Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Το Σύνταγμα προβλέπει Ισονομία, εκτός αν είσαι φορολογούμενος

Του Άγη Βερούτη

Δεν με νοιάζει που όλοι έχουν επικεντρωθεί στην περιπτωσιολογία του ελεύθερου επαγγελματία ο οποίος δηλώνει λίγα.
Ναι, υπάρχουν τέτοιοι!
Όχι, δεν είναι όλοι!

Οι νόμοι δεν απευθύνονται στις περιπτώσεις αλλά στο σύνολο. Δεν κάνουν εξαιρέσεις αλλά καθορίζουν οριζοντίως το πεδίο για όλους.
Γι’ αυτό το λόγο το Σύνταγμα προβλέπει Ισονομία.

Εκτός αν είσαι φορολογούμενος στην Ελλάδα.

Η κοινωνία έχει διχαστεί από τις ιδεοληψίες κάποιων που νομίζουν ότι η ελληνική φορολογία του 58% του ΑΕΠ Κράτος (>€110 δισ.) εξαντλείται στα €11 δισ. ετησίως που μαζεύονται από το φόρο εισοδήματος.

Με πρώτο το “λαγό” Στουρνάρα που βγήκε και είπε το ανεπανάληπτο ότι η κατανάλωση είναι κατά €80 δισ. παραπάνω από τα δηλωθέντα εισοδήματα, ότι και καλά δείχνει τη φοροδιαφυγή!

Προφανώς κάποιος πρέπει να του εξηγήσει περί εισαγωγών, περί τουριστών που καταναλώνουν στην Ελλάδα αλλά έχουν εισοδήματα άλλου, και κυρίως περί Επενδύσεων που μπορεί να καταναλώσουν αποταμιεύσεις και δανεικά.

Αυτό που δεν μας λέγει ο ταλαντούχος κ. Στουρνάρας είναι ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ θα επιστρέψουν οι τράπεζες τα εκατοντάδες δισ. ευρώ που έχουν πάρει ως “διάσωση” από την τσέπη του φορολογούμενου από το 2008 επι Καραμανλή και τούδε.

Επίσης δεν χωράει στο απλό μυαλό μου, μετά από myData, ταμειακές ενωμένες με POS, πλήρη καταγραφή περιουσιακών με Ε9 και “παγκόσμιο εισόδημα”, απαγόρευση μετρητών για αγορές άνω των €500, πόθεν έσχες για αυτοκίνητα ακίνητα και κινητά, πισίνες, τετραγωνικά σπιτιών, κότερα, σκάφες και πλυντήρια, ΠΩΣ θα πάμε πίσω στη δεκαετία του ‘90 Φορολόγησης με τεκμήρια;

Και πέρα από την περιπτωσιολογία και τα τσιτάτα με ταξιτζήδες (που δεν έχω δει πλούσιο ταξιτζή σε αντίθεση με πλούσιο δημόσιο υπάλληλο), πώς περιμένει κάποιος φορολογική συμμόρφωση από έναν λαό όταν οι αποδείξεις είναι άχρηστες στον καταναλωτή καθώς δεν τις αφαιρεί από το φορολογητέο του εισόδημα, ΚΑΙ ΤΟ ΦΠΑ ΕΙΝΑΙ 24%!

Όλο το φορολογικό πλαίσιο της χώρας είναι για τα σκουπίδια!

Όταν το ίδιο εισόδημα έχει άλλο συντελεστή αν είσαι δημοσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος, άλλον αν έρχεται από ενοίκιο σε ιδιώτη και άλλον σε εταιρεία, άλλον αν είσαι βουλευτής (50% αφορολόγητο) και άλλον αν έχεις πολυεθνική, άλλον αν είσαι μοδίστρα και άλλον αν είσαι κορδελιάστρα, ή αοιδός-λαίδη, πώς να επιβάλλει ένα κράτος τη φορολογική συνείδηση;
Πώς;

Και τελικά πώς θα πείσεις 550.000 γιατρούς, δικηγόρους, εμπόρους, μηχανικούς, οδοντιάτρους και μικρούς εργοδότες, που δημιουργούν το 83,5% των θέσεων απασχόλησης της χώρας, να σε ξαναψηφίσουν;

Η ΝΔ, που είναι το κόμμα της μεσαίας τάξης, της εργατικότητας και της νοικοκυροσύνης, της προκοπής και της τάξης, κινείται τελευταία ως να διεμφορείται από σοσιαλιστικά σύνδρομα του περασμένου αιώνα! Του Ανδρέα!

Θες φορολογική συμμόρφωση;

Απλοποίησε τα πάντα και βάλε κανόνες κοινούς για όλους!

Μικρομεσαίους και πολυεθνικές, διυλιστήρια και ΜΚΟ, βουλευτές και ιδιωτικούς υπαλλήλους, πολύτεκνες οικογένειες και εργένηδες.

Και μετά δώσε και τρία επιδόματα.
Τρία, όχι πενήντα.

Αυτό είναι φορολογική μεταρρύθμιση!

Αυτά που ακούμε είναι παραλογισμός και άχρηστη κοινωνική σύγκρουση για €606 εκατ. το χρόνο, όταν το συνταξιοδοτικό ταμείο της ΔΕΗ χρηματοδοτείται με παραπάνω από αυτά, από το κράτος από το 1999 και δεν ανοίγει μύτη, ούτε το συζητά κανείς.

Το φορολογικό κόστισε την εξουσία στον ΓΑΠ, στον Παπαδήμο, στον Σαμαρά-Βενιζέλο και στον Τσίπρα-Καμμένο-Μεγαλοοικονόμου-Παπακώστα.

Δεν καταλαβαίνω ΠΟΙΟΣ θα ωφεληθεί αν κάψει τον Κυριάκο με τον ίδιο τρόπο, ρε παιδιά;

Μήπως σας πέφτει παραπάνω δημοφιλής απ’ όσο υπολογίσατε;
Έδειχνε ότι θα ήταν ο μόνος πρωθυπουργός της χώρας με ΤΡΕΙΣ απανωτές τετραετίες και πάτε να το αλλάξετε;

Ξύδι!

Αν ζούσε ο Κάφκα θα ήταν περήφανος…

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @agissilaos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ