Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Αποκαλυπτήρια σήμερα για το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ

Σήμερα το απόγευμα ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το περίφημο Capital Markets Day της ΔΕΗ, στο οποίο η διοίκηση της εταιρείας θα παρουσιάσει το νέο στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο για την τετραετία 2024 – 2027.

Αυτό το αναθεωρημένο στρατηγικό πλάνο θα περιλαμβάνει ανοδικές αναθεωρήσεις στους δείκτες που σχετίζονται με την αποτίμηση της εταιρείας, όπως τα EBITDA, οι επενδύσεις και οι στόχοι για την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ. Πηγές της εταιρείας αναφέρουν ότι οι σημερινές ανακοινώσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν και θετικές εκπλήξεις.

Στο Capital Markets Day αναμένεται να δώσουν το παρών δεκάδες στελέχη από διεθνείς και εγχώριους χρηματοοικονομικούς και επενδυτικούς οίκους.

Πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση να θέτει στόχο για επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία στα επίπεδα των 2 δις ευρώ ενώ το ύψος των επενδύσεων αναμένεται να ξεπεράσει τα ήδη ανακοινωμένα 9,3 δις. ευρώ για την περίοδο 2022 – 2026 με εξαγορές κυρίως στον κλάδο των ΑΠΕ και σε άλλες αγορές εκτός από τη Ρουμανία όπου η εταιρεία ολοκλήρωσε την εξαγορά της Enel Romania. Μεταξύ άλλων αναμένονται κινήσεις και σε άλλες αγορές της περιοχής όπως η Βουλγαρία.

Η μερίδα του λέοντος των επενδύσεων αναμένεται να κατευθυνθεί προς την αγορά των ΑΠΕ, ενώ σημαντικό μερίδιο θα καταλαμβάνουν και οι κινήσεις για τη δημιουργία ενός νέου καθετοποιημένου και διαφοροποιημένου παρόχου, με επίκεντρο τον καταναλωτή. Σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε η ΔΕΗ έχει ήδη κινηθεί με την εξαγορά της Κωτσόβολος που αποτελεί το μεγαλύτερο retailer στο λιανικό εμπόριο ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες κινήσεις με στόχο τη διαφοροποίηση και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του καταναλωτή στην ενέργεια και όχι μόνο.

Ως προς το στόχο για τα EBITDA πιθανόν να τεθεί νέο χρονοδιάγραμμα με ορόσημο την επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας στα επίπεδα των 2 δις. ευρώ νωρίτερα από το 2027. Για την ίδια χρονιά σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί στον τρέχοντα στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας η ΔΕΗ στοχεύει να φτάσει τα 10GW.

Εξάλλου με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις και η περαιτέρω εξειδίκευση κινήσεων σε άλλες δραστηριότητες όπως η αξιοποίηση ακινήτων και τα δίκτυα οπτικών ινών, όπου η ΔΕΗ εισέρχεται με υψηλές φιλοδοξίες θέτοντας ψηλά τον πήχη του ανταγωνισμού. Ένας ακόμη τομέας όπου πιθανόν να δούμε τη ΔΕΗ να εισέρχεται είναι οι επενδυτικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που θα ξεκινήσουν με αφορμή τη δραστηριότητα χορήγησης δανείων της Κωτσόβολος.

Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης μετά την επιστροφή στην κερδοφορία για τη χρήση του 2023, η εταιρεία αναμένεται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να διανείμει μέρισμα και πλέον δίνει έμφαση στη μεγέθυνσή της και στην αύξηση της υπεραξίας της και την επιστροφή αξίας στους μετόχους με την αύξηση της αξίας της μετοχής αλλά και την αυξανόμενη επιστροφή μερισμάτων τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ