Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ο «ηθικός» πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας

Γράφει ο Χρήστος Μπουσιούτας

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Γάζα με τους χιλιάδες νεκρούς, αμάχους και παιδιά, αποδεικνύει ξεκάθαρα πια και σε όσους είχαν την παραμικρή αμφιβολία, ότι κάθε ισχυρός αυτού του κόσμου Ανατολής και Δύσης, μπορεί ανενόχλητος να εισβάλει στην γειτονική του χώρα όπως έγινε χθες στην Ουκρανία και όπως γίνεται σήμερα στην Γάζα και όλοι οι υπόλοιποι λαοί, όχι μόνο να αδυνατούν να τον σταματήσουν, αλλά να εύχονται δύο
πράγματα:

Να μην ανοίξει κι άλλο η όρεξη του, αλλά και να μην βρει άλλους μιμητές.Η πλειοψηφία των κρατών αλλά και η πλειονότητα των κατοίκων αυτού του πλανήτη καταδίκασαν με αποτροπιασμό τα απάνθρωπα εγκλήματατης Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ.

Οι βάρβαρες εικόνες από τις δολοφονίες και τα βασανιστήρια αθώων παιδιών και γυναικών από τους τρομοκράτες της Χαμάς δικαίως προκάλεσαν την οργή των Ισραηλινών και την απόφασή τους για εκδίκηση.

Αυτά τα φρικτά εγκλήματα δεν θα μπορούσαν να μείνουν ατιμώρητα όχι μόνο για το γόητρο της χώρας του Ισραήλ αλλά και για την δικαίωση των νεκρών της. Για αυτό και σχεδόν όλη η παγκόσμια κοινότητα στάθηκε στο πλευρό του Ισραήλ στην απόφαση του Νετανιάχου να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.

Να τιμωρηθούν όμως οι ένοχοι τρομοκράτες της Χαμάς και όχι αθώοι. Να βρεθούν και να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους όλοι αυτοί που προκάλεσαν το μακελειό στο πάρτι της νεολαίας και στα συνοριακά χωριά του Ισραήλ και όχι άμαχοι, γυναίκες, παιδιά και οι υποδομές της Γάζας.

Αν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ αδυνατούν να βρουν και να εξοντώσουν τους υπαίτιους της σφαγής δεν δικαιούνται να βαρούν στον σωρό ελπίζοντας ότι στους χίλιους που σκοτώνουν θα βρίσκονται και κάποιοι τρομοκράτες της Χαμάς.

Από την έναρξη της επιχείρησης εισβολής έχουν σκοτωθεί πάνω από 20.000 άνθρωποι.
Μπορεί να μας πει ο Νετανιάχου πόσοι από αυτούς τους νεκρούς είναι μέλη της Χαμάς; Είναι Πεντακόσιοι; Είναι Χίλιοι;

Αντίθετα τα παιδιά που έχουν χάσει την ζωή τους από την έναρξη της εισβολής ανέρχονται στα 3.119 σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF και αυτά μέχρι τις 7 Νοέμβρη 2023.

Πόσες χιλιάδες άλλα παιδιά πρέπει να σκοτώσει το Ισραήλ επειδή οι στρατιωτικές δυνάμεις του αδυνατούν να βρουν τα μέλη της Χαμάς και τα κρυσφυγέτά τους;

Η απόφαση του Νετανιάχου ότι δεν θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί μέχρι να εξολοθρευτούν όλα τα μέλη της Χαμάς έτσι όπως διεξάγονται οι
πολεμικές επιχειρήσεις, μόνο με έναν τρόπο μπορεί να συμβεί.

Με την ισοπέδωση όλων των κτιρίων και των υποδομών της λωρίδας της Γάζας και τον αφανισμό όλων των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ για να μην έχει πολλά θύματα μεταξύ των στρατιωτών του, έχει σχεδιάσει τις πολεμικές επιχειρήσεις του με τέτοιον τρόπο ώστε να εκτίθενται οι στρατιώτες του στον λιγότερο δυνατό κίνδυνο και αυτό το πετυχαίνει με τους βομβαρδισμούς και όποιον πάρει ο χάρος.

Δεν το ενδιαφέρει αν τα θύματα είναι γυναίκες, παιδιά και πολίτες που πολλοί από αυτούς ίσως να μην συμφωνούν με την δράση της Χαμάς. Και η τραγωδία δεν σταματά στους χιλιάδες νεκρούς και στα αθώα θύματα.

Στην Λωρίδα της Γάζας αυτή την στιγμή συντελείται μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Το εμπάργκο του Νετανιάχου σε καύσιμα, νερό, ηλεκτρικό και σε νοσοκομειακά υλικά κτλ έχουν συντελέσει στην κατάρρευση των ανθρωπιστικών υπηρεσιών στον θύλακα της Γάζας.
«Στην απόλυτη φρίκη» ζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, υποστηρίζει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ και συνεχίζει:

«Περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι από τους 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους έχουν εκτοπιστεί και ωθούνται σε ολοένα και μικρότερες περιοχές με μεγάλο συνωστισμό στη νότια Γάζα σε ανθυγιεινές και επιβλαβείς συνθήκες. Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει εκ νέου ουσιαστικά διακοπεί, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για την εξάπλωση ασθενειών και λιμού»

Όσο αποτρόπαιες και αν ήταν οι πράξεις των τρομοκρατών της Χαμάς, δεν δίνουν το ηθικό δικαίωμα του Ισραήλ να ισοπεδώνει πόλεις και χωριά και να αφανίσει έναν ολόκληρο λαό.
Γιατί αυτό δεν είναι πόλεμος. Είναι γενοκτονία.

Και τι κάνει η παγκόσμια κοινότητα μπροστά σε όλες αυτές τις φρικαλεότητες.

Τα κράτη που συντάσσονται με τους Παλαιστίνιους πετούν άσφαιρες απειλές για επέκταση του πολέμου στις όμορες χώρες. Η δε δύση που τάχτηκε υπέρ του ηθικού δικαιώματος τους Ισραήλ για αντίποινα, βλέποντας το μακελειό και την τεράστια ανθρωπιστική κρίση
που συντελείται στην Λωρίδα της Γάζας, προσπαθεί με παρακάλια και νουθεσίες να πείσει τον Νετανιάχου να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, Ουσιαστικά δηλαδή κλείνει τα μάτια.

Η παγκόσμια ηθική που δίνει το δικαίωμα στον ισχυρό να σκοτώνει αμάχους, γυναίκες και παιδιά. Η παγκόσμια ηθική που επιτρέπει στον δυνατό να αφανίζει τον αδύναμο
και να διαπράττει γενοκτονίες σε βάρος του.

Η παγκόσμια ηθική που κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και δεν την ενοχλούν οι λάμψεις, οι κρότοι, το κλάμα των παιδιών και το αίμα των αθώων.
Η παγκόσμια ηθική που όταν δεν κοιμάται, κλείνει το μάτι στην βαρβαρότητα και το έγκλημα, αρκεί ο εγκληματίας να είναι από την δική μας πλευρά.
Για την άλλη πλευρά ποιος νοιάζεται, ας τα βγάλει πέρα μόνος της…
Φωτιά και μπούρμπερη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ