περιέχουν καμία αδικοπραγία του Τραμπ. Η κ. Sjoberg ρωτήθηκε σε ένα σημείο της κατάθεσης εάν έκανε ποτέ μασάζ στον κ. Τραμπ και εκείνη απαντά: «Όχι».

Ποια ονόματα αποκαλύφθηκαν

Αν και ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα τα ονόματα, όπως διαρρέει στη λίστα φέρονται να περιλαμβάνονται εκτός των Μπιλ Κλίντον και πρίγκιπα Άντριου, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμς Μπερνς, η Κάθριν Ρούμλερ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, ο αριστερός καθηγητής και ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων Ριντ Χόφμαν, ο Λόρενς Σάμερς, πρώην πρόεδρος του Χάρβαρντ και διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου υπό τον Ομπάμα, ο Γούντι Άλεν, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Θορμπγιόρν Γιάγκλαντ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και ο πρώην πρόεδρος της Barclays, Τζες Στάλεϊ.

Άλλα ονόματα που αποκαλύφθηκαν την Τετάρτη περιλαμβάνουν τον δισεκατομμυριούχο Glenn Dubin και τον πρώην ιδιωτικό του σεφ Rinaldo Rizzo, τον David Copperfield, τον Tony Figueroa, τον ιδρυτή της Limited Brands και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Victoria’s Secret, Lex Wexner, και κατηγόρους του Επστάιν όπως η Johanna Sjoberg και η Annie Farmer.

Πηγή: eleftherostypos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ