Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Αεροπορικές εταιρείες: Σε θέση απογείωσης για τη σεζόν του 2024

Στη μάχη για τη νέα θερινή σεζόν προετοιμάζονται να ριχτούν οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή ζήτηση για ταξίδι, η οποία διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ακόμη και κατά την παραδοσιακά πιο αδύναμη χειμερινή περίοδο, προχωρούν σε αύξηση της χωρητικότητας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Aegean, η οποία ηγείται της εγχώριας αγοράς αερομεταφορών, προσφέρει κατά 10% περισσότερες θέσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2024 σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Στο ίδιο ποσοστό κινείται η αύξηση των διαθέσιμων θέσεων για τη φετινή εορταστική περίοδο τόσο για το δίκτυο του εσωτερικού, όσο και για το δίκτυο του εξωτερικού συγκριτικά με την ίδιο περίοδο το 2022.

Οι Έλληνες επιβάτες δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα ταξίδια στο εξωτερικό απ’ ό,τι στο εσωτερικό –τάση που επικράτησε και κατά την περσινή εορταστική περίοδο– ενώ αναζητούν εκτός από παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους χειμερινούς προορισμούς, όπως η Βιέννη, το Λονδίνο και η Γενεύη και προορισμούς που εντάσσονται στην κατηγορία των αουτσάιντερ.

Έχοντας αφήσει οριστικά στο παρελθόν το κεφάλαιο πανδημία –με τελευταία πράξη την πρόσφατη έγκριση από τη γενική συνέλευση για την επαναγορά των δικαιωμάτων κτήσης (warrants) που κατέχει το ελληνικό κράτος, μετά τη βοήθεια των 120 εκατ. ευρώ που δέχθηκε η αεροπορική εταιρεία το 2021– ο όμιλος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Ευτύχης Βασιλάκης, πριν από μερικές εβδομάδες σε ενημέρωση αναλυτών για τα αποτελέσματα ενιαμήνου, αποφάσισε να επεκτείνει την παραγγελία νέων αεροσκαφών από την Airbus, αυξάνοντας τον αριθμό από 46 σε 50. Επιπρόσθετα, μετέτρεψε την παραγγελία για τα 5 αεροσκάφη, τα οποία είχε παραλάβει, σε 321neo, τα οποία είναι μεγαλύτερα. Πλέον, τα συγκεκριμένα τύπου αεροπλάνα θα αντιπροσωπεύουν το 60% του στόλου του αερομεταφορέα, φθάνοντας τα 29 αεροσκάφη Α321neo.

Sky express

Σε ό,τι αφορά τον έτερο εγχώριο αερομεταφορέα, την Sky express, συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία με τα άμεσα σχέδια να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του στόλου της με 6 επιπλέον αεροσκάφη αλλά και την ενίσχυση των συνεργασιών της μέσα από τη σύναψη δύο νέων, οι οποίες αφορούν με μια αεροπορική από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με μια από τη Μεγάλη Βρετανία.

Τα πρώτα δείγματα για τη νέα χρονιά κρίνονται κάτι παραπάνω από θετικά καθώς σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, ήδη οι προκρατήσεις καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 75% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επερχόμενης θερινής σεζόν, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να προστεθούν 6 καινούργια αεροσκάφη. Πρόκειται για 2 A320neo Airbus με κινητήρα CFM, τα οποία θα προστεθούν στον στόλο της εταιρείας το ένα τον Απρίλιο και το άλλο τον Ιούνιο του 2024 καθώς και για 4 ATR 72600, με την παραλαβή του πρώτου να γίνεται μέσα στις επόμενες μέρες και τα επόμενα 3 να έρχονται διαδοχικά τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο της νέας χρονιάς.

Προσφερόμενες θέσεις

Εκτός, όμως, από τις δύο ελληνικές αεροπορικές εταιρείες αυξητικά κινείται ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων για πτήσεις από το εξωτερικό προς τη χώρα μας συνολικά στη φετινή χειμερινή περίοδο, συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου τριμήνου του 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το INSETE, το ερευνητικό εργαλείο του ΣΕΤΕ, ο αριθμός των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις προς την Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο 2023/2024 ανέρχεται σε 4,878 εκατ., αυξημένος κατά 17% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Εξετάζοντας πώς κατανέμονται σε κάθε μήνα ξεχωριστά, τον Νοέμβριο έφθασαν 1,049 εκατ. θέσεις, καταγράφοντας άνοδο 20,1%, τον Δεκέμβριο ξεπέρασαν το 1 εκατ., ενισχυμένες κατά 19,2%, τον Ιανουάριο οι προσφερόμενες θέσεις έχουν αγγίξει τις 900.488, με την αύξηση να ανέρχεται σε 13,3%, τον Φεβρουάριο πλησιάζουν τις 847.613, καταγράφοντας άνοδο 18,7% και τον Μάρτιο διαμορφώνονται σε 1,072 εκατ., σημειώνοντας άνοδο 13,7% σε σύγκριση με την χειμερινή περίοδο 2022/2023.

Σε ό,τι αφορά τις κύριες αγορές στις οποίες απευθύνεται η χώρα μας, όλες εμφάνισαν θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός αεροπορικών θέσεων από Γερμανία για τη φετινή χειμερινή περίοδο εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 27% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή, από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 4,9% και από την Γαλλία κατά 1,2%. Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφει η αγορά των ΗΠΑ με τον αριθμό των θέσεων να είναι αυξημένος κατά 10%, της Ολλανδίας κατά 31,6% και της Ιταλίας κατά 16,5%.

Σε σχέση με το πώς τοποθετείται η χώρα μας έναντι των βασικών ανταγωνιστών της, λαμβάνοντας υπόψη τις κρατήσεις στο τέλος Οκτωβρίου, η Ελλάδα σημείωσε άνοδο 13,4% την ίδια στιγμή που η Ιταλία κατέγραψε αύξηση 18,2%, η Ισπανία 11,1% και η Πορτογαλία 2,1%.

Στις προοπτικές του 2024, είχε αναφερθεί πρόσφατα και η διοίκηση της Fraport Greece, η οποία διαχειρίζεται 14 από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Μυκόνου και της Σαντορίνης, σημειώνοντας ότι τα πρώτα μηνύματα από τις αεροπορικές εταιρείες –αν και ακόμη είναι νωρίς– δείχνουν ότι η χωρητικότητα και ο αριθμός των πτήσεων θα κινηθούν στα ίδια περίπου επίπεδα με τη φετινή χρονιά. Το θετικό είναι ότι η τουριστική περίοδος έχει επιμηκυνθεί και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, ένα στοίχημα που η διαχειρίστρια εταιρεία επιδιώκει να κερδίσει, προσφέροντας μια σειρά από κίνητρα όπως έκπτωση στα τέλη κατά τη χειμερινή περίοδο.

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 24 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς του ΑΝΤ1 ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 24 Η Μαρίκα απορεί με τη συμπεριφορά της Νέλλας και την ξαφνική της προτίμηση σε εκείνη...